Telefon Olympia DualPhone: volejte zadarmo přes Skype (recenze)

Na trhu se objevil další bezšňůrový telefon, který dokáže obsluhovat zároveň pevnou linku a aplikaci Skype. Můžete s ní telefonovat přes internet úplně zdarma, nebo za výhodné ceny do jakékoli sítě. Telefon si nás získal především svým snadným a rychlým ovládáním.

Telefonování třikrát jinak

Telefonem nabízí tři různé způsoby volání: interní, externí a internetové. Pro každý způsob je na telefonu speciální tlačítko pro započetí hovoru. Zní to komplikovaně, ovládání je ale naprosto jednoduché.

Při interním volání stisknete příslušné tlačítko a ze seznamu vyberete jedno ze tří sluchátek připojených k téže základně, na které se chcete dovolat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Seznam odchozích a příchozích hovorů

Při telefonování na běžný telefon zadáte číslo a stisknete zelené sluchátko, stejně jako u každého jiného přenosného telefonu. Pokud máte předplacenou službu SkypeOut můžete stisknout zelené tlačítko s popiskem PC a úplně stejným způsobem budete volat na dané číslo za sazbu služby SkypeOut. Číslo přitom nemusíte zadávat v mezinárodním formátu – pokud není zadán, doplní se automaticky podle nastavené lokalizace.

Hovor můžete přijmout jakýmkoli zeleným tlačítkem, ať už přichází odkudkoli. Vyzvánění pro interní, externí nebo internetový hovor si můžete zvolit odlišné. Na výběr máte z devíti vyzváněcích tónů a jednoduchých monofonních melodií. Hlasitost je více než dostatečná, můžete ji samozřejmě i ztlumit. Regulovat lze i hlasitost sluchátka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavení vyzvánění

Internetové volání zdarma svádí k dlouhým hovorům. Nemusíte se však bát, že při takových hovorech budete blokovat pevnou linku. Příchozí hovor můžete přijmout a přepnout se mezi tím internetovým. 

Všechny kontakty po ruce

Pro telefonní čísla máte k dispozici 160 míst v jednoduchém telefonním seznamu, ve kterém lze vyhledávat podle prvního znaku položky.

Pokud stisknete zelené tlačítko s popiskem PC, dostanete se do seznamu svých kontaktů v aplikaci Skype. Nezobrazují se přitom přezdívky těchto osob jako u Siemens Gigasetu, ale přiřazená jména. V seznamu se proto okamžitě zorientujete a funguje i vyhledávání podle prvního znaku. Seznam můžete rozdělit na kontakty pro klasické internetové volání a telefonní čísla pro SkypeOut. Z internetových kontaktů se zobrazují vždy pouze ty, které jsou online.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefonní seznam běžných čísel v telefonu • seznam Skype kontaktů • možnost zobrazení pouze Skype nebo SkypeOut kontaktů

Při vyzvánění se zobrazí jméno volajícího na displeji: pokud je uložen v seznamu a službu podporuje operátor, nebo pokud jde o volání z internetu. Jméno má také každý telefon připojený k jedné základně. Toto jméno můžete měnit a je vždy zobrazeno na pohotovostním displeji, aby nedošlo k záměně dvou vedle sebe ležících přístrojů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Vyzvánění - volá mi Marek L. z internetu • průběh hovoru • pohotovostní displej - jméno telefonu je zobrazeno na displeji

Do seznamu posledních odchozích hovorů se dostanete stisknutím některé z vertikálních směrů navigační klávesy. Běžné a internetové hovory se zde ukládají dohromady a vejde se jich sem až třicet. Seznam příchozích hovorů je přístupný pod tlačítkem LOG.

Telefon dokáže pípnutím a zprávou na displeji informovat o přihlášení uživatele ze seznamu programu Skype. To je velmi užitečná funkce, stejně jako možnost změny vašeho statusu přímo z nabídky telefonu. Ten si však neporadí s textovou konverzací. O příchozím textovém vzkazu nejste ani informováni, je nutné se podívat na počítač.

Klepněte pro větší obrázek Nastavení statusu

Internetová telefonie je vám blíž

Po zkušenostech se Siemens Gigasetem jsem měl z Dualphonu velmi dobrý pocit. Siemens sice nabízí více možností, má atraktivnější design a bezdrátové spojení s počítačem, jeho ovládání je však v porovnání s Dualphonem velmi krkolomné a hlavně velice pomalé. Dualphone reaguje okamžitě. Jakmile se na monitoru objeví okno s příchozím hovorem, do sekundy se telefon rozezvoní. Chcete-li si vybrat jméno ze seznamu kontaktů v aplikaci Skype, stačí stisknout příslušené tlačítko a seznam se okamžitě načte.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Olympia Dualphone

Výhody internetového volání jsou nesporné, nevýhodou zůstává stále malý počet uživatelů, kteří jsou schopni používat Skype jako náhradu pevné linky. Pokud chcete být dostupní, musíte mít totiž stále zapnutý počítač a být připojeni k internetu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Siemens Gigaset C340 a modul M34 USB

Prodej telefonu Olympia Dualphone možná bude trochu brzdit cena čtyři a půl tisíce korun. K pohodlné komunikaci prostřednictvím služby Skype vám totiž stačí sluchátka s mikrofonem, která pořídíte do dvou set korun; prodávají se i klasická telefonní sluchátka pro připojení do USB konektoru. A bezdrátový telefon pro pevnou linku lze pořídit za dva tisíce. Dualphone však nabízí vysoký komfort obsluhy pevné linky i internetového volání, za který se možná vyplatí připlatit. Jen připomínám, že cena setu Siemens Gigaset činí 6 890 Kč.

Ve zkratce:


V poslední kapitole je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli.

Témata článku: , , , , Mezinárodní formát, Nainstalovaný Skype, Příslušné tlačítko, Olympia, Měkký plast, Přenosný telefon, Potřebný ovladač, Uganda, Pře, Internetová telefonie, Telefon, Vole, Olymp