T-Mobile spouští volání na tísňové linky přes VoLTE. Technologii testoval na tisícovkách hovorů

Od pondělí 17. května 2021 je možné v síti T-Mobile volat na tísňové linky i prostřednictvím technologie VoLTE, tedy bez nutnosti použít starší generaci sítě 2G nebo 3G. T-Mobile uvádí, že přichází s tímto řešením jako první operátor v Česku. Hlavní výhodou hlasového hovoru přes VoLTE je rychlejší (prakticky okamžité) spojení a vyšší zvuková kvalita hovoru.

Na VoLTE už fungují i všechny další náležitosti tísňových hovorů, jako je například směrování hovoru na lokální tísňové centrum podle polohy volajícího nebo předání polohy volajícího tísňovému centru.

Před spuštěním nouzových hovorů přes VoLTE testoval T-Mobile tuto technologii s mnoha typy telefonů na řádově tisícovkách zkušebních tísňových hovorů. Testování probíhalo v koordinaci se všemi složkami integrovaného záchranného systému České republiky.

VoLTE je označení pro hovor spojovaný přes LTE síť, která je principiálně (stejně jako novější 5G) datovou sítí. Proto se pro hlas musí použít speciální hlasový protokol (Voice over LTE). Spojení na tísňové linky i nadále podporují sítě 2G a 3G, druhou jmenovanou bude ovšem T-Mobile letos na podzim vypínat. Naopak LTE síť pokrývá prakticky všechny osídlené oblasti, proto by teď spojení na tísňové linky díky VoLTE mělo být ještě spolehlivější.

Tísňové linky v České republice:

  • 112 – Jednotné evropské číslo tísňového volání
  • 150 – Hasičský záchranný sbor ČR 
  • 155 – Záchranná služba
  • 156 – Městská policie
  • 158 – Policie ČR

Zdroj: Ministerstvo vnitra ČR

Diskuze (10) Další článek: Závod o co největší mobilní fotočip? Rekordem se pyšní nový Sharp Aquos R6

Témata článku: , , , , Hovor, Volání, Hasičský záchranný sbor, Tísňová linka, Policie, Tisícovka, Síť, Operátor, T Mobil, Česká republika, Spojení