T-Mobile Vairy Text (test)

Nelekejte se, tohle není inzerát, jen je cena hlavním lákadlem tohoto telefonu. Levnější mobil s QWERTY klávesnicí budete shánět těžko.

T-Mobile Vairy Text je možná jeden z nejpozoruhodnějších mobilů, s nimiž jsme zatím letos měli tu čest. Může za to nejen zdařilý koncept integrované klávesnice QWERTY a funkční výbava, které nic důležitého nechybí, ale i velice nízká cena, která jen lehce přesahuje dva tisíce. 

Matka Francouzka, otec Číňan

T-Mobile Vairy Text je ve skutečnosti výrobkem Alcatelu a v zemích, kde T-Mobile jako operátor nepůsobí, se jako Alcatel One Touch 800 Tribe i prodává. U nás mnoho lidí tuto značku pamatuje z dob, kdy kralovala rozmáhajícímu se světu předplacených sad a levných telefonů, pro leckoho znamená první zkušenost s mobilem vůbec.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

I když byl One Touch 800 Tribe vyvíjen ve spolupráci s čínskou firmou TCL, která se hodně podepsala na strukturách menu a některých aplikacích, jistě našince potěší, že telefon nabídne i celou řadu typicky alcatelovských prvků; a jsou to naštěstí jen ty dobré vlastnosti, jimiž jeho někdejší modely disponovaly.

T-Mobile Vairy Text
T-Mobile Vairy TextTelefon s původem ve Francii, kde sídlí jeho výrobce Alcatel, který ho prodává pod názvem OT-800. Vyrábí se ale v Číně ve spolupráci s TCL Communication a u nás ho prodává T-Mobile. Mobil nabízí široký QVGA displej a QWERTY klávesnici.rozměry a hmotnost: 106 × 59 × 14 mm, 103 g
displej: 2,4'', aktivní TFT, 320 × 240, 262 tisíc barev
sítě a data: GSM (900/1 800/1 900 MHz), GPRS (třída 10), EDGE (třída 10)
konekt.: USB, Bluetooth (A2DP)
paměť: 20 MB, microSDHC
baterie: 850 mAh
hudba: přehrávač hudby, rádio
fotoaparát: 2MPx (1 600 × 1 200), video
44%
hardware
N/A*
software
katalog
cena: 2 099 Kč
* Telefon jsme zatím netestovali. Nejbližší testovaný příbuzný je LG KF600.

Displej

Vyjma orientace na šířku, která se logicky přizpůsobuje klávesnici, není displej telefonu nikterak výjimečný. Je aktivní, nabízí rozlišení QVGA (tedy 240 × 320 obrazových bodů) a zobrazí 262 tisíc barev. Jeho jas je nastavitelný v pěti úrovních, přímému svitu slunce se však přesto brání jen stěží, navíc jej překrývá ochranné plastové sklíčko, které velice rádo zachytává otisky prstů. Na svou třídu má zobrazení slušné, netrpí malými pozorovacími úhly, barvy ovšem nejsou (např. v porovnání s 16-miliónovými obrazovkami Nokií) tak syté.

Úhlopříčka displeje je 2,2 palce, rozměrný je tedy dost a prohlížení fotek či videí na něm je opravdu příjemné. Co bych však nepochválil, jsou použité fonty písma. U výrobců zvučnějších jmen jsme už standardně zvyklí na to, že písmena jsou vyhlazená bez ostrých hran a zubů. Tady tomu tak není a písmo je zubaté. Navíc malé tučné fonty, které jsou použity při prohlížení webu, jsou kvůli této vlastnosti špatně čitelné.

Klávesnice

Co si budeme nalhávat: je to právě klávesnice, co u Alcatelu poutá největší pozornost. Pojďme si nejprve představit všechny její části. O ovládání telefonů se stará kulatá čtyřsměrná klávesa, v jejímž středu je pak potvrzovací tlačítko OK. Po obou stranách najdeme dvě softwarové klávesy a pod nimi další dvojici napevno nastavených monofunkčních tlačítek pro vstup do editoru zpráv a aplikace fotoaparátu (jejich přítomnost považuji vzhledem k množství možnosti klávesových zkratek za zbytečnou, ale o tom později). Na samých krajích ovládací části klávesnice jsou potom tlačítka se sluchátky (pro pamětníky Alcatelů starších 10 let: opravdu jsou dvě) s naprosto typickými funkcemi přijímání a ukončení hovoru. Červené sluchátko rovněž zapíná a vypíná telefon.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Teď k tomu nejzajímavějšímu: Textová klávesnice je QWERTY a to v jakémkoliv jazyku, který v systému nastavíte. Jste-li proto navyklí, že v horní řadě máte Z, budete nuceni se přeučit. Nad každým písmenkem najdete ještě interpunkční symbol nebo číslo; to napíšete po stisku klávesy se šipkou nahoru, kterou ze světa počítačů známe jako Shift. Chcete-li těchto znaků napsat více, stisknete Shift dvakrát, to má za následek „uzamknutí“ do horní řady znaků. Jeho dalším stiskem se pak opět vrátíte do režimu běžného psaní textu. O všem vás informuje indikátor na displeji.

Dalším tlačítkem je Caps, které přepíná mezi velkými a malými písmeny. Mezerník asi netřeba představovat. Tlačítkem SYM Lg vyvoláte tabulku speciálních znaků (smajlíci bohužel chybí, třeba je naťukávat ručně). Na klasických pozicích pak najdeme i klávesu se zalomenou šipkou pro odřádkování a tlačítko Del pro mazání znaků. Nutno říct, že jeho přítomnost je tu naprosto zbytečná, jelikož stejnou „mazací“ funkci má i pravá funkční klávesa; navíc jsem po něm intuitivně sahal, když jsem chtěl mazat položky v seznamech (zprávy, soubory) – a k tomu už neposlouží, musíte volit položku „Smazat“ z kontextového menu.

Doposud jsem nezmínil klávesu Ctrl: ta jednoduše zapíná či vypíná slovník Zi. Má však ještě jeden význam v pohotovostním režimu: jakékoliv sekvenci stisku Ctrl a písmenka totiž můžete předdefinovat libovolnou funkci telefonu a tu potom touto zkratkou vyvolávat v pohotovosti. Zkratek může být tolik, kolik je na klávesnici písmen. Aby toho nebylo málo, programovatelné jsou i všechny čtyři směry navigační klávesy a obě funkční tlačítka. Při plném využití všech zkratek byste zřejmě ani nepotřebovali vstupovat do menu. Už rozumíte, proč považuji přítomnost oněch dvou monofunkčních kláves za zbytečnou?

Boční kolečko

Na boku už je jen jediný ovladač a to kolečko, připomínající kdysi legendární JogDial telefonů Sony. Tímto kolečkem lze otáčet v obou směrech, supluje v menu pohyb nahoru či dolů, můžete jej i stisknout jako potvrzení volby. Nejde tedy jen o náhražku bočního dvojtlačítka hlasitosti a obzvlášť při brouzdání webem jde o komfortního pomocníka. Jeho stiskem v pohotovostním režimu vyvoláte malou nabídku několika vybraných funkcí.

Klepněte pro větší obrázek 
To je ono, skvělé kolečko. Kdysi se mu říkalo JogDial, ale kdo ví proč, z dnešních mobilů úplně vymizelo

Témata článku: , , , Alcatel One Touch 800 Tribe, LG KF600, T-Mobile Vairy Text, Univerzální standard, Sudoku, Vyzváněcí režim, Nadstandardní možnost, Základní pohled, Test, Doplňková funkce, Rozložení qwertz, Mobil, Google Mail, T - Mobil, UV index, Standardní formát, Opakované přehrávání, Člun, Text, MOBI, Funkční klávesa, TCL Communication