Test: jak rychle se píše na klávesnicích smartphonů

Nokia N70 proti řadě komunikátorů s plnohodnotnými QWERTY klávesnicemi. Na kterém přístroji se píší texty nejrychleji? Prohlédněte si výsledky zajímavého průzkumu.

QWERTY klávesnice není zbytečná

Uživatelé, pro které je rychlé psaní na kapesních zařízeních prioritou, se nespokojí s kapesními počítači bez klávesnice, do kterých je možné zadávat znaky jen ťukáním na dotykový displej, natož s obyčejnou numerickou klávesnicí na mobilech. A právě pro ty jsou určeny komunikátory s plnohodnotnou QWERTY klávesnicí. Jak rychle se dá na takových klávesnicích psát a která je nejlepší? To prozradí exkluzivní srovnávací test serveru AllAboutSymbian.com.

Plnohodnotná klávesnice je takřka nutností, využíváte-li na kapesním přístroji často e-mailovou komunikaci. A pokud chcete editovat delší texty nebo třeba jen naplno využívat kalendář a pohodlně s ním pracovat, také se bez ní sotva obejdete. Výrobcům je jasné, že rychlost psaní je hlavním faktorem při volbě přístroje pro mnohé zákazníky, a tak většina zařízení určených ryze pro pracovní využití už tu hromadu tlačítek má. S pohodlím bohužel zpravidla přichází také vyšší rozměry, to je ale samozřejmá daň.

Autor srovnání se snažil vybrat pro test co nejvhodnější věty. Zvolil takové, které kromě běžných znaků a čísel obsahují také interpunkci a zároveň slova trochu složitější na napsání. Celý testovací text měl délku 170 znaků a obsahoval 32 slov. Originál zní:

„Train arrives in Nottingham at 15:20, Pete will meet me on the platform. Remember to bring meeting notes. I resigned myself to the fact that I no longer had 20/20 vision.“

Kolik vteřin zapsání textu trvalo autor nezapsal hned napoprvé. Nejprve se na každém zařízení trochu rozepsal, pak text napsal dvakrát a zapsal průměrný výsledek. Aby výsledek co nejvíce odpovídal, nesnažil se autor o rekordní časy, nýbrž naopak jako při běžném psaní sem tam udělal i nějaký překlep, který hned opravil.

Přístroj třída délka psaní max. počet slov/min. (dopočteno) pohodlnost psaní (odhad. počet slov/den)
Nokia 9500 Komunikátor, Symbian Series 80, QWERTY 52 s 37 500
Qtek 9000 Komunikátor, Windows Mobile 5, QWERTY 53 s 37 500
Nokia 9300 Komunikátor, Symbian Series 80, QWERTY 60 s 32 250
MDA Vario Komunikátor, Windows Mobile 5, QWERTY 65 s 29 200
Nokia E61 Smartphone, Symbian S60 Third Edition, QWERTY 67 s 28 200
Nokia N70 Smartphone, Symbian S60, slovník T9 94 s 20 100
iPaq 2210 Kapesní počítač, Windows Mobile 2003, dotykový displej 96 s 20 100
Sony Ericsson P900 Komunkátor, Symbian UIQ, dotykový displej 122 s 16 60
Palm TX PDA, PalmOS, dotykový displej, rozpoznání textu 123 s 16 60
Nokia N70 Smartphone, S60, bez slovníku 163 s 11 40
Psion Series 5mx Osm let starý palmtop, QWERTY 49 s 39 1000

Nejlepší je malý notebook

Ve výsledcích se potvrdilo, že čím větší je zařízení, tím lépe a rychleji se na něm píše. Na druhou stranu to ale není o tolik, třeba MDA Vario na podstatně větší Qtek 9000 (MDA Pro) ztrácí jen pár vteřin a přitom kvalitní pohodlná klávesnice je jedna z největších chloub objemného komunikátoru. A konkurovat stačí i Nokia E61, která rozměry drží v rozumných mezích. Zajímavé je srovnání s osm let starým Psionem, který by dnes všechna moderní zařízení strčil do kapsy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Čtyři nejlepší - Nokia 9500, MDA Pro (Qtek 9000), Nokia 9300, i-Mate K-JAM (MDA Vario)

Do boje se zařadila i Nokia N70 s numerickou klávesnicí. Příjemně překvapil slovník T9 – ukázalo se, že psaní na QWERTY klávesnici je jen o třetinu rychlejší. Rychlost psaní s T9 na N70 navíc předčila i většinu přístrojů s dotykovým displejem, jen s kapesními počítači s Windows Mobile vede vyrovnaný souboj. Na druhou stranu je ale vidět, jak u nás musíme trpět se symbianovými Nokiemi. Nechceme-li u nich platit za SMS třikrát víc, musíme psát bez slovníku a to je podle testu jednoznačně nejpomalejší způsob.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia N70, Nokia E61, iPaq 2210, Palm TX a Sony Ericsson P900

Pohodlnost psaní lze statisticky vyjádřit jen stěží, přesto se o to autor pokusil. Do každého přístroje podle něj uživatel dokáže denně napsat jen jistý počet slov, než začne mít pocit, že se o žádném pohodlném psaní nedá mluvit. Tento odhadovaný limit je ale většinou úměrný rychlosti, o které už byla řeč. Snad jen oba vítězové, Nokia 9500 a Qtek 9000 zbytku trochu utekli. Na konci je opět Nokia N70 bez použití prediktivního slovníku, tento způsob je podle autora dobrý tak na jednu SMS denně.

Klepněte pro větší obrázek 
Překvapivý vítěz Psion 5mx

A nestačí obyčejná?

Je to jasné, s plnohodnotnou klávesnicí jde všechno rychleji a pohodlněji. Rozhodně se vyplatí jít do komunikátoru s klávesnicí, samotný dotykový displej už pro práci často nestačí. Na tom, že běžný zákazník se bez množství tlačítek obejde, se ale nic nemění a pokud tedy QWERTY není nic pro vás, přečtěte si o testu obyčejnějších mobilů nebo spíše soutěži, kterou jsme prováděli na Mobilmanii.

Zdroj: AllAboutSymbian.com (autor původního článku: Steve Litchfield)

Diskuze (32) Další článek: Benq-Siemens S88: kladivo na Sony Ericsson K750i (test fotoaparátu a video)

Témata článku: , , , , , Nokia 9300, Nokia 9500, Nokia E61, Nokia E61i, Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Sony Ericsson P900, T-Mobile MDA Vario, Jak, Psion Series, Překvapivý vítěz, Test, Průměrný výsledek, SMA