T-Mobile bude mít nové datové tarify a FUP

T-mobile chystá po prázdninách změny v datových programech. Od září zavede nové účtování a nabídne nové tarifní programy. Účtování se zjednoduší. Rozlišuje se pouze, zda zákazník využívá datového přístupu na wap nebo na internet a pro zákazníky, kteří datové přenosy využívají aktivněji jsou připraveny tři zvýhodnění.

Ceník základních služeb

Základní tarif je samozřejmě bez měsíčního paušálu, rozlišuje se cena za wap a internet. Účtovací jednotkou je 5 kB. Platí pro připojení prostřednictvím GPRS i EDGE.

  • Cena za přenesený kB při připojení na wap: 0,60 Kč
  • Cena za přenesený kB při připojení na internet: 0,07 Kč

Tarifní zvýhodnění

Pro zákazníky, kteří využívají GPRS/EDGE připojení často, je určeno několik tarifních zvýhodnění podle toho, jakým způsobem datové spojení využívá:

  • Wap – měsíční poplatek 118 Kč; zahrnuje 1 MB přenesených dat pro wap
  • Email@PDA – měsíční poplatek 237 Kč; zahrnuje 10 MB pro internetové spojení (využití najde především při práci s e-maily)
  • Internet+ – měsíční poplatek 832 Kč; umožňuje neomezené stahování dat. Toto zvýhodnění odpovídá dnes nabízenému tarifu Unlimited.
Po vyčerpání volných jednotek zahrnutých v měsíčním poplatku za tarifní zvýhodnění se nadále uplatňuje účtování podle základního ceníku.

Změna se nevyhne stávajícím zákazníkům

Poskytování stávajících datových doplňků k hlasovým tarifům bude ukončeno k 31. 8. 2005. Zákazníci, kteří využívají datový doplněk s měsíčním paušálem, budou automaticky převedeni do nově nabízených tarifních zvýhodnění takto:

- zákazníkům s tarifem GPRS Unlimited bude aktivováno tarifní zvýhodnění Internet+ (výše měsíčního poplatku zůstává beze změny).

- zákazníkům s tarifem GPRS Standard bude aktivováno tarifní zvýhodnění Email&PDA, které za shodnou cenu 199 Kč bez DPH nabízí dvojnásobné množství volných jednotek pro připojení na internet.

- zákazníkům s tarifem GPRS Business bude aktivováno tarifní zvýhodnění Email&PDA s nižším měsíčním poplatkem a nižším množstvím volných jednotek. Tito zákazníci mohou zvážit aktivaci tarifního zvýhodnění Internet+ umožňujícího zcela neomezené připojení za měsíční paušál.

- zákazníci s tarifem GPRS WAP budou od 1. 9. 2005 využívat GPRS a EDGE dle základního ceníku. Podle množství standardně stahovaných dat se zákazníci mohou následně rozhodnout pro aktivaci tarifního zvýhodnění WAP, které nabízí pětinásobné množství volných jednotek pro připojení na WAP oproti dosavadnímu tarifu GPRS WAP.

Při automatické změně GPRS tarifu na nová tarifní zvýhodnění v průběhu zúčtovacího období získá zákazník odpovídající poměrnou část volných jednotek z dosavadního GPRS tarifu za období od začátku zúčtovacího období do 31. 8. 2005 a poměrnou část volných jednotek z nově aktivovaného tarifního zvýhodnění za období od 1. 9. 2005 do konce příslušného zúčtovacího období.

Hrozba zvaná FUP

Také T-Mobile se chystá zakročit proti „stahovačům“ a od října zavede na všech neomezených tarifech nepopulární FUP (Fair Usage Policy). Forma bude ale jen docela mírná, stanoven bude měsíční limit stažených dat na 2 GB. Pokud zákazník tento limit během zúčtovacího období překročí, omezí se mu do konce daného zúčtovacího období přenosová rychlost na 32 kb/s. Plná rychlost přenosu bude obnovena na začátku následujícího zúčtovacího období. FUP bude uplatňována v tarifním zvýhodnění Internet+, tarifech Internet, Internet HIT a Twist Internet.

Diskuze (103) Další článek: Route 66 a Symbian UIQ: ideální dvojka pro navigaci s mobilem

Témata článku: , , Plná rychlost, Základní ceník, MOBI, T - Mobil, Mít, Nov, F +, Dosavadní tarif, Mobil, T Mobil, Odpovídající poměr, Tarif