T-Mobile: pozor na ceny v roamingu!

Než pojedete na dovolenou do zahraničí, vždy se několikrát ujistěte, za kolik budete volat a za kolik budete posílat textové zprávy. A i přesto se vám může stát, že vaše roamingové poplatky budou nakonec třeba i dvakrát vyšší, jako se to stalo nám.

Než jsme s kolegy vyrazili 12. března na CeBIT, samozřejmě jsme si našli nejvýhodnější ceny za volání a textovky; na výběr jsou čtyři operátoři, s nimiž má T-Mobile podepsané roamingové dohody. Kvůli online zpravodajství nás zajímala především cena za odeslanou textovku.

A co se nestalo. Zatímco nejlevnějším operátorem ještě v únoru byl Deutsche Telekom, tedy síť D1, před odjezdem na CeBIT to už byl VIAG Interkom. Únorová cena D1 za SMS byla 2,80 Kč, VIAGu za nějakých sedm korun. V březnu se ale ceny prohodily - VIAG stál 2,80 Kč a D1 necelých sedm korun! Protože nám to nějak nesedělo, raději jsme zavolali několikrát na infolinku, kde ná ceny potvrdili, stejně jako jsme si nechali poslat písemné potvrzení z tiskového oddělení T-Mobilu (tehdy ještě Paegasu). Zkrátka jsme tušili, že něco není v pořádku.

V Německu jsme tedy používali natvrdo nastavenou síť VIAG (ruční výběr), aby se nestalo, že se v případě špatného nebo nedostatečného signálu mobil přihlásí do jiné sítě. Po návratu a zaslání podrobného výpisu jsme se ale nestačili divit - za každou SMS nám byla naúčtována částka 6,71 Kč bez daně! To v případě několika set textovek, které jsem odeslal konkrétně já, činilo rozdíl oproti inzerované ceně 2,80 Kč více než sedm set. Přitom ještě do poloviny dubna byla na webu stále stejné ceny; změna nastala až poté.

Rozhodli jsme tedy podat reklamaci, kterou jsme podložili písemným vyjádřením tiskového oddělení, že VIAG skutečně má účtovat za SMS cenu 2,80 Kč. Ani ne po 14 dnech nám přišel dopis, který říkal zhruba toto:

„Váš dopis vyvolal technické šetření, které neprokázalo žádné pochybení ze strany RadioMobilu při účtování roamingových poplatků za textové zprávy. U vám uvedených čísel byly SMS skutečně zasílány převážně z německé sítě VIAG Interkom. Částky, které byly účtovány, byly vykalkulovány z podkladů, které nám dodal náš zahraniční partner. Na základě našeho šetření bylo zjištěno, že VIAG poskytnul RadioMobilu nekorektní údaje o cenách, které byly následně zveřejněny na našich internetových stránkách. Ze strany RadioMobilu tedy nedošlo k žádnému pochybení.“

Výsledkem všeho pak bylo, že nám byl na rozdíl v ceně účtované a původně inzerované vystaven dobropis, takže reklamace byla úspěšná. Chyba tedy nebyla na straně RadioMobilu, ale na straně VIAGu, který předal RM špatné podklady pro vytvoření ceníku. Co z toho plyne? I ceny, které operátoři zveřejní, nemusí vůbec odpovídat realitě. Před odjezdem si tedy raději ceníky z webu vytiskněte, ať máte důkaz.

Diskuze (26) Další článek: Italská technologická vlna: Telit GM882/GM884

Témata článku: , , Zahraniční partner, MOBI, Mobil, Pozor, T Mobil, T - Mobil