T-Mobile MDA II: neomezená komunikace (test)

Komunikátor MDA II na nás udělal dojem už během Invexu. Oproti předchůdci zmizela anténa, naopak přibyl vestavěný fotoaparát, podpora Bluetooth, lepší displej, více paměti a další drobnosti.

Příslušenství

V krabici, kterou jsem měl k dispozici, chyběla bohužel část příslušenství. Nemám tedy možnost zhodnotit pouzdro, handsfree sadu a přiložená CD. Kolébka kopíruje barvy MDA II, je tedy rovněž černo-stříbrná. Její konstrukce je vcelku robustní, čtyři gumové nožky brání pobíhání kolébky po stole. Za kapesním počítačem je pozice pro nabíjení náhradního akumulátoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Synchronizační kolébka, víc jsme spolu s MDA II nedostali

Do hlubin duše MDA II

Opusťme nyní vnější slupku a nahlédněme dovnitř. Srdcem MDA II je nový procesor Intel XScale PXA 263, který se od rozšířeného PXA255 odlišuje integrací paměti Flash přímo na tělo procesoru. Abych byl konkrétní, tato paměť Flash má kapacitu 32 megabajtů a je určena pro operační systém. Od nového procesoru však nečekejte výrazné zrychlení běhu aplikací. Prioritou při návrhu PXA263 bylo snížení nákladů, nikoli zvýšení rychlosti. Potvrzují to i rychlostní testy.

 
test procesoru a celkový výsledek SPB Benchmark

 
test grafiky a platformy

Paměťová kapacita byla oproti předchůdci rozšířena čtyřnásobně. V dnešní době je 128 megabajtů nadprůměr, nicméně vzhledem k paměťovým nárokům různých aplikací i samostatného systému je zřejmé, že právě tato velikost by se měla stát standardem. Vedle paměti RAM a paměti Flash ROM v procesoru disponuje MDA II navíc pamětí ROM, zde nazvané „Storage“, o kapacitě 32 megabajtů. Polovina této paměti je obsazena aplikacemi, které T-Mobile dodává standardně s PDA a které se automaticky nahrají ihned po tvrdém resetu. K dispozici tedy máme patnáct megabajtů energeticky nezávislé paměti pro archivaci a zálohu důležitých dat. Připočteme-li k tomu paměťový potenciál slotu SD/MMC, o prostor snad nebude nouze.

 
Paměti má MDA II opravdu dostatek, technické informace  

Bluetooth si žádá trpělivost

Jsem zřejmě až příliš rozmazlený pohodlným prostředím pro správu Bluetooth od Widcommu. MDA II využívá pro správu Bluetooth základní aplikaci přímo od Microsoftu a je smutnou pravdou, že si s touto důležitou součástí nedali hoši z Redmondu moc práce. Správce neumožňuje téměř žádné nastavení, jediné, co umí, je zapnout, vypnout a přepnout Bluetooth do módu viditelný a párovat zařízení. Abych byl přesnější, správce toho umí víc, ale vše dělá skrytě, pod povrchem, a navíc obráceně, než jsme zvyklí.

Uvedu příklad: pokud chci sestavit dial-up spojení přes Bluetooth třeba u iPaqů, zvolím ve správci na PDA tuto službu a vyhledám mobilní telefon. Pokud správce zjistí, že zvolené zařízení podporuje daný profil, vše proběhne v pořádku a mohu vytáčet. Navíc mám informace například o stavu signálu, přenesených datech apod. Správce od Microsoftu vyhledá zařízení a zjistí jeho dostupné profily. Pokud pak například vytváříte dial-up připojení, vyberete jedno ze spárovaných zařízení. Nemáte přehled nad tím, jaká připojení přes Bluetooth využíváte.

 
Správce Bluetooth: nic víc, nic míň

Zádrhel je právě v automatické detekci dostupných profilů protějšího zařízení. Zřejmě platí, že které zařízení spárujete dříve, to bude využíváno. Zkoušel jsem párovat iPaq h2210 s MDA II. Párování proběhlo v pořádku, ovšem MDA II objevilo u iPaqu profil „ActiveSync přes Bluetooth“. Poté jsem synchronizoval MDA II s USB BT adaptérem, u kterého mi MDA II nahlásilo dostupnost pouze profilu „Headset“, což je korektní, ovšem praktické využití je v tomto případě nulové. Správce v MDA II už ale nenašel profil ActiveSync a při pokusu o synchronizaci s počítačem přes Bluetooth došlo k chybě.

 
Chyba při pokusu o navázání spojení s PC

Teprve po odstranění iPaqu i počítače ze spárovaných zařízení a opětovném spárování jen s počítačem vše proběhlo v pořádku a synchronizaci se podařilo prostřednictvím Bluetooth realizovat. Po tomto kroku bylo zprovoznění Bluetooth synchronizace ve srovnání s iPaqem až směšně jednoduché.

Další smutnou skutečností na vrub správce Bluetooth je fakt, že nefunguje s GPS přijímači komunikujícími prostřednictvím Bluetooth, jako je třeba Fortuna Clip-On, jehož recenzi přineseme v nejbližších dnech. Microsoft jaksi pozapomněl na mód virtuálního COM portu. Abych řekl pravdu, vzhledem k slabým možnostem správce mě to ani nepřekvapuje.


Netypické odesílání souborů přes Bluetooth

Zajímavým způsobem probíhá odesílání souborů přes Bluetooth, třeba do jiného PDA či mobilu. Ve správci stačí podržet na daném souboru ovládací pero a zvolit „Odeslat přes IR port“. MDA II se bude nejprve snažit vyhledat protějšek červenými paprsky a neuspěje-li, začne hledat modrým zubem. Nalezne-li, stačí klepnout na vybranou položku (v případě více dostupných zařízení) a proběhne odeslání.


Článek pokračuje v další kapitole.

Témata článku: , , , , , , Bohatý software, Neo +, T - Mobil, ArcSoft, Test, Focená scéna, Rozměrná baterie, Opětovné spárování, Paměťová kapacita, Úplná náhrada, Komunikace, Mobil m, Poštovní účet, Přibývající aplikace, Neo, MOBI, Mobil, T Mobil