Telekomunikace v EU čeká reforma, operátoři budou pod drobnohledem

Návrh počítá s vytvořením nového úřadu regulátorů elektronických komunikací. Tzv. telekomunikační balíček musí ještě schválit europoslanci.

Trh s elektronickými komunikacemi bude v Evropské unii fungovat podle nových, jasnějších pravidel. Českému předsednictví EU se podařilo zajistit účast evropských institucí na takzvaném telekomunikačním balíčku. „Nová pravidla posílí konkurenci na trzích, zajistí podmínky pro rozvoj tohoto dynamického odvětví a poskytnou občanům přístup k spolehlivějším a bezpečnějším službám,“ říká Jana Reinišová, zástupkyně stálé představitelky ČR při EU, která vyjednávání s unijními institucemi vedla.

Českému předsednictví se během vyjednávání podařilo najít rovnováhu mezi důslednější harmonizací pravidel pro fungování telekomunikačních trhů na jedné straně a pravomocemi národních úřadů na druhé straně tak, aby byly zohledněny rozdíly mezi jednotlivými členskými státy EU. Nyní je na Evropském parlamentu, aby dal balíčku zelenou na plenárním zasedání 6. května. Text pak formálně stvrdí členské státy na jedné z následujících ministerských Rad.

Dohled nad operátory

Podle dohody mají členské státy koordinovat využití radiového spektra na evropské úrovni tak, aby podpořily rozvoj nových technologií a služeb elektronických komunikací a zabránily vzniku elektronických bariér. Počítá se s vytvořením podmínek pro investice do sítí nové generace a do rozvoje nejmodernějších služeb.

Pokud všechna ostatní nápravná opatření selžou, národní úřady v členských zemích (u nás ČTÚ) budou mít ve výjimečných případech vážného narušení fungování trhu možnost nařídit rozdělení telekomunikačních firem na část infrastrukturní a část služeb. Znamenalo by to například, že by operátor narušující vážným způsobem fungování trhu musel poskytnout svou síť nebo její část jinému subjektu pro provoz jeho služeb. Takový krok by však byl poslední možností nápravy a bude podléhat přísnému dohledu. Vlastnických vztahů se toto opatření nedotkne.

Pro zajištění dohledu nad naplňováním pravidel stanovených v telekomunikačním balíčku vznikne nový úřad Evropských regulátorů elektronických komunikací. V něm budou zastoupeni představitelé národních regulačních úřadů. Ti budou také vydávat doporučení k fungování trhu.

Přístup k internetu = právo na informace

Další z bodů, o nichž české předsednictví vyjednávalo, se týkal práv občanů na přístup k internetu. Diskutovalo se o něm zejména v souvislosti s francouzským návrhem odstřihnout od interentu ty uživatele, kteří na síti nelegálně stahují multimediální obsah. Podle Unie je ale právo přístupu na internet součástí práva volného přístupu k informacím, a tak si budou moci do značné míry tuto legislativu členské státy ošetřit samy. „Podařilo se nám najít vyvážené řešení, které respektuje právní systémy členských států, je v souladu s Úmluvou o ochraně lidských práv a základních svobod, a zároveň zohledňuje volání Evropského parlamentu po zajištění práva občanů na přístup k informacím,“ říká k tomu Reinišová.

První telekomunikační balíček EU schválila v roce 2002. Od té doby došlo v oblasti elektronických komunikací k výraznému vývoji, který nová legislativa odráží. Jde například o telefonování nebo vysílání televize přes internet. EK předložila návrh telekomunikačního balíčku, který sestává z šesti směrnic a nařízení, v listopadu 2007. České předsednictví s EP a EK o balíčku vyjednávalo od ledna 2009.

Zdroj: České předsednictví v EU

Diskuze (13) Další článek: Nokia N97: podrobnosti o procesoru

Témata článku: , , , Nová legislativa, Národní úřad, Jednotlivý člen, Telekom, Evropský regulátor, Drobnohled, Telekomunikační balíček