Tenký komunikátor naživo: Samsung i320 s Windows Mobile

Viděli jsme ho na 3GSM, objevil se znovu na CommunicAsia. Teď leží v redakci a vy se s námi můžete podívat, jak vypadá jen 12 milimetrů tenký komunikátor i320 naživo. Má plnohodnotnou QWERTY klávesnici, slot pro paměťovky, 1,3Mpx fotoaparát a běží na Windows Mobile 5.0.

Samsung jej představil nejprve na 3GSM už na začátku roku, potom ještě jednou předvedl při příležitosti konání veletrhu CommunicAsia 2006. Plánuje jej prodávat i u nás, někdy v létě. Proto jsme si model i320 vyžádali a vyzkoušeli jak se drží, shlédli kvality displeje a zkusili pracovat s QWERTY klávesnicí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung SGH-i320 na CommunicAsia 2006

Klidně mezi Ultra

Samsung by mohl i320 bez výčitek zařadit do své edice Ultra, o které jsme vás informovali nedávno. Svou tloušťkou pouhých 12 milimetrů by zapadl. Ještě zbylé rozměry: tenký komunikátor měří 50 milimetrů do šířky a na výšku je to pěkných 111. Na mobil s operačním systémem sympatické rozměry a byť to tak nemusí vypadat, v ruce je zvláštní šířka příjemná.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung i320 osobně a ze všech stran

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon v ruce • porovnání velikosti s platební kartou

Konstrukčně se i320 povedl, po vrzání ani známky. Zkusil jsem ho vzít za konce a kroutit jimi mírně do protisměru; skřípot nikde. Na levém boku je kolébka ovládání hlasitosti, naproti je spoušť fotoaparátu. Ta je programovatelná a aplikaci pro focení spustí jen při dlouhém podržení. Stiskne-li ji uživatel krátce, objeví se přiřazená aplikace. Nad spouští je ještě další takové tlačítko – to při krátkém ťuknutí zobrazí list rychlé nabídky, při podržení telefon zamkne.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kolébka ovládání hlasitosti • spoušť fotoaparátu a tlačítko pro vstup do rychlé nabídky

Pravý bok hostí ještě konektor pro připojení sluchátek a zdířku nabíječky. Je to široký starší typ, ne v poslední době používaný univerzální konektor. Spodní hrana komunikátoru má jen malou štěrbinku mikrofonu, nahoře je sklíčko infraportu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Konektor sluchátek • zdířka nabíječky • mikrofon • sklíčko infraportu

Zadní kryt schovává akumulátor, jehož výdrž se mi zatím nepodařilo zjistit. Vedle něj jsou místa pro zasunutí karty SIM a paměťovky microSD (TransFlash). Když jsme u baterie, Samsung v balení dodává i malou plastovou kapsli, do které můžete schovat náhradní akumulátor (nepřibalen) a cestovat s ním. Kapsle má i konektor pro nabíječku, takže můžete přímo v ní doplňovat energii.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Akumulátor a místo pro SIM a paměťovku • kapsle náhradní baterie

Kluziště na šířku

Abych nezapomněl, vzadu je ještě optika vestavěného 1,3Mpx fotoaparátu. Nedávno jsem v bleskovce psal, že snímkům nebude v šeru pomáhat přisvětlovací dioda ani blesk. Mýlil jsem se, nebo spíš nezkoumal obrázky pořádně. Teď naživo vidím maličký proužek, za kterým je diodka fungující po aktivaci jako slabý blesk.

Klepněte pro větší obrázek
Vestavěný fotoaparát s bleskem

Nalevo i napravo od optiky jsou dva stereofonní reproduktory. Hrají hezky, i když si tradičně příliš libují ve výškách. Dobře, je to mobil, ne domácí kino. Jenže docela postrádám i onen slibovaný stereofonní efekt, kterého mělo být použitím páru membrán docíleno. Umístit oba reproduktory na zadní stěnu a poměrně blízko sebe, to se mi nezdá logické. Mnohem lepší je řešení, kdy je zvuk vyveden do stran na bocích mobilu.

Klepněte pro větší obrázek
Nešikovně umístěné stereoreproduktory

Pojďme se podívat na zobrazovací plochu. Displej zvládá jemné QVGA rozlišení a výjimečně platí klasické pořadí pixelů 320 × 240. Displej je totiž orientován na šířku. Pětašedesát tisíc barevných odstínů dostačuje, svítivost i kontrast jsou špičkové. Na široký displej je radost se dívat, líbí se mi jeho umístění v těle komunikátoru spolu s mocnými přesahy krycího sklíčka. Jen je potřeba velkou plochu neustále leštit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sklíčko displeje • zobrazení ve tmě

Samsung i320 pracuje v operačním systému Windows Mobile 5.0 a jeho nabídka je standardní, jen trochu zpřeházená. K dispozici je 120 MB paměti ROM a 64 MB RAM. Pro datové přenosy používá i320 infraport i Bluetooth, na dálku pak GPRS a EDGE tříd 10. Je škoda, že se nedostalo i na podporu sítí třetí generace.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázka prostředí

Klepněte pro větší obrázek
Logotyp Bluetooth

Semafor

Plnohodnotnou hardwarovou klávesnici jsem si nechal na konec. Je zajímavě řešená, hlavní numerický blok je odlišen stříbrnou barvou – orámováním a pak i zvýrazněním na horní hraně patřičných tlačítek. Na všech 37 klávesách jsou i písmenka a znaky, je to QWERTY klávesnice jako na počítači. Nechybí Caps Lock a Shift, Backspace ani Enter.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily klávesnice • podsvícení

I když to podle seříznutí tlačítek vypadá, že každá klávesa je vlastně kolébka a měla by jít zmáčknout zvlášť nahoře i dole, není tomu tak. Ani by to pořádně nešlo, telefon není zas tak velký, aby si mohl dovolit velkorysá písmena. Když chcete psát velkým fontem, použijete Shift/Caps Lock, kde je potřeba speciální znak, poslouží „Fn“. Na psaní textovek a e-mailů s použitím tlačítek miniaturních rozměrů je třeba si dlouho zvykat, ale jednoznačně to jde a pak je uživatel rychlopísař.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní ovládací prvek

Hlavní ovládací prvek je naprosto pohodlný, místa je i pro velký palec dost a potvrzovací střed se dostatečně zvedá nad okolní povrch. Vedle jsou kontextové klávesy a sluchátka pro ovládání hovorů, rychlý spouštěč aplikací a vracečka. Nad posledně jmenovanými leží světla podobná těm, které Samsung už použil u modelu Z300. Narozdíl od nich ale ta v i320 dokážou podle situace svítit kromě bílé i modrou nebo červenou barvou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
"Světlomet" • umí měnit barvu

Diskuze (16) Další článek: Nokia N93: nejvybavenější multimediální mobil na vlastní oči

Témata článku: Samsung, Samsung i320, , Mobil, Příležitost konání, Komunikátor, Win, Sam, MOBI, Wind, Windows Mobile, Stereofonní efekt, Velký palec, Windows!, Caps lock, Kapsle, Samsun