Telefon pod stromeček: který do 3 000 Kč je nejlepší?

Vánoce se nezadržitelně blíží, cenové akce jsou v plném proudu a nastává ten pravý čas na výběr vánočních dárků. Pokud chcete sebe nebo svého blízkého obdarovat mobilním telefonem, jistě vám přijde vhod náš rozsáhlý srovnávací přehled.

Siemens A60

Cena: 2295 Kč (Eurotel Go)

Pro řadu „A“ telefonů Siemens je prioritní cena. Dalo by se říci, že všechny požitky jdou stranou. V případě šedesátky si však můžete dopřát v této třídě nepříliš často viděný barevný displej. Zbytek telefonu podléhá svému zaměření, což je bohužel dosta znát i na designu. Ten působí velmi lacině a nenabízí v podstatě žádný oživující prvek.

 

Ovládání jek klasické, pomocí řtyřsměrné navigační klávesy, páru kontextových kláves, zeleného a červeného tlačítka. Hlavní nabídka je uspořádaná do matice jako u „dospělých“ mobilů, pohyb je intuitivní, jen trochu pomalejší. Displej je pasivní a dokáže zobrazit čtyři tisíce barev.

Telefonní seznam pojme 100 čísel, které lze třídit do skupin. Odlišit si je můžete různým vyzváěním, které obstarávají šestnáctihlasé melodie. Milovníci textovek si přijdou na své. V telefonu je místo pro 100 zpráv a další je možné ukládat do archivu omezeného pouze 550 kB velkou sdílenou pamětí. Slovník T9 je samozřejmostí. Multimediální zprávy tento telefon bohužel nepodporuje.

Organizační funkce telefon nemá, nepočítáme-li do nich budík. Bohužel chybí podpora Javy. Útěchou budiž GPRS třídy 8 a wapový prohlížeč. Pokud sháníte levný mobil nenáročný na obsluhu, se základem funkcí, ale barevným displejem, Siemens A60 vás jistě uspokojí. A pokud se vám nebude líbit jeho vzhled, můžete si ho upravit výměnnými kryty.

Hodnocení MobilManie: Siemens A60 je trochu nesmyslným kompromisem mezi dnes testovanými modely A57 a C62. Vzhledem k tomu, že telefon nedokáže přijímat zprávy MMS je barevný displej celkem zbytečný a akorát zvyšuje spotřebu. Pokud je pro vás právě barevný displej jedinou prioritou, může vás Siemens A60 zaujmout.

Podrobné parametry a přímé porovnání s ostatními telefony najdete zde.


Nokia 2300

Cena: 2577 Kč (Oskar)

Nokia 2300 byla představena zároveň s modelem 1100. Jedná se však o koncepčně rozdílné mobily. Zatímco 1100 razila novou cestu, na 2300 je znát návaznost na kultovní řadu 3x10. V designu jsou patrné základní rysy předchůdců, ale celkově je pojatý velmi stylově. Tlačítka numerické klávesnice jsou slita do dvou trojlístků vyvedených v průhledném plastu s nádechem růžového a fialového odstínu. Rovněž klasický rámeček kolem displeje je ve stejných barvách a zasahuje až do funkčních kláves.

 

Ovládání je snadné a intuitivní. Pro pohyb slouží čtyřsměrná navigační klávesa, pro potvrzení tlačítko nad ní. Dále jsou k dispozici tlačítka pro krok zpět a pro vypnutí. Telefon je vzhledem ke své vizáži předurčen něžnějšímu pohlaví, ale má výměnné kryty, které design dokáží zcela změnit. Rozměry a hmotností patří mobil do průměru.

Výbava patří mezi ty chudší. Telefonní seznam pojme pouze 50 jednoduchých kontaktů, kterým však můžete přiřadit specifické vyzvánění, které není jen nudně monofonní. Slovník T9 pro psaní zpráv je samozřejmostí a do paměti se jich vejde 50. Standardní doplňkovou výbavu zastupuje jen budík a jednoduché upomínky. Na závěr však jedno překvapení, díky kterému se stane tento telefon pro mnohé favoritem. Ve výbavě naleznete stereo FM rádio a pro jeho použití dostanete v balení sluchátka kombinovaná s lehkou handsfree.

Hodnocení MobilManie: Uvažujete-li o koupi cestovního rádia do kapsy, možná vás zaujme Nokia 2300, která vám navíc nabídne i základní funkce pro telefonování.

Podrobné parametry a přímé porovnání s ostatními telefony najdete zde.


Philips 330

Cena: 2649 Kč (volný prodej)

Jediné véčko do třech tisíc nabízí v současné době pouze Philips. Jedná se o jednoduchý telefon kompaktních rozměrů a nízké hmotnosti, který svým svěžím designem upoutá pozornost zejména u mladých. Šetřit se muselo, a tak telefon nabízí pouze jeden displej schovaný uvnitř, který je navíc pouze monochromatický.

 

Mobilní telefony Philips jsou proslaveny svojí nadprůměrnou výdrží a ani model 330 není výjimkou. Kromě toho nabízí 32 hlasé polyfonní vyzvánění, 0,25 MB paměti a nadprůměrnou výbavu oproti konkurenci.

Telefonní seznam pojme 299 záznamů a co víc, ke každému jménu lze přiřadit více než jednu položku. Kontakty lze třídit do skupin a přiřadit jim specifickou melodii. Překvapující je možnost hlasového vytáčení a ovládání. Překvapení čeká i v sekci zpráv. Zde je totiž vyhrazeno místo pro 100 textovek a nechybí ani jednoduchý e-mailový klient. Pro psaní textovek je připraven slovník T9.

Ani ostatní výbava není nějak chudá. Najdeme zde opakovaný budík, kalendář s upomínkami, wapový prohlížeč nebo podporu technologie In-Fusio, pro kterou jsou v telefonu připraveny hry.

Philips 330 byl představen v únoru roku 2003 a od nasazení na trhu již značně zlevnil. Funkčně je na tom z hlediska dnešního srovnání velice dobře, výtka by mohla směřovat akorát k absenci technologie GPRS a Javy.

Hodnocení MobilManie: Pokud se chcete odlišit od davu s Nokiemi a Siemensy, bude pro vás Philips 330 tím pravým mobilem. Za výbavu se nemusí stydět a navíc je to pěkné, stylové véčko.

Podrobné parametry a přímé porovnání s ostatními telefony najdete zde.


Sony Ericsson T230

Cena: 2660 Kč (volný prodej)

Druhý zástupce značky Sony Ericsson je také jedním z těch, který za svoji příznivou cenu vděčí především dlouhému vytrvání na trhu. Prodávat se začal před rokem. Jedná se o nejlevnější mobil ve volném prodeji, který se může pochlubit barevným displejem. Design telefonu je poměrně strohý, potěší jeho malé rozměry a hmotnost.

 

Displej je pasivní a dokáže zobrazit čtyři tisíce barev. S dnešními telefony střední třídy se proto nemůže měřit, ale svůj účel splní. Klávesnici dominuje čtyřsměrná ovládací klávesa s potvrzovacím středem, doplněná tlačítky Yes a No. Telefon se dobře ovládá a v přehledné nabídce se neztratíte.

Sony Ericsson T200 patří mezi ty vybavenější mobily v dnešním testu. Nabízí 1 MB paměťového prostoru, 250 míst ve svém vícepoložkovém seznamu a 32 hlasé melodie pro vyzvánění. Do paměti telefonu se vejde 65 textovek a co je důležité, posílat a přijímat můžete i multimediální zprávy. Pro stahování dat jak pro MMS tak pro wap, poslouží GPRS třídy 4. Pokud se vám multimediální zprávy zalíbí, můžete si dokoupit přídavný fotoaparát a posílat přátelům své vlastní fotografie.

V nabídce se nachází mimojiné budík, kalendář s upomínkami a diktafon. Telefon je na svou cenu dobře vybaven a je proto vhodný pro uživatele, kteří se nespokojí jen s nejnutnějším základem.

Hodnocení MobilManie: Sony Ericsson se v oblasti low-endů nikdy příliš neangažoval. Model T230 se mu ale docela povedl. Výbava je oproti dnešní konkurenci velice slušná a tím se do velice příznivých hodnot dostal i poměr ceny a výkonu.

Podrobné parametry a přímé porovnání s ostatními telefony najdete zde.


V poslední kapitole probereme Siemens C62, Nokia 2100, Sagem myX-5m a Siemens M55.

Témata článku: Motorola, Nokia, , Motorola C200, Nokia 1100, Nokia 2100, Nokia 2300, Nokia 3310, Nokia 3410, Philips 330, Sagem myX-5m, Siemens A50, Siemens A57, Siemens A60, Siemens C62, Siemens M55, Sony Ericsson T100, Sony Ericsson T200, Sony Ericsson T230, Rodokmen, Navigační kříž, Stromeček, Odvážný design, Vertikální šipka, Nejpádnější argument