Tajný odposlech v každém mobilu?

Při procházení tajuplných zákoutí českého Internetu jsme narazili na „zajímavé“ stránky nabízející odposlech osob pomocí GSM, zaručeně nenápadný, zaručeně spolehlivý a zaručeně nejlepší! Chcete vědět, o co jde?

Jak to celé funguje

Celý GSM odposlech, jak autoři serveru ha.cz svůj produkt honosně nazývají je ale podstatně jednodušší než se možná na první pohled může zdát. Po přečtení prvních několika řádků se totiž dozvíte, že ono GSM v názvu odposlechu znamená, že k odposlechu potřebujete GSM telefon, a to konkrétně Alcatel 30x, který je nutné náležitě upravit. „Aha – takže si upravíme telefon a pak budeme moci v síti GSM odposlouchávat koho budeme chtít!“ mohla by znít první reakce, ale skutečnost je poněkud jiná.

Onen GSM odposlech totiž spočívá v relativně primitivní úpravě mobilního telefonu, která mu umožní, automaticky přijímat hovory a probíhající hovor kamuflovat tak, že člověk, který takový mobil drží v ruce by neměl poznat, že nějaký hovor probíhá. Jak takové úpravy provést? Tak především již sami autoři tohoto „GSM odposlechu“ říkají, že nejprve je nutné vyndat reproduktor, aby nikdo neslyšel, když si odposlouchávající strana třeba kýchne. Za další je důležité nastavit automatický příjem hovorů a vypnout vibrační a hlasité vyzvánění. Skutečným oříškem je ale pak problém displeje. U normálního telefonu totiž přirozeně již na první pohled poznáte, zda je telefon v tzv. pohotovostním režimu a nebo zda na něm právě probíhá nějaký hovor. Autoři tohoto „GSM odposlechu“ se problému s displejem zhostili pravda originálně – místo toho, aby displej a podsvícení úplně odpojili (telefon by pak vypadal jako, když má vybitý akumulátor), tak vymysleli podle nich naprosto skvělý fígl, kdy displej „zamrzne.“ K zamrznutí displeje pak údajně slouží mikrospínač umístěný v otvoru pro sluchátko. Ten musíte již od zapnutí mobilu držet stisknutý a při dosažení kýženého stavu jej musíte uvolnit. Displej by pak měl zobrazovat stále jen onen poslední stav.

Aby se ještě zlikvidoval poslední odhalující neduh tohoto „GSM odposlechu,“ tak je nutné zcela vypnout podsvícení displeje, neboť ten se při příchozím hovoru automaticky rozsvěcí. Po takovéto rafinované úpravě pak máte k dispozici zcela fenomenální nástroj pro obchodní a průmyslovou špionáž! (myšleno silně ironicky).

Protřepat a nemíchat!

Teď, když jsme se dostatečně navnadili, tak si pojďme říct, proč je toto řešení špatné. Posléze se pak pozastavíme také nad hypervychválením GSM odposlechu jako té nejoperativnější štěnice s nejlepším dosahem a mobilitou na světě.

První chyba, které se autoři dopustili, je ono zamrznutí displeje. Právě to má být tou hyper super mega ultrakamufláží, která znemožní člověkovi, který má daný telefon v ruce poznat, jestli je zrovna odposloucháván. Ano, to je pravda, ale to by ten člověk musel být dítě do tří let věku a nebo člověk s menším než malým IQ. Stačí totiž stisknout libovolnou klávesu na telefonu a když zjistíte, že telefon nereaguje tak, jak má. Ba dokonce, že se na displeji nic neděje, tak vás možná napadne, že s ním nebude něco v pořádku.

Chyba číslo dvě – není odpojená klávesnice, což umožňuje telefon vypnout a nebo zavěsit právě probíhající hovor. Chyba číslo tři – absence reproduktoru a přítomnost mikrospínače může být při pohledu zblízka znatelná, nehledě na to, že při mačkání mikrospínače se může okolí otvorů u reproduktoru viditelně poškrábat.

A jak to technicky vyřešit lépe? Stačí v telefonu odpojit reproduktor, odpojit displej a klávesnici a nový a lepší, GSM odposlech 2.0 je na světě. A máte to zadarmo jako nejmenovaná animovaná reklamní figurka. Ale pozor, zcela legálně byste pak takovouto „hračku“ mohli použít jen s vědomím a souhlasem odposlouchávaných osob (viz níže).

Blond, Džejms Blond!

Nyní se ale zkusme podívat na příklady použití této hyperštěnice 3. tisíciletí. Sami autoři uvádějí naprosto geniální příklad, kdy při přestávce při vrcholném obchodním jednání necháte svůj upravený Alcatel 302 v jednací místnosti a poběžíte ven před budovu, kde budete někomu telefonovat, nejlépe pak tak, aby vás vaši obchodní partneři dobře viděli. Nikoho z nich pak určitě nenapadne, že když jste si jako úspěšný manažer firmy se stamilionovým ročním obratem náhodou zapomněl svůj Alcatel OT 302 v jednací místnosti a pak jste si běžel ze svého druhého telefonu (patrně asi Motorola d160) zatelefonovat ven, tak že je právě posloucháte a čekáte až si budou před oknem, na které by měl skutečný profesionál namířen laserový mikrofon, budou sdělovat ty nejtajnější informace, které mohou zásadě ovlivnit celou transakci. Problém je v tom, že je poněkud hloupé, že při takovýchto jednáních se mobilní telefony obvykle nechávají v předsálí, nebo se pokládají na stůl a vyndávají se z nich akumulátory a nebo se prostě jedná v místnostech, kde není signál (například uvnitř budov, ve speciálně pro tyto účely postavených místnostech (bez oken, atd.). Ještě trapnější je pak ten fakt, že při podobných jednáních se také vypnutí mobilů náležitě kontroluje. A mimochodem, na odhalení mobilu vám postačí obyčejné reproduktory od hi-fi věže, ve kterých se při probíhajícím volání začne ozývat notoricky známé praskání způsobené naindukováním elektrického proudu na přívodních kabelech.

Dobrá, pro obchodní jednání nebude „GSM odposlech“ asi nejlepší, ale na hlídání nevěry manželek či milenek to je prostě jednička! No, skoro – problém je totiž v tom, kam tento GSM odposlech umístit. Domů? A co když sledovaný objekt páchá nevěru někde jinde? Tak do kabelky? Ano, vaše manželka či milenka si dozajista nevšimne, že se jí v kabelce válí jeden mobilní telefon navíc. Obzvláště nenápadní pak budete, až ji po třech dnech budete prohrabávat kabelku, abyste ji ten telefon mohli dobít. Ale moment – ha, a jak zjistíme, že manželka či milenka páchá tu nevěru? No, prostě ji zavoláme a budeme ji celý den poslouchat, co dělá. Hlavně, aby si ale nezapomněla brát ten odposlechový telefon s sebou tam, kde bude tu nevěru páchat. Když už totiž vyhodíme několik desítek korun (nejméně, při využití Speciální Oskarty či Oskarty bez limitu), tak by bylo nanejvýš trapné, aby telefon zůstal v ložnici, zatímco se naše manželka bude oddávat svému milenci v obýváku. Kupodivu stejná, ne-li horší situace se pak opakuje v případě odhalení nekalých praktik vašich společníků. Tam je snad jediné řešení nechat tento „GSM odposlech“ vašemu společníkovi zašít pod kůži s nenápadnou výmluvou, že je to mobil poslední záchrany a kdyby něco, takže ho bude mít stále při sobě.

No, ale že je tento „GSM odposlech“ nejoperativnější štěnicí na světě s největším dosahem, tak to mu už asi neodepřeme – leda, že by se někdo i s tímto GSM odposlechem ocitl v místech, kde obvykle není signál jako podzemní garáže, trezory, vnitřky budov s železobetonovou konstrukcí, vlaky, některé obce a odlehlé lesy, atd. A operativnost, kdy můžete poslouchat celé dva dny (dokud nedojde akumulátor v mobilu a nebo vaše finance) také není k zahození. Kam se hrabou tradiční štěnice, které s napájením vydrží týdny a přitom vysílají stále (a zadarmo), kam se hrabou skryté GPS/GSM moduly instalované do aut a kam se hrabou štěnice instalované do mobilů. A co teprve ty opravdové GSM odposlechy?! To všechno je jen hloupý přežitek technicky zaostalé KGB a CIA a ostatních zpravodajských služeb. To HA.CZ se svým „GSM odposlechem“ je již mnohem, mnohem dál!

Zítřek nikdy neumírá

Než si teď poběžíte tento odposlech koupit, tak by přeci jen stálo za to zdůraznit zde několik málo věcí. Alcatel 302 se dnes dá sehnat okolo dvou tisíc korun či méně. Po jeho zhodnocení „GSM odposlechem“ vám ho možná nějaký servis ještě za pár desítek korun odkoupí na náhradní díly.

Hlavně si nezapomeňte přečíst, že tento výrobek je určen pro export a není homologován v ČR (taktéž myšleno ironicky). Problém je totiž v tom, že ne že by ten výrok, že výrobek není homologován, znamenal, že by se snad po vás mohl „vozit“ mobilní operátor za to, že jste použili výrobek, který byste neměli (i po tomto zásahu se telefon chová z technického hlediska jako předtím), problém je totiž v tom, že při použití tohoto telefonu by se po vás mohla začít „vozit“ Policie ČR a případně státní zástupce, a to zcela oprávněně, neboť použití tohoto „GSM odposlechu“ není příliš v souladu s platnými právními předpisy, jmenovitě s Listinou základních práv a svobod počínaje (článek 7, odstavec 1) a příslušnými prováděcími zákony a jejich odrazem v trestním zákoníku konče. Taktéž výroba, distribuce a navádění k využití tohoto „GSM odposlechu“ by se mohlo někomu jevit jako nelegální.

Diskuze (24) Další článek: Sázejte přes mobil aneb kdo nehraje, nevyhraje

Témata článku: , Podzemní garáž, Jediné řešení, Štěnice, Tajný, Odposlech, Roční obrat, Automatický příjem, Mobil, MOBI