T-Mobile postaví další kampusovou 5G síť v Praze. Technologii dodá Ericsson

T-Mobile provozuje kampusovou 5G síť v areálu VŠB – Technické univerzity Ostrava od loňského roku. Letos k ní přibude ještě modernější 5G SA síť postavená pro Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) ČVUT v Praze. Operátor svůj záměr oznámil v tiskové zprávě, technologie dodá švédský Ericsson.

Kampusová síť na CIIRC ČVUT bude spuštěna během druhého čtvrtletí tohoto roku a pokryje prostory laboratoří o celkové ploše větší než 1 000 m2. Zároveň je to první tzv. 5G SA síť (Stand Alone – stojící na samostatné architektuře nezávislé na starších generacích sítí) pro průmyslové využití v České republice. Výstavba sítě je součástí Memoranda o dlouhodobé spolupráci na rozvoji Průmyslu 4.0.

Digitalizace průmyslu od výroby až po distribuci

Kampusová síť umožní vědcům, firmám a studentům testovat a rozšiřovat koncepty chytrých továren budoucnosti a digitalizované výroby, která by se měla obejít s minimálními zásahy ze strany člověka. Hlavním přínosem je digitalizace nejen ve výrobních odvětvích, ale i v dalších oblastech jako jsou logistika, obchod nebo zdravotnictví. Institut počítá se spoluprací s průmyslovými firmami na případových studiích.

Klepněte pro větší obrázek
V prostorách CIIRC ČVUT staví T-Mobile kampusovou 5G síť | Foto: ČVUT

T-Mobile je rovněž partnerem celorepublikové akademicko-průmyslové platformy Národní centrum Průmyslu 4.0. Díky tomu se budou moci testovat možnosti 5G sítí také v rámci propojených partnerských „testbedů“ neboli experimentálních továren budoucnosti. Ty funkčně i organizačně zastřešuje evropské centrum excelence zaměřené na pokročilou průmyslovou výrobu RICAIP.

5G SA (Stand Alone) síť:

5G SA technologie přibližuje 5G k dosažení svého skutečného potenciálu. Na rozdíl od 5G non-standalone (5G NSA), který ještě v některých částech využívá 4G, 5G, stand alone verze přichází s kompletní architekturou 5G. Jak její radiová část (RAN), tak část jádra (Core) nabídne vyšší rychlosti, nižší latenci a možnost masivního připojení IoT. Otevírá dveře novým aplikacím, jako je mobilní rozšířená a virtuální realita, automatické řízení vozidel, přesná in-door navigace, překlad v reálném čase apod.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (1) Další článek: Samsung Galaxy A82 se ukázal na videu. Dostane Snapdragon 860 a 120Hz AMOLED

Témata článku: , , , , , , , , Ostrava, Kybernetik, T Mobil, Architektura, CIIRC, Posta, NSA, Stand Alon, VŠB, Výroba, Síť, Česká republika, Český institut, Rána, CIIRC ČVUT