Telefon pod stromeček: který do 3 000 Kč je nejlepší?

Vánoce se nezadržitelně blíží, cenové akce jsou v plném proudu a nastává ten pravý čas na výběr vánočních dárků. Pokud chcete sebe nebo svého blízkého obdarovat mobilním telefonem, jistě vám přijde vhod náš rozsáhlý srovnávací přehled.

Siemens C62

Cena: 2776 Kč (volný prodej)

Podobně jako Sony Ericsson T200 je tento Siemens zástupcem „vyšších“ low-endů, které se pod hranici třech tisíc korun dostaly až postupem času. Nabízí rovněž barevný displej a v podstatě totožné funkce. Povedený design dělá telefon dražší než ve skutečnosti je. Hlavním ovládacím prvkem je čtyřsměrná navigační klávesa, která je obklopena dalšími čtyřmi funkčními tlačítky.

 

Telefon si sebou můžete vzít i na dovolenou do zámoří, podporuje GSM pásmo 1900 MHz. Dále se může pochlubit 1,66 MB paměti, 16 hlasým vyzváněním a pasivním displejem schopným zobrazit čtyři tisíce barev. Do adresáře se vejde 500 záznamů, ale není vícepoložkový. Rovněž paměť na textovky je bohatá, pojme jich až 100 a dalších 80 do archivu. Pracovat můžete i s multimediálními zprávami a pro tvorbu vlastních fotografií si můžete dokoupit přídavný fotoaparát.

Siemens C62 nabízí dobrý poměr ceny a výkonu. Ve výbavě najdeme také například kalendář s upomínkami, wapový prohlížeč a GPRS třídy 4. Náročnější uživatelé by uvítali podporu Javy a vícepoložkový adresář, nicméně i tak se jedná o slušně vybavený mobil.

Hodnocení MobilManie: Vyhovuje-li vám prostředí a ovládání „áčkových“ Siemensů, ale nejste spokojeni s funkční nabídkou. Pak si připlaťte několik stokorun a koupi Siemensu C62 nebudete litovat.

Podrobné parametry a přímé porovnání s ostatními telefony najdete zde.


Nokia 2100

Cena: 2829 Kč (volný prodej)

Telefon představený v listopadu roku 2002 se již chlubí novým designem, která se oprostil od předchozích úspěšných low-endových modelů značky. Vše je situováno do tvaru kvádru s mírnými zaoblinami. Design a příjemné, intuitivní ovládání je kromě ceny snad jedinou zbraní tohoto telefonu.

 

Ovládání zajišťuje pár vertikálních šipek pro pohyb v nabídce, dvě kontextové klávesy a zelené a červené sluchátko. Numerická klávesnice je tvořena třemi úzkými řadami kláves. Monochromatický displej i prostředí nabídky známe již z ostatních modelů značky. Pro zájemce o tento mobil bude zřejmě nejpádnější argument možnost výměny krytů a specialitka v podobě průhledového okénka na zadním krytu, do kterého si můžete vložit libovolný obrázek nebo fotografii.

Funkce poslouží akorát k telefonování a práci s textovými zprávami. Do paměti se vejde 50 jmen a 50 textovek. Kromě budíku, jednoduchých upomínek, kalkulačky a časových funkcí nemá Nokia 2100 co dál nabídnout. Alespoň polyfonní vyzvánění by tomuto modelu prospělo.

Hodnocení MobilManie: Poměr ceny a výkonu je u Nokie 2100 velice špatný. Výbava je chudá a cena oproti jiným stejně vybaveným modelům vysoká. Pokud toužíte mít na svém mobilu fotku svého miláčka, pak vás může zaujmout.

Podrobné parametry a přímé porovnání s ostatními telefony najdete zde.


Sagem myX-5m

Cena: 2924 Kč (volný prodej)

Jediný francouzský zástupce mezi mobily do třech tisíc na našem trhu je Sagem myX-5. Mobil dokáže zaujmout na první pohled svým futuristickým designem, který ho řadí o třídu výš. Velice sympatické jsou také malé rozměry, hmotnost je průměrná. Ovládání sází na čtyřsměrný navigační kříž doplněný o dvě kontextová tlačítka a klasickou kombinaci zeleného a červeného sluchátka. Klávesnice je velice pohodlná a zprávy se na ní dají psát velmi rychle. O zobrazení informací se stará barevný displej, který ovšem dokáže zobrazit pouze 265 barev a je pasivní.

 

Z hlediska funkcí má Sagem nad svoji dnešní konkurenci mírně navrch. Místo pro 300 záznamů v telefonním seznamu je dostačující, mohl by však být vícepoložkový. Dále však budeme hlavně chválit. Textových zpráv se do telefonu vejde stovka, s jejich tvorbou vám pomůže T9. Posílat můžete dokonce i multimediální zprávy.

Vyzvánění je vícehlasé a můžete si dopřát i hlasitý odposlech. Organizační funkce Sagem nemá, ale mnohým postačí budík. Hlavní devizou je však GRPS třídy 8 a možnost práce jako hardwarový modem pro váš počítač. Ten můžete s mobilem propojit přes kabel či infraport.

Sagem myX-5m je velmi solidně vybavený mobil. Uspokojí i náročnější uživatele, kterým by mohla chybět pouze absence kalendáře a Javy.

Hodnocení MobilManie: Sagem je podobně jako Philips 330 alternativou pro lidi, kteří se chtějí odlišovat. Přesto, že je telefon celkem dobře vybavený, jeho vzhled je originální a rozměry malé, není příliš rozšířený. Za tím zřejmě stojí špatná pověst této značky z minulých let. Není se však čeho bát, Sagem již dávno pochopil, že s poruchovými mobily na trh vyrazit nemůže.

Podrobné parametry a přímé porovnání s ostatními telefony najdete zde.


Siemens M55

Cena: 2999 Kč (volný prodej)

Do zvolené cenové hranice se těsně vešel také velmi oblíbený Siemens M55. Na první pohled se odlišuje odvážným designem, který zřejmě bude vyhovovat pouze mladší generaci. Často bývá u tohoto telefonu kritizována klávesnice, která je provedena z tvrdého plastu, je podmíněna designérským liniím a její stisk není příliš jistý. Obzvlášť malé klávesy pro vytočení a zavěšení hovoru se hůře ovládají. Hlavním ovládacím prvkem je deformovaná čtyřsměrná navigační klávesa doplněna o dvě klávesy kontextové.

  

Displej dokáže zobrazit čtyři tisíce barev a je pasivní. Výbava je solidní. Dominuje ji propracovaný vícepoložkový seznam na 500 jmen, ve kterém můžete snadno vyhledávat postupným psaním jména. Specifické šestnáctihlasé melodie můžete přiřazovat skupinám volajících, k samotným kontaktům lze přiřadit obrázek. Vyzvánění doplňuje efektní poblikávání diod umístěných na boku přístroje. Oblíbená čísla můžete vytáčet hlasem, nechybí ani možnost nahrávání hovoru.

Zprávy můžete tvořit textové i multimediální a stranou nezůstávají ani e-maily. Komu by paměť pro textovky byla málo, může si je přesouvat do archivu, jehož kapacita je omezena pouze sdílenou pamětí. Ta má velikost 1,9 MB a slouží dále k ukládání melodií, javových aplikací a obrázků, které můžete pořizovat přídavným fotoaparátem.

Mobil je vybaven i kompletními organizačními funkcemi a mnoha doplňky. Můžete přes něj připojit k internetu i svůj počítač prostřednictvím GPRS třídy 8 nebo se spokojit s wapem. Telefon je tak jasným vítězem z hlediska funkčnosti a poměru ceny a výkonu. Vytýkány jsou mu pomalejší reakce a méně pohodlná klávesnice.

Hodnocení MobilManie: U Siemensu musím poupravit rčení, které jsem použil u prvního hodnocení. Za málo peněz, tu dostane hodně muziky. Tři tisíce za takto dobře vybavený mobil opravdu není mnoho. Škoda jen méně pohodlného ovládání.

Podrobné parametry a přímé porovnání s ostatními telefony najdete zde.


Jak je z našeho srovnání patrné, nebude to mít Ježíšek při výběru jednoduché. Do hranice třech tisíc korun se vešlo patnáct telefonů. Přesto, že většinu zastávají velice chudě vybavené Nokie a Siemensy, které jsou na druhou stranu velice oblíbené pro svoji jednoduchost a snadné ovládání, najdou se i zajímavější kousky. Stylově zaměřeným uživatelům jistě nejlépe sedne Philips 330, a ti kteří se nespokojí pouze s prostým funkčním základem, jistě dokáží ocenit vybavení Sagemu myX-5m nebo Siemensu C62. Nejnáročnější uživatelé by si měli připlatit pár stokorun navíc a šáhnout po Siemensu M55.

Každý preferujeme něco jiného, proto si vyberte sami vítěze dnešního srovnání. Jistě vám přitom pomůže naše rozsáhlá srovnávací tabulka. Podle naší nové srovnávací metodiky se vítězem stal jednoznačně Siemens M55. Ten je sice nejdražší, ale poměr ceny a výkonu je nejlepší. Dobrého hodnocení se dočkal teké Sony Ericsson T230 a Sagem myX-5. Mezi mobily s čenobílým displejem vynikl Sony Ericsson T100, těsně následovaný Philipsem 330. Na hodnocení však mají vliv pouze měřitelné parametry a funkce.  

Témata článku: Motorola, Nokia, , Motorola C200, Nokia 1100, Nokia 2100, Nokia 2300, Nokia 3310, Nokia 3410, Philips 330, Sagem myX-5m, Siemens A50, Siemens A57, Siemens A60, Siemens C62, Siemens M55, Sony Ericsson T100, Sony Ericsson T200, Sony Ericsson T230, MiMoji, Kter, Strom, Přídavný fotoaparát, Efektní design, Odvážný design