T-Mobile Vairy Text (test)

Nelekejte se, tohle není inzerát, jen je cena hlavním lákadlem tohoto telefonu. Levnější mobil s QWERTY klávesnicí budete shánět těžko.

Instant Messaging

Protože svou klávesnicí telefon vybízí k velkému psaní, byl do jeho výbavy zahrnut i klient pro instant messaging, zvaný Palringo. U nás není tato aplikace příliš známá, z javových programů bývá většinou upřednostňován Jimm. Palringo je bohužel zatím pouze v angličtině a zpočátku může být matoucí nutnost vytvořit si účet na jeho webu. Pokud však toto všechno zvládnete, odvděčí se vám hlavně skvělou možností obsluhovat celou řadu protokolů v jedné aplikaci. Podporuje AIM, Yahoo, ICQ, Jabber, Gadu Gadu, Gtalk, iChat a Facebook. Po připojení aplikace načte celý váš seznam kontaktů a vy už můžete chatovat, s kýmkoliv se vám zachce.

Pokud vám někdo napíše, jste upozorněni jednak nevtíravým zapípáním, a pokud máte aplikaci minimalizovanou na pozadí, i oznámením v pohotovostním režimu, na něž stačí kliknout a konverzace se před vámi ihned otevře. Obsluha aplikace samotné je naprosto intuitivní, jedinou překážkou tak proto zůstává jen anglický jazyk. Pokud by se vám však nelíbila, lze ji, stejně jako Operu Mini, z telefonu odstranit.

Zprávy RSS

Čtečka RSS je velice užitečný pomocník pro všechny, kdo touží být stále v obraze, ale nemají čas surfovat webovými portály. Princip jejího fungování v Alcatelu je přitom velice jednoduchý: prostě zadáte adresu webu, z něhož chcete „sosat“ informace. Pak už si jen vyberete, jestli se má obsah kanálu aktualizovat automaticky, nebo dáte přednost manuálnímu výběru. O nepřečtených feedech jste informováni v pohotovostním režimu.

Mí přátelé

Tato položka zastřešuje oku libě stylizovaný seznam odkazů na mobilní verze nejpopulárnějších sociálních sítí. Z grafiky by člověk skoro čekal, že jde o speciální aplikaci pro komunikaci s těmito sítěmi, ovšem po výběru jedné z nich se vám začne načítat stránka ve vestavěném prohlížeči webu. Mezi podporovanými jsou Facebook, MySpace, Flickr, Friendster, Bebo a Hi5.

Počasí

Počasí je funkce v mobilech zatím nepříliš často vídaná, tím méně pak v jednoduchých a levných zařízeních. V Alcatelu ji však najdeme (od AccuWeather.com), a to navíc až nečekaně propracovanou. Informuje vás o vybraných městech (k dispozici jsou Praha, Plzeň, Brno, Olomouc a Ostrava), konkrétně o aktuální teplotě, vlhkosti vzduchu, rychlosti větru a UV indexu. Dovědět se můžete i o teplotách pro následující dva dny. Jedno z měst si lze navíc zvolit jako výchozí a informace o něm můžou být trvale viditelné v pohotovosti.

Fotoaparát

Jako jedna z mála věcí na tomto telefonu, schopnosti fotoaparátu zde skutečně odpovídají tomu, co bychom za cenu lehce přesahující 2 tisíce očekávali. Fotí v maximálním rozlišení 2 megapixelů a i na tyto poměry jsou snímky celkem podprůměrné. Mezi jejich nejviditelnější nedostatky patří barevná mdlost a neostrost – skoro až zamlženost. S nadstandardními možnostmi autofocusu nebo přisvětlovací diody pochopitelně nemůžeme vůbec počítat. Jediné, co fotoaparát zvládá, je shlukové snímání, noční režim, nastavení expoziční hodnoty (doporučuji nepoužívat), vyvážení bílé barvy a několikero barevných efektů. Fotky můžete též ozdobit rámečky. Vše, co vyfotíte, se shromažďuje pod položkou s názvem evokujícím umělecké snahy: Moje tvorba. Zvuk závěrky nelze vypnout, ale je natolik tichý, že jej v běžném denním ruchu není téměř slyšet.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Několik ukázkových fotografií
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
A jako bonus efektní barevné filtry

Natáčení videoklipů je další čistě doplňková funkce, s níž velkou parádu neuděláte. Volit sice můžete ze dvou typů kódování, výsledkem je však vždy formát 3GP s rozlišením 176x144 obrazových bodů o mizerné mobilní kvalitě. Nabízí stejné možnosti nastavení obrazu jako statický fotoaparát.

Hudební přehrávač

Aplikaci pro přehrávání hudby Alcatel nijak neodbyl, nabízí téměř vše, co k modernímu zařízení pro přehrávání hudby patří. V úvodu se setkáte s hudební knihovnou, která třídí hudbu na složky, interprety, alba, žánry a oblíbené skladby. Přehrávač podporuje ID3 tagy, nahodilé a opakované přehrávání skladeb a umí zobrazit obrázek alba. Pro úpravu zvuku je k dispozici ekvalizér, který však nenabízí ruční úpravu, pouze osm předvoleb.

Přehrávač nemá nejmenší problém fungovat na pozadí; přehrávání se zastaví pouze při aktivaci fotoaparátu nebo spuštění Java aplikace. Díky podpoře A2DP lze přehrávanou hudbu přenášet přes Bluetooth např. do bezdrátových sluchátek, či jiné aparatury.

Zábava

Dle Alcatelu jsou za zábavné považovány ty aplikace, které ke svému fungování využívají pohybový senzor. Za výjimku lze považovat stopky, které prostě jen měří čas, včetně mezičasů, časů kol a možnosti ovládat až čtvero různých měřičů zároveň s neustále běžícím hlavním měřičem – tzv. nWay stopky.

Nabídnut je tu tedy krokoměr, který jednoduše počítá vaše kroky během chůze či běhu a následně vám vypočítá, kolik kalorií jste spálili. A dále tu máme dvě hry (teď se konečně k té zábavě dostáváme): V jedné máme za úkol dostat pohybem telefonu balón do cíle bez zapadnutí do některé z nastražených děr, v druhé pak (opět pohybem telefonu) ovládáme motorový člun, v němž sbíráme body a vyhýbáme se skalám a kládám. Vskutku zábavné.

Témata článku: , , , Alcatel One Touch 800 Tribe, LG KF600, T-Mobile Vairy Text, Vyzváněcí režim, Doplňková funkce, Potvrzovací tlačítko, Mobil, Nadstandardní možnost, Univerzální standard, Google Mail, Olomouc a Ostrava, Funkční klávesa, Člun, Text, Anglický jazyk, TCL Communication, Sudoku, Test, Rozložení qwertz, T Mobil, T - Mobil, Denní přehled