T-Mobile Shadow: vysouvací skoroQWERTY

Čekali jsme HTC Juno, dostali jsme T-Mobile Shadow. Výrobce použil hybridní QWERTY, operátor zajímavou cenu.

Už více než před měsícem se spekulovalo o příchodu nového komunikátoru společnosti HTC. Označován byl jako HTC Juno, ale těď už víme, že se jedná o smartphone, který představil americký operátor pod názvem T-Mobile Shadow.

Klepněte pro větší obrázek 
Takto si představoval HTC Juno server The Boy Genius Report už před mnoha týdny

Za tímto tajemným označením se skrývá přístroj výsuvné konstrukce s povedeným designem, pracující na systému Windows Mobile 6. Svými rozměry 103 × 53 × 15 mm se mezi smartphony řadí k lepšímu průměru, nepřekvapí ani displej o úhlopříčce 2,6 palců s rozlišením 320 × 240 pixelů (QVGA). Výrazným designovým prvkem na přední straně je otočný ovladač, které by měl umožnit pohodlné procházení nabídkami telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí telefonu je uzpůsobeno pro snadné použití služby myFaves (americká obdoba služby českého T-Mobilu „mých5“)

Výsuvná část slideru nese jakýsi hybrid mezi numerickou a QWERTY klávesnicí. Její zvláštnost spočívá v tom, že vždy dva sousední písmenné znaky jsou soustředěny na jedno tlačítko. V praxi je tedy klávesnice tvořena maticí 4 x 5 kláves. Otázkou je, zda by za cenu této atypičnosti a zdánlivého urychlení psaní, nebyla lepší běžná mobilní klávesnice, na kterou si člověk alespoň nemusí zvykat.

Klepněte pro větší obrázek 
Podobné pokusy s klávesnicí jsme viděli třeba u značky Sony Ericsson

V síti 3G si se „Stínem“ sice nezavoláme, ale kromě tradičního GSM pásma na čtyřech frekvencích podporuje i rychlé datové přenosy EDGE. Rychlejší přísun dat pak zajisté Wi-Fi a pochopitelně nechybí ani Bluetooth. Nadšenci do chatování ocení čtyři vestavěné klienty různých druhů instant messengerů, včetně toho v Česku nejoblíbenějšího – ICQ. Na zadní straně najdeme čočku 2Mpx fotoaparátu, který umožňuje i snímání videa. Bohužel ale chybí světelná dioda pro blesk.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Na levý bok se vešlo dvojtlačítko regulace hlasitosti, pod společnou krytkou najdeme miniUSB a sluchátkový konektor, na vrchní výsuvné části pak slot na paměťovou kartu

Slidery jsou stále v módě a když se mezi nimi navíc objeví dobře vybavený smartphone se zajímavým designem, může to být důvod k pořízení nového stroje. Američané mohou jásat, T‑Mobile Shadow se v nabídce jejich operátora objeví 31. října za cenu 150 dolarů s dvouletým úpisem. Jestli se dostane i k nám do Česka a navíc za tak příznivou cenu, na to si budeme muset ještě počkat.

T-Mobile Shadow ve zkratce:

  • operační systém: Windows Mobile 6
  • rozměry: 103 x 53 x 15 mm
  • sítě: GSM 850/900/1800/1900 MHz
  • data: GPRS/EDGE/Wi-Fi
  • procesor: TI OMAP 850, 201 MHz
  • paměť: 128 MB RAM, rozšiřitelná až na 4GB (karta microSD)
  • displej: 2,6" QVGA, 320 × 240 pixelů
  • fotoaparát: 2Mpx
  • klávesnice: částečná QWERTY s 20 tlačítky
Diskuze (5) Další článek: Blusens: přenosná navigace s leteckými mapami měst

Témata článku: HTC, , MOBI, T - Mobil, T Mobil, Mobil