Takhle to asi Apple nezamýšlel – AirTag jako pomocník zlodějů. V Kanadě s ním kradou auta

Bluetooth lokátor Apple AirTag je navržený tak, aby pomáhal s nalezením ztracených předmětů, nikoliv aby jej uživatelé zneužívali ke sledování. Firma podnikla i určité preventivní kroky pro to, aby případně sledované osobě vyskočila na iPhonu notifikace. Každý ovšem nemá iPhone a ani jeho ochrana zřejmě není 100% jelikož se ukazuje, že si AirTag oblíbili zloději.

K situaci se rozpovídal detektiv Jeff McKercher z Yorkské regionální policie v Kanadě. Podle něj od podzimu začal jejich policejní útvar odhalovat zvýšený počet krádeží automobilů, kde AirTag od Applu sehrál klíčovou roli.

Jen od září prý zaznamenali v tomto regionu 5 případů, kdy pachatelé umístili tento malý lokátor někam na tělo vozu, například pod krytku u elektrického výstupu pro připojení přívozu, do podvozku a na další místa. AirTag jim dává výhodu si vybrané auto označit a kdykoliv v budoucnu jej vyhledat a vykrást až pro to budou vhodné podmínky.

Přestože šlo zatím pouze o pouhých 5 případů krádeže automobilu ze zhruba 2 000, které tamní kanadská policie musela v posledním roce řešit, přesto upozorňuje na to, že ve zneužívání sledovacích zařízeních vidí velký trend. Majitelům iPhonů doporučuje sledovat nofikace, které na přítomnost cizího AirTagu mohou upozornit, parkovat auto v garáži, pokud to jen půjde a případně automobil opatřit skrytou kamerou nebo vlastním lokátorem.

Diskuze (60) Další článek: Recenze mobilu Xiaomi 11 Lite 5G NE. Když „NE“ znamená „ANO“

Témata článku: Apple, , , , , , , Automobil, Lokátor, Pomocník, Zloděj, Policie, Zlo, Krádež, Bluetooth lokátor,