T-Mobile v pololetí: spotřeba služeb stoupá, tržby klesají

Tržby mobilního operátora T-Mobile v pololetí klesly o 3,5 % na necelých 13 miliard korun. Ještě vyšší pokles firma zaznamenala u poskytování mobilních služeb, když tržby z této činnosti meziročně klesly o 6,2 % na 11,7 miliardy korun. Spotřeba mobilních služeb přitom rostla, stoupl zejména objem přenesených dat. T-Mobilu meziročně vzrostl i počet tarifních zákazníků.

Klepněte pro větší obrázek
Zákazníci operátora v průměru měsíčně provolali 133 minut, což je meziročně o 6,5 % více. Více bylo také SMS a meziročně se téměř zdvojnásobil počet přenesených dat na zhruba 1 452 terabytů.

Do poklesu tržeb se podle operátora promítá především snižování cen za telekomunikační sužby. Pokles příjmů z těchto služeb musí operátoři kompenzovat vyšším tlakem na efektivitu. Podle generálního ředitele českého T-Mobilu Milana Vašiny společnost pozoruje pozitivní trend v nárůstu zájmu zákazníků u mobilních datových služeb a pevných linek.

Ke konci června společnost obsluhovala celkem necelých 5,4 milionu zákazníků mobilních služeb, přičemž téměř 55 % (2,9 milionu) tvořili zákazníci s tarifní službou. Předplacené karty ve stejném období používalo 2,4 miliony zákazníků. Tržby T- Mobilu klesly i v loňském roce, kdy společnost za poskytování služeb utržila 26,8 miliardy korun, o 8 % méně než v roce 2010. Výnosy z mobilních služeb o 8,6 % na 26,13 miliardy tehdy klesly i konkurenční Telefónice O2. Třetí z operátorů - společnost Vodafone finanční výsledky neuvádí.

Diskuze (22) Další článek: HTC One X: vlajková loď dnes dostává nový Android

Témata článku: , , Spotřeba, Tržby, Mobil, Pol, T - Mobil, Spot, T Mobil, Sto, Pololetí, MOBI, Pokles příjmů