Tady vznikají nové služby operátorů

Německý Siemens vyvíjí v polské Vratislavi software pro české mobilní operátory. A samozřejmě nejen pro ně. Ve městě totiž už několik let funguje Softwarové vývojové centrum, které se mimo jiné zaměřuje na vývoj nových mobilních služeb.

Vratislav (polsky Wrocław) je polské město ležící poměrně blízko našich severních hranic. V minulosti dlouho patřilo k českému království, nějakou dobu jej ovládalo Německo a teprve poválečné uspořádání ho přiřadilo k Polsku. Jako jedna z mála polských měst byla Vratislav téměř nedotčena druhou světovou válkou, dodnes tedy můžeme obdivovat historické centrum.

 
Vratislav je krásné historické město

Současný počet obyvatel se pohybuje kolem 700 000, město má mezinárodní letiště, téměř dvacetiprocentní nezaměstnanost a dvě velké univerzity. Z hlediska Siemensu je důležitější ta techničtěji zaměřená – Politechnika Wroclaw (Wroclaw University of Technology) – na jejichž dvanácti fakultách studuje více než 32 000 studentů.

 
Místní technická univerzita sídlí ve více než 250 budovách

Vývojové centrum

Téměř na kraji města můžete narazit na shluk nízkých moderních budov tu a tam ozdobených logem Siemens. Při bližším zkoumání zjistíte, že se jedná o Siemens Software Development Centre, tedy Softwarové vývojové centrum firmy Siemens.

   
Moderní budovy vývojového centra

Abyste zjistili pravý účel této instituce, musíte minout venkovní stůl na ping-pong a streetballové hřiště, projít malým parčíkem a zkusit vyzpovídat některého ze čtyř set místních zaměstnanců. Možná pak zjistíte, že v na první pohled nenápadných budovách se skrývá překvapivě technologicky vyspělé vývojové pracoviště.

 
Uvnitř to vypadá ... zkrátka jako v laboratoři

Siemens zde vyvíjí především programy pro mobilní operátory. V některých laboratořích vznikají například nové funkce pro plánování a sledování mobilní sítě, které využijí technici v dohledových centrech. Jinde se zase zabývají přípravou nových služeb pro nastupující sítě třetí generace, například vylepšením stávajících videohovorů.

Vývojáři také pomáhají operátorům se zaváděním nových služeb. Doslova na míru vytvoří nový software, vyzkouší jeho funkčnost v modelu sítě zákazníka (to jsou ty podivně vypadající skříně na obrázcích dole) a pomohou s jeho zavedením. Jako příklad může posloužit software pro lokalizaci mobilních telefonů, které používají nejrůznější navigační služby operátorů.

  
Boxy s přístroji pro jednotlivé zákazníky • kutí tu i něco pro T-Mobile

Centrum se ale samozřejmě rychle rozvíjí. Kromě služeb pro operátory se zde vyvíjí i něco pro koncové zákazníky. Vratislavské vývojové centrum například lokalizovalo bezdrátový telefon DECT pro čínský trh. V současné době testují ovládání domácích spotřebičů prostřednictvím bezdrátových telefonů. Představte si, že vám toustovač pošle zprávu, že máte hotovou večeři.

Technologicky to není příliš složité. Do jednotlivých spotřebičů se přidá speciální modul, který se připojuje k základnové stanici jako další DECT telefon. Lze očekávat, že se budou vyrábět spotřebiče, které budou mít podobnou funkci už vestavěnou.

Proč to nejde u nás?

Od listopadu 2000, kdy Siemens centrum založil, se počet zaměstnanců zvýšil čtyřicetkrát. Další stovku lidí se chystají přijmout během následujících dvanácti měsíců. Více než osmdesát procent zaměstnanců má vysokoškolský diplom z místní techniky. Věkový průměr se pohybuje kolem 27 let, drahá zahraniční auta parkující u laboratoří dávají tušit, že výdělky tu budou přesahovat běžný průměr.

   
Otevřená skříň běžného člověka spíše vyleká • místní technici jí ale dokonale rozumí

Mezi studenty si Siemens pečlivě vybírá. Zájem má především o programátory, studenti telekomunikací nebo elektrotechniky příliš šancí nemají. Vratislavské centrum je zkrátka zaměřeno hlavně na software. Siemens nabízí studentům zajímavé (a hlavně s praxí svázané) bakalářské a diplomové práce, nejlepším z nich pak stáže a následně i zaměstnání. Nabízí se otázka, proč něco podobného nemůže vzniknout například poblíž ČVUT v Praze nebo VUT v Brně.

Diskuze (13) Další článek: Blikající mobily: vítejte v Las Vegas

Témata článku: Kutí, Vratislav, Operátor, ČVUT v Praze, Tous, Toustovač, Historické centrum, Mezinárodní letiště, Nov, Technická univerzita, Nezaměstnanost