Také TCL umí rolovatelný displej. První smartphone by mohl přijít „někdy později v tomto roce“

TCL představilo na digitálním veletrhu CES 2021 kromě mnoha finálních produktů také nové komponenty, které se součástí koncových zařízení teprve stanou. Je to 17palcový tištěný rolovatelný displej OLED a 6,7palcový rolovatelný displej AMOLED. Obě novinky vyvinula dceřiná společnost TCL CSOT, která má na starosti inovace v oblasti zobrazovacích technologií.

Nás zaujal zejména menší AMOLED displej, který je předurčen pro použití ve smartphonech. Z telefonu s dnes už takřka typickou úhlopříčkou 6,7 palce se po vyrolování zbylé části panelu stane tablet s úhlopříčkou 7,8 palce. Také u TCL se podobně jako v konceptu LG Rollable počítá s mechanickým vysouváním pomocí motorku. Telefon s touto konstrukcí by neměl být tlustší než 10 mm, což je výrazně méně než u skládacích nebo véčkových smartphonů.

Výdrž až 100 tisíc vysunutí

TCL se podělilo i o několik technických řešení vysouvacího mechanismu. K rozvinutí a zpětnému zasunutí panelu bude sloužit klasické tlačítko na těle telefonu. Displej se bude vysouvat na výšku, tzn. prodlouží se delší strana telefonu. V zasunutém stavu bude poměr stran zařízení blízký 1 : 1.

Díky vylepšené technologii ohebného OLED panelu bude moci být poloměr navíjení pouhé 3 mm, aniž by se zobrazovací fólie poškodila. Odolnost vysouvacího mechanismu bude garantována až na 100 000 opakování. Uživatelské prostředí rolovacího zařízení se automaticky přizpůsobí tomu, zda je displej srolovaný (smartphone) nebo vysunutý celou svojí plochou (tablet).

TCL CSOT jako výrobce panelů neodpovídá za nasazení technologie do konkrétních zařízení. Nelze tedy říci, kdy bychom se s finálním rolovacím smartphonem pod značkou TCL mohli setkat, anebo zda koncern poskytne displeje i jiným výrobcům. Podle vyjádření šéfa marketingu mobilní divize TCL Stefana Streita by první flexibilní smartphone TCL mohl přijít „někdy později v tomto roce“. Zda ale TCL vsadí rovnou na rolovací koncept a ne třeba technologicky jednodušší skládačku, není v tomto okamžiku ještě potvrzeno.

Koncept rolovacího smartphonu TCL:

Váš názor Další článek: Qualcomm zrychlí čtečky v displejích. Ultrazvuk druhé generace dorazí překvapivě brzy

Témata článku: TCL, , , , , , , SMA, Koncept, CSOT, Rollable, ? Displej, Úhlopříčka, AMOLED displej, Panel, LG Rollable, Koncern