Telefon pod stromeček: který do 3 000 Kč je nejlepší?

Vánoce se nezadržitelně blíží, cenové akce jsou v plném proudu a nastává ten pravý čas na výběr vánočních dárků. Pokud chcete sebe nebo svého blízkého obdarovat mobilním telefonem, jistě vám přijde vhod náš rozsáhlý srovnávací přehled.

Mobilní telefony jsou praktickým doplňkem, hračkou i pomocníkem. Jsou moderní a oblíbené, nabídka je široká, a tak jsou již několik let i přes vyšší cenu oblíbenými vánočními dárky. Právě cena většinou hraje hlavní roli při výběru. Pokud chcete telefon nový a bez závazků, musíte počítat minimálně se dvěma tisíci. Tolik stojí nejlevnější modely. Někdy je však lepší připlatit pár stokorun a investovat do telefonu, který nabídne přeci jen o trochu víc. Dnes si proto předvedeme aktuální nabídku levných telefonů s cenovou hranicí 3000 Kč.

Rychlé odkazy

 • velká srovnávací tabulka 
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Pokud uvažujete o telefonu za vyšší cenu, počkejte si na další pokračování našeho velkého předvánočního srovnávání.

Přímé rovnání parametrů všech testovaných telefonů najdete v obsáhlé tabulce:

Telefony v následujícím výčtu jsou řazeny podle nejnižší možné ceny od nejlevnějšího po nejdražší. Nebereme přitom v úvahu dotované ceny operátorů.


Motorola C200

Cena: 1718 Kč (volný prodej)

Levné, low-endové telefony se na trhu většinou drží velmi dlouho. Díky svým cenám a jednoduchému ovládání jsou oblíbené a není proto důvod je předčasně stahovat, pokud ještě zájem neopadl. Motorola C200 je mezi dnešními telefony ve srovnání druhá nejmladší, představena byla v listopadu loňského roku. Přesto se cena dostala na velmi příjemnou úroveň a je nejnižší. Znamená to snad, že je to špatný mobil? Vůbec ne. Funkční nabídka je sice velmi chudá, ale přesto má Motorola C200 co nabídnout.

 

Telefon má velmi nápaditý design, kterému vévodí zcela zakulacená horní i dolní hrana. Vůbec všechno je na Motorole zakulacené a celkově působí nevšedním, ale vyváženým dojmem. Rozměry i váha patří k průměru. Displej je samozřejmě monochromatický, v této třídě nemůžeme drahé barvy očekávat. Klávesnice je trochu tužší, hlavním ovládacím prvkem je joystick.

Ve funkční nabídce je mnoho nedostatků, proto lze telefon doporučit pouze málo náročným uživatelům, kteří telefon použijí k občasnému zavolání nebo přijetí SMS zprávy. Do telefonu se vejde 100 kontaktů, paměť na SMS zprávy chybí. Se psaním pomáhá trochu nešikovný slovník iTap. Vyzvánění je monofonní, mohou ho doplňovat vibrace. Chybí podpora wapu, budík v nabídce najdete.

Hodnocení MobilManie: Za málo peněz, málo muziky. Pokud bude telefon určen pouze pro občasné použití, není třeba investovat víc. Motorola C200 všechny základní úkony zvládne a navíc je docela hezká.

Podrobné parametry a přímé porovnání s ostatními telefony najdete zde.


Sony Ericsson T100

Cena: 1919 Kč (volný prodej)

Stálicí na low-endové scéně je již před dvěma lety představený Sony Ericsson T100. Jeho cena již klesla pod hranici dvou tisíc korun a je tak v našem srovnání druhý nejlevnější. Telefon by se dal směle označit za stylový. Je velmi malý a obzvlášť tloušťka 18 mm je nevídaný rozměr. Stejně tak hmotnost 75 gramů řadí tento mobil mezi nejmenší drobečky. Sony Ericsson vsadil na hranaté tvary a futuristický, nadčasový design kombinovaný se sytě modrým podsvícením displeje a oranžově zářící klávesnicí.

 

Telefonní seznam pojme pouze 100 záznamů, ale je možné je řadit do skupin, filtrovat a přiřazovat jim speciální melodie. Ty bohužel nejsou polyfonní. Do telefonu se dále vejde 15 SMS zpráv. S jejich tvorbou vám pomůže osvědčený slovník T9, naopak zapůsobí nepříliš pohodlná klávesnice. V přehledné záložkové nabídce se pohubujete prostřednictvím navigačních šipek, potvrzovacích kláves Yes a No a tlačítkem pro návrat.

Sony Ericsson T100 si i přes své stáří stále příznivce najde. Mnozí budou nadšení z jeho rozměrů a hmotnosti, jiní ocení zajímavý design. Ani uživatelé apelující na funkce nepřijdou úplně zkrátka, v telefonu najdou i wap a kalendář s upomínkami. Za dva tisíce nemůžeme čekat více.

Hodnocení MobilManie: Berete-li telefon spíše jako nutný doplněk a je pro vás prioritní, aby co nejméně zavazel, bude Sony Ericsson T100 pro vás tím pravým. Je malý a lehký jako pírko, má moderní design a pokud jen občas voláte a sem tam napíšete zprávu, plně vás uspokojí.

Podrobné parametry a přímé porovnání s ostatními telefony najdete zde.


Siemens A57

Cena: 1995 Kč (Eurotel Go), 2999 Kč, včetně 2998 Kč kreditu (T-Mobile Twist)

Siemens A57 je následovníkem úspěšných modelů A50/A52. Ubral na rozměrech a hlavně na váze a také v oblasti designu si hodně polepšil. Koncepce zůstala zachována.

 

Do telefonu se vejde 50 kontaktů, 25 textových zpráv a 120 kB dat. Sluchátko lze použít jako hlasité handsfree a při vyzvánění se zněj linou 16 hlasé vyzváněcí melodie, které ovšem kvalitou příliš neoplývají. Slovník T9 napomáhá rychlému psaní SMS zpráv stejně jako povedená klávesnice s jistým stiskem všech kláves. Doplňkové funkce zahrnují všehovšudy wapový prohlížeč, budík a kalkulačku.

Siemens A57 toho oproti svému předchůdci příliš nového nenabízí. Zasloužil by si jistě více míst v seznamu, alespoň jednoduchý kalendář a také wap s podporou GPRS by takovému telefonu slušel. Vzhledem ke vkusně upravenému designu a příjemně malým rozměrům a hmotnosti se tyto neduhy dají zase na čas přehlédnout.

Hodnocení MobilManie: Ovládání telefonů Siemens je velmi intuitivní a schéma nabídky se nižších řad nemění již několik let. Pokud přecházíte ze staršího Siemense, ihned se s telefonem sžijete. Funkční nabídka je však až příliš chudá.

Podrobné parametry a přímé porovnání s ostatními telefony najdete zde.


V další kapitole budou následovat Nokia 3410, Nokia 3310, Nokia 1100 a Siemens A50.

Témata článku: Motorola, Nokia, , Motorola C200, Nokia 1100, Nokia 2100, Nokia 2300, Nokia 3310, Nokia 3410, Philips 330, Sagem myX-5m, Siemens A50, Siemens A57, Siemens A60, Siemens C62, Siemens M55, Sony Ericsson T100, Sony Ericsson T200, Sony Ericsson T230, Přídavný fotoaparát, Stromeček, Kter, Dobré hodnocení, Nejpádnější argument, Strom