„Tenisový loket“ z používání mobilu? To snad ne…

Nejen záření z mobilů škodí. Novinkou je syndrom, který se objevuje u velmi aktivních uživatelů mobilů. Jde o bolesti kloubu palce při používání velmi malých kláves mobilu. Pracovně jsme tento syndrom nazvali „mobilní palec“.
Novinkou na poli zdraví a mobilní telefony je syndrom, který se objevuje u uživatelů, jež svůj mobilní telefon vlastní delší dobu. Jde o bolesti kloubu palce při zadávání informací do telefonu pomocí malých kláves. Palec dosedá na klávesy nepřirozeně, což může za nějaký čas přerůst v nepříjemné bolesti.

„Mobilní palec“

Podobný syndrom se vyskytuje zejména u lidí pracujících v kanceláři. Nedostatek prostoru a několikahodinové ťukání do klávesnice po dobu několika měsíců se projeví v bolestech zápěstí či páteře. Vraťme se ale k mobilním telefonům. Lékaři předvídají, že se projevy syndromu projeví zhruba do dvou let. To platí zejména u více psavých uživatelů, jež napíší na svém mobilu několik zpráv denně. Trend zmenšování velikosti mobilních telefonů jde ruku v ruce z menším komfortem a ergonomií používání. Začínají se vyskytovat návrhy na vytvoření ergonomických norem pro mobilní telefony právě ze strany klávesnice, projde-li, nedočkáme se mnoha desingově zajímavých přístrojů, jejich používání však bude příjemnější. Jsou-li normy například u monitorů, čímž chrání naše oči, proč by nemohly být normy pro mobilní telefony, jež by chránily také ruce uživatele?

Poznámka: Nevíte, co si pod pojmem neergonomická klávesnice mobilního telefonu představit? Příkladem budiž Ericsson (zejména T10, T18, T28, GH786), jejichž klávesy jsou velmi malé a na stisk je třeba vynaložit větší sílu. Rekordmanem v titěrnosti tlačítek je Nokia 8850 či 8890. Její tlačítka jsou skutečně mrňavá, tak pro malé dítě, ne však pro starší uživatele mužského pohlaví, do jejichž rukou je mobil určen.

Nejen mobil, i Nintendo

Podobné problémy se vyskytují i u jedinců, jež často hrají různé kapesní hry jako Gameboy či Nintendo. I u nich se projevují bolesti kloubů při delším hraní, což je bezesporu nebezpečné pro velmi mladé děti, jimž se ruka teprve vyvíjí a roste. Nezapomínejme, že zdravé ruce jsou potřebné pro veškeré činnosti!

Nejhorší na celé věci je fakt, že se bolesti spojené s psaním zpráv na mobilu promítají i do běžného života. Jedinec trpící bolestmi kloubů při užívání mobilů má obvykle problémy i při delším psaní běžným perem, kde hraje palec důležitou roli. Řešením problému s ergonomií mobilních telefonů, konkrétně psaním zpráv na malé a nepohodlné klávesnici, může být zadávání textu hlasem, na čemž již přední výrobci usilovně pracují. Vzniká také nový standard VoxML, který bude zadávání příkazů hlasem podporovat. Další možnou cestou budou bezdrátové klávesnice Bluetooth, které psaní usnadní. Nezapomínejme také na prediktivní vkládání textu, které také snižuje nároky na stisk kláves, čímž urychluje práci s mobilem.

Uvidíme

Zda-li se ergonomických norem dočkáme je zatím ve hvězdách. Syndrom „mobilního palce“ (jinak to snad nazvat nejde) je prokazatelný a hrozí bezesporu každému uživateli. Jak se k problému postaví přední světoví výrobci mobilních telefonů? Inu – nechejme se překvapit.
Diskuze (10) Další článek: Na pokraji pokrytí: tam, kde lišky dávají dobrou noc

Témata článku: , Nokia 8850, Tenis, Používání, Používání mobilů, Používání mobilu, Mobil, MOBI