Telefony do 4 000 Kč: který bude nejlepším vánočním dárkem?

Uvažujte o koupi mobilního telefonu pod stromeček a snažíte se vybrat ten nejlepší? Prošli jsme za vás celou současnou nabídku a telefony jsme podrobili srovnání. Dnes se zaměříme na mobily v cenové relaci od tří do čtyř tisíc korun.

Siemens C65 (CT65)

Cena: 3977 Kč (Oskar - běžná cena)
Hodnocení: chvalitebný, 71%

 

Jednoznačným vítězem z hlediska funkcí je Siemens C65, v nabídce T-Mobilu označovaný jako CT65. Design a konstrukce telefonu si však příliš chvály nezaslouží. Použité plasty vypadají až příliš lacině a ovládací joystick by mohl být přesnější. Pasivní displej dokáže zobrazit 65 tisíc barev, ale má trochu problémy se setrvačností. Více však brzdí při brouzdání nabídkou samotný telefon. Dále však už budeme jen chválit. Obrovský vícepoložkový adresář, 40 hlasé vyzvánění, velká paměť na textovky, Java ve verzi 2.0 a fotografie pořízené integrovaným fotoaparátem můžete pomocí GPRS třídy 10 posílat jako MMS zprávy. Pro ukládání multimediálních dat slouží 10MB paměťového prostoru. Nechybí ani propracované funkce na organizaci času a možnost synchronizace s počítačem, ke kterému se můžete připojit kabelem či infraportem.

Podrobné parametry a přímé porovnání s ostatními telefony najdete zde.


Samsung A800

Cena: 3987 Kč
Hodnocení: dobrý, 48%

  

Jako jediný je Samsung A800 vybaven oproti dnešním konkurentům pouze monochromatickým displejem. Má však jiné přednosti. Především elegantní vzhled zakomponovaný ve tvarech elegantního, stříbrného véčka. Telefon je nejmenší a nejlehčí ze všech dnes srovnávaných mobilů. Jako správné véčko, má také vnější displej. Ten vnitřní, modře podsvícený, je i přes svoji barevnou monotónnost velice přehledný a rozměry ani rozlišením rozhodně nezaostává za svými barevnými soky. Telefon má jednoznačné určení – telefonování a psaní textových zpráv. Vícepoložkový adresář pojme bezkonkurenčních 2000 položek, vyhledávání podle více písmen je samozřejmostí. Ani na paměti pro SMS se nešetřilo, připraveno je 200 míst. Výtka směřuje ke slovníku T9, který zkracuje zprávy vlivem diakritiky. V telefonu najdeme také wap a základní organizační funkce.

Podrobné parametry a přímé porovnání s ostatními telefony najdete zde.


Siemens ST60

Cena: 3990 Kč
Hodnocení: chvalitebný, 61%

 

Siemens ST60 bude dobře reprezentovat svého majitele. Stříbrná elegance ladných křivek řadí tento telefon o třídu výš. Rovněž velký displej s rozlišením 120×160 bodů, jediný v testu aktivní, podtrhuje dojem luxusu. Na úkor designu ztrácí pohodlí při ovládání. Tlačítka jsou velmi malá a velmi nahuštěná. Také joystick si pochvalu nezaslouží, pro jeho korektní ovládání to chce velmi dobrý cit v palci. Hlavní nabídka je maticová a struktura je velmi intuitivní. Výbava vzhledem k ceně telefonu patří k průměru, nepočítaje jediný VGA fotoaparát mezi dnešními soupeři. Pro obrázky je připraveno dostatečných 5 MB paměti. Vícepoložkový seznam pojme 255 záznamů. SMS zprávy jsou nepříjemně zkracovány. Ve výbavě nalezneme rovněž Javu, GPRS třídy 10 a organizační funkce.

Podrobné parametry a přímé porovnání s ostatními telefony najdete zde.


Sagem myC-4

Cena: 3999 Kč (T-Mobile Twist)
Hodnocení: dobrý, 56%

 

Sagem myC-4 je jediným telefonem v našem srovnání, který má výsuvnou konstrukci. Není se čemu divit, takových telefonů je celkově velice málo a tak, pokud se chcete lišit a zaujmout své okolí, bude pro vás tento Sagem zajímavou alternativou. Vzhled telefonu příjemně oživuje červená barva, nepěkná je naopak vyčnívající anténa. Kritizována však často bývá kvalita konstrukce telefonu. Na netradičně zpracovanou nabídku si musíte chvilku zvykat, pokud jste zatím neměli s telefonem Sagem předchozí zkušenost. Sluch potěší velmi kvalitní 64 hlasé vyzvánění. Telefon dále disponuje vícepoložkovým adresářem pro 300 jmen, pamětí 4,5 MB, organizačními funkcemi, Javou a GPRS třídy 10, které můžete s dokoupitelným kabelem využít i pro připojení vašeho počítače k internetu.

Podrobné parametry a přímé porovnání s ostatními telefony najdete zde.


Který je nejlepší?

Jednoznačného vítěze není možné určit. Kromě low-endových telefonů s cenou těsně převyšující 3000 Kč jsou všechny srovnávané telefony poměrně dobře vybaveny vzhledem ke své ceně. Opět se ukazuje, že se mnohdy vyplatí připlatit. Stačí pár stokorun a rázem poskočíte od displejů z čtyřmi tisíci barvami k daleko propracovanějším s 65 tisíci barvami a funkční nabídka se začne příjemně rozšiřovat. Z hlediska hodnotící metodiky MobilManie zvítězil Siemens C65, především díky své bohaté funkční nabídce. Ten však mnohým nevyhovuje z hlediska designu a kvality ovládacích prvků.

Stylově smýšlejícím uživatelům lze doporučit Sagem-myC4 nebo extravagantní Xelibry 5. Pokud hledáte zároveň kompromis mezi funkčností, zalíbí se vám více Siemens CF62 nebo Samsung X100. Nejlepší poměr ceny a výkonu vychází hlavně vlivem příznivé ceny pro Philips 350, špatně si nevede ani Siemens A57.

Jak vidíte, výsledky jsou celkem vyrovnané. Zanedlouho se podíváme, jaká je situace zase o jednu cenovou hladinu výš.

Témata článku: LG, Nokia, Samsung, , LG G3100, Nokia 2600, Nokia 2600 classic, Nokia 3100, Nokia 3510i, Philips 350, Sagem myC-2, Sagem myC-4, Samsung A800, Samsung X100, Siemens A57, Siemens A65, Siemens C65, Siemens CF62, Siemens MC60, Siemens ST60, Siemens Xelibri 5, Barevný plast, Zobrazovací vlastnost, Externí fotoaparát, Jednoznačný vítěz