TE K630: na dualSIM konkurenci útočí cenou

DualSIM telefony nemusí být drahé a pocházet od věhlasného výrobce. Důkazem je tento Číňan, který se naučil česky.
Kapitoly článku

DualSIMové telefony již nejsou na českém trhu žádnou raritou. Před časem jsme testovali TE558, který konkuruje třeba Emgetonu G20 Cult nebo Mivvy Dual. Nedávno jsme informovali o příchodu Emgetonu Noble a již nějakou dobu lze zakoupit věhlasnější Samsung D880 DuoS. Tuto nadílku dualSIMů rozšiřuje testovaný model TE K630, který se drží v nejnižší cenové hladině, tento dualSIM koupíte již za 3 890 Kč.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Klíčové vlastnosti

  • Velký dotykový displej
  • Podpora microSD karet
  • Bluetooth s A2DP
  • Dlouhá výdrž baterie
  • Nízká pořizovací cena

Hlavní nedostatky

  • Nedostatečné počeštění menu
  • Nepodporuje Javu
  • Větší rozměry konstrukce
  • Absence EDGE

Cena

Ať už máte na levné dualSIMové telefony jakýkoliv názor, berte na vědomí, že jimi nabízené funkce mohou spoustě uživatelů vyhovovat, ti také přetrpí chyby v překladu nabídek a další drobné nedostatky. Přestože nepatří TE k neznámějším značkám telefonů, jejich přístroje jsou určitě použitelné.

Dvojka pod baterií

DualSIM TE K630 na první pohled příliš krásy nepobral, jeho design je spíše konzervativní s výjimkou červených plastů poblíž displeje. Právě pod těmito proužky je uschováno několik barevných diod, jimiž si obohatíte poslech hudby, fungují jako tiché upozornění, tato funkce jde zcela vypnout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Za světla na první pohled nic nepoznáte, ale potmě je to jako na diskotéce

Konstrukce telefonu je kompletně plastová, mobil patří mezi větší zařízení, naštěstí váží jen 113 g. TE K630 se velice podobá předcházejícímu stájovému kolegovi TE558, převzal po něm nejen displej, ale také funkční výbavu. Odlišnosti najdeme hlavně v provedení klávesnice a ovládacích prvků.

V krabici kromě telefonu najdete dvojici baterií Li-Ion 2 800 mAh, špuntové stereohandsfree, papírový anglický manuál a USB klíčenku s českým návodem v PDF. Při čtení PDF se připravte na výsledek práce zbrklého (zřejmě počítačového) překladače, to hlavní však pochopíte.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Dvě SIMky mnoho spotřebují, a tak výrobce přibalil jednu baterii navíc

Displej o úhlopříčce 2,6“ disponuje rozlišením 240 × 320 bodů při 262 000 barvách. Rastr obrazu je velice jemný, kostiček se nedočkáte. Spodní pruh displeje je vyhrazen rychlým volbám spuštění pětice aplikací, v mžiku tak lze fotit, listovat seznamem apod. Nad displejem se nachází mřížka s reproduktorem a prostor přední kamery. Telefon však žádnou neobsahuje, prostor je tedy nevyužitý.

Blok kláves nabízí dvojici kontextových modrých kláves, levá z nich je vyhrazena pro volání ze sekundární SIM karty, což vyznačuje symbol B. K telefonování z primární karty slouží tradiční zelené sluchátko, k ukončení hovorů použijete jedno společné červené sluchátko. Alfanumerické klávesy zůstaly popsané podivnými klikyháky, funkci psaní písmen/číslic však plní dobře. Jejich stisk je docela tuhý, nahmatáte je ale snadno díky polštářkovému tvarování. Okraj čtyřsměrové klávesy nad povrch vykukuje o necelý milimetr, přesto se tiskne s jistotou, stejně jako potvrzovací střed. Všem směrům lze přiřadit libovolné zkratky, klávesnici lze automaticky nebo manuálně zamykat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
...až na ty popisky

Všechny boky telefonu jsou oproštěny od dalších ovládacích prvků, na pravé straně najdete jen netypický konektor dodávaného USB kabelu, sluchátek a nabíječky. Pravý spodní roh je vyhrazen úschově vysouvacího stylusu, na svém místě drží dobře, osobně jej k práci s telefonem vůbec nevyužívám. Zadní strana hostí dvojici hlasitých reproduktorů, mezi nimiž se uchýlil fotoaparát se zrcátkem. Nenechte se zmást popiskem 2 Mpx, ve skutečnosti jde o podprůměrný VGA snímač. Odsunutý kryt akumulátoru odhalí Li-Ion baterii o kapacitě 2 800 mAh. V balení s telefonem najdete ještě jednu shodnou přibalenou. Pod baterií se schovávají sloty dvojice SIM karet, jejich zásuvky jsou očíslované, takže se mezi nimi nespletete. Poblíž nich upotřebíte slot microSD, od výrobce se dočkáte jedné karty o kapacitě 256 MB.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nevěřte popisku fotoaparátu. Ovládání se bez dotykového pera docela dobře obejde

Témata článku: , Emgeton G20 Cult, Mivvy Dual, Samsung D880, Hádání, Grafické téma, Klikyhák, Dodávané usb, Český návod, Vložený sim