Telefónica 3GBox: Terabajt dat a malý USB trik

Telefónica se v Barceloně pochlubila zajímavou „fleškou“. Jmenuje se 3GBox a má prakticky neomezenou kapacitu. Jak je to možné?

Španělská Telefónica na světovém mobilním kongresu v Barceloně předvedla zajímavou kombinaci hardwaru a mobilních komunikačních služeb. 3GBox je USB paměť s prakticky neomezenou kapacitou. Jak je to možné? Jednoduše – uvnitř je SIMkarta (pro připojení k internetu pomocí GPRS/EDGE/3G/LTE) svázaná s uživatelským účtem webové služby 3GBox. Data jsou tedy uložena na internetu, v samotné „flashce“ jsou skutečně přítomné pouze 2 GB vyrovnávací paměti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
USB flash paměť, nebo bezdrátový modem? Vlastně obojí a ještě něco víc
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Uvnitř se skrývá překvapení – SIM karta

Hlavní výhodou systému 3GBox má být kombinace jednoduchosti a bezpečí. Jistě namítnete, že služeb pro uložení dat kdesi na internetu jsou desítky a že i k nim je možné se připojit za pohybu pomocí mobilního telefonu. Zřejmě žádná ale nenabídne takovou jednoduchost jako 3GBox. Přijdete k jakémukoliv počítači, zasunete 3GBox do USB portu, chvíli vyčkáte než proběhne automatická instalace softwaru a pak se v systému objeví další disk, se kterým se pracuje téměř stejně jako s jinými. Přístup je možné chránit heslem, komunikace se sítí je šifrovaná. Pokud 3GBox ztratíte, nepřijdete o data, ta jsou stále v bezpečí na internetu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Už jste v počítači měli disk s kapacitou 1TB? A co třeba desetkrát tolik?
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Malé značky připojené k ikonám souborů ukazují, zda už je soubor v internetovém úložišti, nebo teprve v mezipaměti 3GBoxu. Na posledním obrázku vidíte, jak je indikován upload souboru

Telefónica prezentovala svůj 3GBox v součinnosti s rychlou bezdrátovou technologií LTE. Co se ale stane, když jste mimo dosah tohoto zázraku budoucnosti a zbude jen pomalé GPRS? Funguje to, i když pochopitelně jen velmi pomalu. V záloze jsou ale alternativní možnosti připojení – služba dokáže využít připojení počítače, ať už se jedná o Wi-Fi nebo kabel.

Kdy a za kolik?

3GBox je zatím ve fázi prototypu. Po technické stránce vše funguje na 100 %, už se ladí pouze detaily. Jak velká bude fyzická paměť 3GBoxu? Jakým způsobem bude Telefónica svoji službu zpoplatňovat? Bude se platit pouze za poskytnutou kapacitu, nebo i za intenzitu komunikace mezi počítačem a webovým úložištěm?

Všechny tyto otázky by měly být zodpovězeny ještě v roce 2010 a 3GBox se dočká svého pilotního provozu ve španělské Telefónice. Komerční provoz bude následovat a postupně se rozšíří i do ostatních zemí tohoto nadnárodního operátora. O 3GBox se zajímá i česká pobočka, což nám přímo v Barceloně potvrdil tiskový mluvčí společnosti Telefónica O2 Czech Republic, Martin Žabka.

Telefónica 3GBox ve zkratce:

  • 3G HSPA+ s maximální rychlostí 21 Mbit/s pro download a 5,76 Mbit/s pro upload
  • inteligentní vyrovnávací paměť 2GB (testovaný prototyp)
  • USB 2.0
  • Plug&Play instalace
  • obslužný software kompatibilní s Windows XP, Vista a 7
  • automatické připojení k síti
  • alternativní možnosti připojení k internetu
  • okamžitá synchronizace (download/upload)
  • automatická aktualizace firmware
Diskuze (33) Další článek: Kyocera: průhledný koncept pro rozšířenou realitu (video)

Témata článku: , , , , , , Automatická aktualizace, Telefonica, USB, Trik, Automatická instalace, Simkarta, TRI