Telefony Nokia budou zřejmě používat slovník Zi

Kanadská společnost Zi Corporation včera oznámila, že prodala Nokii licenci svého slovníku Zi pro rychlé psaní na mobilních telefon. Tisková zpráva nedodává žádné další podrobnosti, jen marketingové řeči o tom, jak je Zi skvělý, jednoduchý a nejlepší. V našich podmínkách ale tento slovník známe z telefonů Alcatel a při srovnání s běžnější technologii T9, kterou Nokia používá teď, prohraje na celé čáře.


Oba dva slovníky jsme srovnali v duelu Alcatelu One Touch 756 se Siemensem CX65:

T9 versus Zi

Na testování psaní textovek jsme byli hodně zvědaví. Očekávali jsme tuhý boj mezi osvědčeným slovníkem T9 a méně rozšířeným Zi. Jako text pro testování jsme použili perex (úvodník) jednoho článku, jen jsme vynechali číselné označení typů telefonů.

Výsledek nás nepřekvapil vítězem, ale odstupem, který získal. V textu o 44 slovech se T9 v Siemensu jen třikrát netrefila napoprvé na myšlené slovo, ale všechna znala. Alcatel se slovníkem Zi musel takto vyměnit osm slov a dalších osm se musel naučit, protože je vůbec neznal.

Zajímavé bylo sledovat také čas strávený nad psaním textovky. Zatímco u Siemensu jsme byli hotovi za pár desítek sekund, s Alcatelem jsme válčili několik minut. Pravdou je, že jsme všichni v redakci navyklí na T9 a marně jsme hledali nějakého zkušeného uživatele slovníku Zi, ale tohle je možná až příliš. Na druhou stranu má slovník používaný u Alcatelu schopnost slova domýšlet, takže je pisatel nemusí dokončovat. Byla by to vlastnost jistě vítaná, ale kdyby měl slovník dostatečnou slovní zásobu. Stalo se nám například, že slovo „telefonu“ slovník neznal a okamžitě ho proto doplnil na slovo telefonuj. Jistě nemusím popisovat, jak to dokáže člověka rozčílit, když se mu to stane hned několikrát po sobě.

Až trochu komicky někdy působí některé slovníky. Vzpomeňme v motorolách používaný slovník iTap, který nezná slovo Motorola anebo dnes testovaný Zi, se kterým nenapíšete ani slovo z názvu přístroje, ve kterém je nainstalován – „touch“.

Nedalo nám to a chtěli jsme slovník Zi také trochu pochválit. Do slovníku jsme přidali neznámá slova a napsali textovku znovu. Výsledkem bylo jedenáct vyměňovaných slov i při opakovaném zadání. Mylně jsme se domnívali, že má schopnost pamatovat si slova, která uživatel nejčastěji používá a nabízet je na první pozice.

Leckdo může namítat, že test provedený na jednom textu je zkreslený, ale při takovém rozdílu nelze očekávat, že by byl výsledek při psaní odlišných textů nějak více rozdílný.

Diskuze (34) Další článek: Vánoce: aplikace a hry pro majitele Siemensu SX1 zdarma

Témata článku: Nokia, , Alcatel One Touch 756, Telefon, Tuhý boj, Slovník