Tel.Me T910: i v Rakousku to umí barevně

I když se o mobilních telefonech Tel.Me píše celkem často, většího úspěchu se zatím rakouský výrobce nedočkal. Tato situace se však může změnit s příchodem modelu T910. Je malý, hezký, s barevným displejem...

Rakouský výrobce mobilních telefonů Tel.Me dělá zajímavé mobily a o to větší je škoda, že se u nás ani ve světě neprosadil. Zatím. Zlom by mohl nastat s uvedením nového modelu T910, který je - alespoň podle prvních informací - velmi zajímavý.

 

Já vím, přístroj na první pohled zaujme barevným displejem, ale nejprve se podívejme na celkový vzhled. T910 má slušné rozměry 109 × 45 × 18 milimetrů a kapsu vám jeho 79 gramů rozhodně neutrhne. Důležitá je absence jakéhokoli špalíčku antény. Maličkost, která velmi potěší. Jak si můžete všimnout na obrázku - větší polovina přední strany byla věnována displeji na úkor klávesnice. Klávesy tak musely být zmenšeny do podlouhlých obdélníčků a navíc je spodní řádek kláves nepohodlně nízko spodní hraně. Velká část mobilních telefonů přichází s ovládáním pomocí čtyřsměrového tlačítka nebo joystiku. Ani T910 není výjimkou a myslím, že neudělal chybu. 

I když je praktičnost barevných displejů v mobilních telefonech diskutabilní, jedno je jasné: budoucnost je v barvě. "Obarvení" kapesních počítačů již proběhlo a na řadě jsou mobilní telefony. Tel.Me T910 nabídne svému uživateli podívanou na barevný displej s rozlišením 128 × 128 pixelů a s barevnou paletou 4096 barev. Z obrázku je však patrné, že je displej menší, než se zdá - dva šedé rámečky displej opticky zvětšují.

A co funkce - umí?

Technické parametry nového Tel.Me T910 jsou slušné a hlavně konkurence schopné. V dnešní době se, alespoň z pohledu nás - zarputilých technoidů, cení rychlé datové přenosy GPRS, konkrétně s konfigurací 4+1 timeslot. Pro hračičky má rakouský výrobce zase přichystány polyfonní melodie stahovatelné z WAPu. Důležitá je podpora hlasového vytáčení, diktafonu i hlasového ovládání. Co myslíte, má dnes ještě cenu zmiňovat funkce jako WAP, budík, vibrace, nebo prediktivní vkládání textu?

Cena bude důležitá

Jak jsme se již několikrát při recenzích přesvědčili, něco jiného jsou technické parametry a něco jiného - avšak důležitějšího - je celková práce s přístrojem i další drobnosti, které u modelu T910 nejsou v dnešní době známé, třeba vícepoložkový seznam či infračervený port. Přístroj by měl být v rakouských zemích už několik dnů na trhu za cenu nepřevyšující 399 EURO, což je v hrubém přepočtu dvanáct tisíc korun. Teď už schází jen informace, jestli uzná rakouský výrobce český trh jako lukrativní a nabídne své zajímavé telefony i nám.

V kostce:

  • Mobilní telefon Tel.Me T910
  • Rozměry: 109 × 45 × 18 milimetrů
  • Hmotnost: 79 gramů
  • Displej: barevný, rozlišení 128 × 128 pixelů, 4096 barev
  • Sítě: 900/1800 Mhz
  • Datové přenosy: GPRS Class 8, 4+1 timeslot
  • Udávaná pohotovostní doba: 200 hodin
  • Udávaná doba hovoru: 3 hodiny
  • Zvonění: polyfonní, stahovatelné z WAPu.
  • Vlastnosti a funkce, které přístroj obsahuje nebo podporuje: budík, časové funkce, vibrační vyzvánění, WAP, hlasové ovládání i vytáčení, T9, hlasový záznamník, tři hry
  • Vlastnosti a funkce, které přístroj neobsahuje nebo nepodporuje: Bluetooth, HSCSD


Diskuze (2) Další článek: NEC n21i: aneb jaký je evropský i-mode telefon (test)

Témata článku: Bar