Tato mobilní aplikace odhalí všechny padělky. I zdánlivě stejná věc, která sjíždí z pásu, je vlastně pokaždé jiná

  • Sběratelské karty, náhradní díly i léky - nejen to se dá padělat
  • Tato mobilní aplikace s umělou inteligencí umí padělky odhalit
  • Zdánlivě stejná věc či komponenta je totiž pokaždé jiná

Mobilní aplikace Alitheon FeaturePrint má světu pomoci s odhalením padělků. Stačí ji k tomu jedna fotografie a umělá inteligence, která z fotky vyhodnotí, zda je produkt originál, popř. padělek. Aplikace neporovnává podobnost mezi dvěma fotografiemi (tj. originálem a druhým produktem, u něhož chceme zjistit pravost), ale každý z objektů převede na unikátní sadu čísel. Ještě předtím se však vymažou veškeré běžné vlastnosti objektů a zachovají se jen ty, které jsou pro daný předmět unikátní.

A pokud se výsledky shodují, máte v rukou originál. V opačném případě se jedná o neregistrovaný padělek. Aplikace svým způsobem nahrazuje barkódy, QR kódy, RFID tagy nebo nálepky, které sice „zaručují pravost“, mohou však z předmětů odpadnout, popř. může dojít k jejich zneužití u produktů, které spadají do kategorie „kopie“. A to může platit, jak v oděvním průmyslu, tak třeba v segmentu elektroniky nebo farmacie.

Klepněte pro větší obrázek
Na screenshotu můžete vlevo vidět aktuální fotografie a původní snímek, z něhož se vytvořila metadata k porovnávání. Nevadí, že je fotka je na půlce, posunutá ani popsaná. Běžné aplikace porovnávající fotografie by v tomto případě pravost rozhodně nepotvrdily

Podle vývojářů aplikací je každý objekt svým způsobem unikátní. I když se bavíme třeba o konkrétních modelech procesorů, který sjely z jedné výrobní linky, každý z nich bude touto mobilní aplikací brán jako unikátní. Samozřejmě, do databáze mobilní aplikace je nutné objekty nejprve nafotit, na druhou stranu však odpadává přidávání dalších štítků. Stejná mobilní aplikace navíc objekty pomocí fotek vyhodnocuje, a zvládne rozpoznat rozdíly třeba i mezi zdánlivě stejenými bílými krabičkami. Tam, kde člověk nevidí rozdíl, dokáže mobilní aplikace s umělou inteligencí objekty zcela jasně rozlišit. 

Skenování bez falešné pozitivity

Při úvodním skenování se věci přidá unikátní štítek a další detaily, při opětovném skenování se zase načte štítek s historií daného produktu. Do databáze je možné přidat i poznámky, další fotografie nebo různé přidružené soubory. Aplikace je neveřejná, a cena za její využívání je tedy neznámá. Případní zájemci musí firmu nejprve kontaktovat přes tento formulář. V současné době aplikaci používá např. LBMA (London Bullion Market Association), a to k identifikaci a ověření zlatých cihliček. Firma má díky tomu jistotu, že cihly nepocházejí z nelegálních zdrojů.

Představení aplikace Alitheon FeaturePrint:

Stručné shrnutí fungování aplikace naleznete ve videu výše, detailnější představení celého řešení naleznete zde.

Diskuze (2) Další článek: T-Mobile přilákal nové mobilní zákazníky a zvýšil tržby o 7 %. Rostlo množství spotřebovaných dat i minut

Témata článku: , , , , , , , Náhradní díl, Metadata, T Mobil, Aplikace, Padělky, Produkt, Stejná věc, Objekt