Tegra Note: Nvidia ukázala nejvýkonnější 7" tablet

Nvidia představila referenční tablet Tegra Note, který se díky čipsetu Tegra 4 postaví na vrchol výkonového žebříčku 7" tabletů. Do ČR přijde ještě před vánoci.

Tak dlouho se spekulovalo o Tegra Tabu, až Nvidia představila Tegra Note. Je to referenční 7" tablet pro platformu Tegra 4, tedy jakési vzorové zařízení, plná tabletová platforma navržená Nvidií a uváděná na trh jejími partnery. Jednotliví výrobci tak budou schopní na trh dodat tablet na špičkové úrovni za cenu, kterou by sami nemohli nabídnout. Nvidia na oplátku získá přístup k jejich propracované distribuční a prodejní síti po celém světě. Ceny mají začínat na 199 dolarech, tedy asi 4 500 Kč. Konkrétní cena pro ČR a Slovensko bude stanovena v nejbližších týdnech, první Tegra Note zařízení se na trh dostanou ve čtvrtém kvartálu letošního roku.

Klepněte pro větší obrázek
Nvidia Tegra Note

Ač to tak vypadá, pro Nvidii to není první takový počin. Zhruba před rokem byl uveden Project KAI, což byl referenční design pro stavbu levných tabletů založených na Tegře 3. Jedním z nich byl Google Nexus 7. Tegra Note jde dál, přináší nejen hardware, nýbrž kompletní platformu.

Co je na palubě

Výraz Note se ve světě chytrých telefonů a tabletů zažil pro zařízení určená nejen ke konzumaci obsahu, ale i jeho vytváření, a tak je nasnadě, že Nvidia do Tegra Note integrovala technologii DirectStylus vylepšující fungování pasivního stylusu. Další výhodou má být čistý Android a rychlé OTA updaty v případě vydání nové verze Androidu.

Výkon zajistí čipset Tegra 4 (čtyřjádrový Cortex-A15 CPU, plus páté jádro šetřící baterii a 72 jader GeForce GPU), mělo by jít o nejvýkonnější 7" tablet na trhu. Nvidia se chlubí technologií PureAudio, která má i do relativně tenkého zařízení přinést hutný zvuk. Jistě pomůže prostý i fakt, že stereo reproduktory jsou na přední straně přístroje a míří tedy přímo na uživatele.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tegra Note v detailech. Mnoho obrázků Nvidia nezveřejnila - to proto, že vlastně půjde o produkty jednotlivých partnerských výrobců.

Technologie Chimera má dopředu posunout možnosti fotoaparátu – je to přímo do čipsetu integrovaná technologie pro real-time HDR. Fotoaparát tak získá dynamický rozsah, kterého by sám o sobě nebyl schopný dosáhnout a to samé platí i pro režim videokamery. Připravte se také na video se snímkovací frekvencí 100 fps, která umožní populární zpomalené záběry.

Řeč je o Nvidii, takže nutně musí přijít řeč i na hry. V tabletu je připravená TegraZone, což je jakýsi výběrový obchod s aplikacemi, které naplno využijí potenciál čipsetů Tegra. Tegra Note také podporuje různé ovladače, se kterými se herní zážitek posune blíže ke specializovaným konzolím.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
A ještě několik neoficiálních obrázků od GSMInside 

Zajímavě zní také zmínka o příslušenství. Tegra Note dostane variabilní pouzdro, které jej nejen chrání, ale díky vestavěným magnetům je možné tablet postavit do tří poloh. Sada DirectStylus Pro nabízí vyměnitelné hroty a umožňuje tak různé styly ručního psaní.

Tegra Note ve zkratce

  • Procesor: Tegra 4 se čtyřjádrovým Cortex-A15 CPU a GeForce GPU se 72 jádry
  • Displej: 7” HD IPS LCD displej (1280 x 800)
  • Fotoaparát: zadní 5MP a přední VGA webcam
  • Úložiště: 16GB interní úložiště s microSD slotem pro rozšíření o dalších až 32GB
  • Zvuk: přední “HD Audio” stereo reproduktory s jedinečnýmbass-reflex portem
  • Stylus: dva různé hroty pro přirozené psaní a široké tahy
  • Příslušenství: mikro HDMI konektor pro video a hraní na velkých TV
  • OS: 100% Android s poslední verzí OS
  • Software updaty: OTA software updaty přímo od NVIDIE
  • Výdrž baterie: 10 hodin přehrávání HD videa
Diskuze (18) Další článek: Nubia Z5 mini: vyzkoušeli jsme prémiovou odnož ZTE

Témata článku: , , Google Nexus 7, Google Nexus 7 (2. generace), Google Nexus 7 (2. generace) 16GB LTE, Google Nexus 7 (2. generace) 32GB LTE, Google Nexus 7 (2. generace) 32GB Wi-Fi, Google Nexus 7 16GB 3G, Google Nexus 7 32GB 3G, Google Nexus 7 32GB Wi-Fi, Google Nexus 7 8GB Wi-Fi, Tab, HD audio, Unicorn, Referenční design, Real-time HDR, Note, Hutný zvuk, Úkaz, Integrovaná technologie,