T-Mobile nestíhá rozšiřovat pokrytí Internetu 4G podle plánu

T-Mobile loni v říjnu spustil jako první v České republice síť třetí generace UMTS. Už asi všichni víte, že se jedná o síť UMTS TDD optimalizovanou pouze pro rychlé datové přenosy a že operátor svoji novou službu nazval Internet 4G.

Při spuštění byla síť dostupná pouze v Praze, ale operátor slíbil intenzivní práci na rozšíření pokrytí do dalších velkých měst. Stanovil si konkrétní cíl, že do poloviny roku 2006 pokryje 52 % populace České republiky (čtěte zde). Je nutné si uvědomit, že se „populace“ nerovná „území“, takže bude pokryto především několik největších měst, kde se dá také očekávat zájem zákazníků o službu.

Před dvěma týdny jsem stejnými odstavci začal bleskovku a pokračoval otázkou. Dodrží operátor své plány? Teď už víme, že nedodržel. Od T-Mobilu jsme obdrželi toto vysvětlení:

Pokrytí většiny české populace vysokorychlostním internetem je jednou ze zásadních priorit naší společnosti. Původní plán pokrytí více než poloviny populace ČR do poloviny roku 2006 však bude vzhledem ke komplexnosti nové technologie a probíhajícímu testování opožděn. V tuto chvíli je technologií UMTS TDD, na jejíž platformě je služba Internet 4G poskytována, pokryto více než 15 měst (např. Kladno, Liberec, Brno, Olomouc, Prostejov, Ostrava, Karviná, Frýdek-Místek, Hradec Králové, Most, Teplice, Ústí nad Labem, České Budějovice). Pokračuje testování funkčnosti a kapacity sítě a práce na její optimalizaci. Souběžně pokračuje výstavba v dalších městech.

Testy ukazují, že technologie v připravených lokalitách vykazuje velmi dobré hodnoty jak rychlosti přenosu (spolehlivě přesahuje 2 Mbps), tak latence (50ms).

Termín komerčního spuštění služby závisí na vyhodnocení probíhajících testů. O dalším vývoji v této oblasti budeme průběžně informovat.

Součástí bleskovky uvedené před dvěma týdny byla i anketa pro čtenáře s otázkou: „Splní T-Mobile svůj plán na pokrytí 52 % populace do konce června?“. Z více než čtyř set hlasujících hádalo 21 %, že operátor svůj plán splní, 79 % T-mobilu nevěřilo.

Diskuze (15) Další článek: Nokia 6233: evoluce pokračuje (velký test)

Témata článku: , , , , PLA, MOBI, T Mobil, NÉST, Plán, T - Mobil, Mobil