Telefon Olympia DualPhone: volejte zadarmo přes Skype (recenze)

Na trhu se objevil další bezšňůrový telefon, který dokáže obsluhovat zároveň pevnou linku a aplikaci Skype. Můžete s ní telefonovat přes internet úplně zdarma, nebo za výhodné ceny do jakékoli sítě. Telefon si nás získal především svým snadným a rychlým ovládáním.

Před měsícem jste si mohli na MobilManii přečíst o přenosném telefonu Siemens Gigaset C340, který ve spojení s modulem Gigaset M34 USB a osobním počítačem připojeným k internetu dokáže obsluhovat aplikaci Skype pro internetové telefonování. Dnes vám představíme podobný telefon Olympia Dualphone, který umožňuje v podstatě totéž, ale ještě pohodlněji, rychleji a za méně peněz.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Olympia Dualphone

Rychlé odkazy
 
 
• fotogalerie se všemi obrázky

 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Volání zadarmo – je to možné!

Služba Skype je poměrně známá. Jedná se o program, se kterým můžete uskutečňovat hlasové hovory mezi dvěma i více počítači prostřednictvím internetu. Funguje na podobném principu jako oblíbené služby pro výměnu textových zpráv, např. ICQ. Se Skype si však s protějškem nevyměňujete pouze textové vzkazy, ale přímo s ním mluvíte jako při běžném telefonování. Pokud uživatele na druhé straně nechcete rušit, můžete se vrátit k běžným textovým vzkazům. Pořádat lze i konverzace ve skupině, a to jak textové, tak hlasové. Více se o programu Skype dočtete v tomto článku. Podrobný návod na instalaci najdete zde.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Prostředí programu Skype (všimněte si údaje uvedeného ve spodním stavovém řádku okna) 

Skype ale už dávno není určen pouze pro volání mezi dvěma uživateli připojeným k internetu. Se Skypem můžete volat v podstatě do jakékoli pevné či mobilní sítě na celém světě, a to za velmi lákavé ceny. A co víc, v záběhu je služba SkypeIn, díky které se vám „na Skype“ dovolá každý s jakéhokoli běžného telefonu, ať už pevného či mobilního.

Služba pro volání z aplikace Skype do běžných telefonních sítí se nazývá SkypeOut. Na adrese www.skype.com si můžete předplatit kredit (minimálně 10 eur) a následně levně volat po celém světě. Namátkou vybrané ceny za volání jsou uvedeny v tabulce. Bohužel, ceny za volání do místních mobilních sítí jsou poměrně vysoké, ale na pevnou je to jiná káva.

Destinace cena za minutu hovoru
pevné sítě mobilní sítě
Česká republika 0,81 Kč 6,24 Kč
Austrálie 0,60 Kč 7,68 Kč
Francie 0,60 Kč 5,77 Kč
Německo 0,60 Kč 8,80 Kč
Itálie 0,60 Kč 8,77 Kč
Irsko 0,60 Kč 6,67 Kč
Kanada 0,60 Kč 0,60 Kč
Polsko 0,91 Kč 7,34 Kč
Slovensko 1,93 Kč 6,80 Kč
Uganda 4,30 Kč 4,30 Kč
USA 0,60 Kč 0,60 Kč
Velká Británie 0,60 Kč 7,19 Kč

Kompletní seznam zemí a cen najdete zde.

Služba pro volání z telefonních sítí na Skype se nazývá SkypeIn. Za poplatek 30 eur ročně dostanete ke svému Skype účtu běžné telefonní číslo. Zatím je možné vybírat z čísel ve Spojených státech amerických, Hongkongu a vybraných zemích Evropy. Česká republika mezi nimi ale není. Zároveň si můžete předplatit i službu hlasové schránky, aby vám volající mohl nechat vzkaz, pokud zrovna nejste online.

Není se čemu divit, že se Skype velmi rozšiřuje. Obslužný program existuje již také pro kapesní počítače a chystá se také upravený program pro mobilní telefony. K používání Skype však potřebujete rychlé internetové připojení, GPRS nestačí. S CDMA od Eurotelu funguje bez problémů, s EDGE jsme zatím neměli možnost Skype vyzkoušet, ale vzhledem k dlouhým odezvám se dají očekávat problémy. S nástupem sítí třetí generace s rychlými datovými přenosy ale může internetové volání operátorům pěkně zavařit.

Stříbrný všeuměl

Řadu uživatelů internetové volání odradí z důvodu obtížnější obsluhy, který vyžaduje větší počítačovou gramotnost. S telefonem Olympia Dualphone však tato nevýhoda odpadá, přes internet si zavoláte úplně stejně snadno jako s běžným přenosným telefonem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Design příliš nápaditý není, ale aspoň ničím zbytečně neprovokuje

Přístroj na první pohled nedává své schopnosti nijak najevo. Velké sluchátko o rozměrech 147 × 55 × 30 mm je zasazeno do tradičně koncipované základny, se kterou dokáže udržet bezdrátové spojení až na vzdálenost 50 metrů v budovách nebo až 300 metrů na volném prostranství. To jsou samozřejmě udávané hodnoty.

Větší sluchátko se velmi pohodlně drží, narozdíl od malého mobilu si jej můžete při hovoru přidržet ramenem. Pokud chcete mít při volání volné ruce, možná raději oceníte konektor pro připojení handsfree na levém boku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
S mobilem raději nesrovnávat • do ruky dopře padne

Přední kryt telefonu je stříbrný, pouze horní část kolem displeje a sluchátka je tmavě šedá. Tato část je ovšem výměnná a hned v základním balení dostanete další dvě barvy – světle šedou a temně rudou. Tlačítka jsou samostatná, poměrně velká a tmavě šedá. Ve spodní části se nachází malá štěrbina mikrofonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výměnné štítky

Zadní strana je tmavá, prosta jakýchkoli designových ozdob. Na straně se nachází pouze tři malé otvory hlasitého reproduktoru. V dolní části je odnímatelný kryt akumulátoru Ni-MH. U přenosného telefonu nás méně baterie staršího typu nepřekvapí, zabezpečí energii pro 6,5 hodin hovoru nebo 100 hodin výdrže v pohotovostním režimu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Pod zadním krytem schovaný akumulátor

Na spodní hraně je konektor pro připojení k základně, nahoře pak malá trojúhelníková anténka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Konektor ve spodní části • anténa tvaru žraločí ploutve • konektor handsfree chráněný krytkou

Pokud chcete mít telefon stále při sobě, bude se vám možná hodit plastová spona pro připevnění k opasku. V telefonu je i funkce zámku klávesnice.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klip pro připevnění na opasek


Ve druhé kapitole se podíváme na displej a klávesnici. Dále si ukážeme základnu telefonu a předvedeme instalaci.

Témata článku: , , , Pře, Uganda, Nainstalovaný Skype, Přenosný telefon, Olympia, Internetová telefonie, , Příslušné tlačítko, Vole, Olymp, Mezinárodní formát, Měkký plast, Potřebný ovladač, Telefon