Test Samsung i600: velmi vydařená premiéra

Samsung na náš trh uvedl tenký komunikátor s Windows Mobile a špičkovou výbavou. Povedl se a navíc se nabízí za rozumnou cenu.

Drobné hrbolky zvané tlačítka

Přední strana zařízení je více než pestrá. V horní části najdeme optiku přední kamerky a pochromovaný kryt sluchátka. Klávesnice je standardně rozdělená na dvě části. Systémová se skládá z šesti funkčních kláves a čtyřsměrného kruhového tlačítka s potvrzovacím středem. Navigační tlačítko je lesklé a proto na něm prst trošku klouže. Ovšem není to žádný nepřekonatelný problém. Tlačítka pro přijetí a odmítnutí hovoru jsou jasně barevně označená a dají se lehce najít i podle hmatu. Velkou výhradu mám k umístění tlačítka zpět do pravého horního rohu. Při běžné práci často přehmátnete na červené tlačítko.

004.jpg 014.jpg 015.jpg 020.jpg
QWERTY není bez výhrad, ale po pár hodinách zvykání byste neměnili

Alfanumerická klávesnice je o něco zajímavější. Je to plnohodnotný kousek s 37 alfanumerickými tlačítky. Její rozložení je klasické QWERTY, přičemž čtvrtý řádek s písmenky s diakritikou chybí. Tlačítka jsou podlouhlá, velmi úzká. Jsou vyrobena z plastu a na můj vkus jsou až příliš tuhá. Celá klávesnice je rovnoměrně bíle podsvětlená.

Než začnete psát svižně oběma palci, chvíli to potrvá. Po dvou dnech jsem si ale zvykl. Numerická klávesnice je zvýrazněna šedými tlačítky. S nimi jsou navíc v páru tlačítka vpravo sousedící, která získají stejnou funkci. Ať už tedy stisknete G nebo H, na displeji se objeví číslice 5. Je to velmi praktické řešení.

Nečekejte domácí kino

Samsung i600 disponuje aktivním TFT displejem orientovaným na šířku. Zobrazí 65 tisíc barev na úhlopříčce 2,4 palce. Displej pracuje v QVGA rozlišení, tedy 320 × 240 obrazových bodů. Na slunci je dobře čitelný.

Displej není dotykový. Původně jsem tuto vlastnost chtěl zkritizovat, ovšem několik minut mi stačilo k tomu, abych zjistil, že k tomuto zařízení by se dotykový displej nehodil. Telefon se skvěle ovládá pouze za pomoci klávesnice a kolečka JogDial. Úhlopříčka displeje není navíc příliš velká a ovládání přes dotykový displej by proto vyžadovalo přesnost a soustředění uživatele.

Okna do světa

Samsung i600 je smartphone s operačním systémem Windows Mobile 5 v edici pro smartphony. Je obrovská škoda, že si novinka netroufla na Windows Mobile 6, kde najdeme mnoho nenápadných, ale velmi důležitých změn. Přesto se jedná o kvalitní systém, který výrobce ještě dovybavil zajímavými funkcemi.

O bezproblémový běh systému se stará sice starší, ale stále dobrý procesor TI OMAP 1710 taktovaný na 220 MHz. Je velká škoda, že se Samsung nerozhodl nový telefon osadit procesorem Intel XScale s taktem 416 MHz. Ale nestěžuji si, třeba oproti takovému HTC S710 je Samsung i600 blesk. Mezi smartphony patří k těm rychlejším. Procesoru sekunduje 64 MB operační paměti RAM a 128 MB FlashROM. Paměť se dá dále rozšířit kartami microSD. V balení bohužel žádnou nenajdete.

 

Prostředí Windows Mobile 5 je určitě každému fanouškovi mobilní techniky dobře známé. Samsung si jej ovšem mírně upravil k obrazu svému. Základním bodem je tzv. homescreen, neboli domovská obrazovka, s údaji o stavu baterie, síle signálu, čase a datu. U běžného smartphonu s Windows Mobile zde dále najdete pruh s ikonami pro rychlé spuštění programů, nejbližší události v kalendáři, upozornění na nové zprávy, stav Wi-Fi sítí v okolí apod.

U Samsungu i600 však najdete na homescreenu zvláštní nabídku ve formě záložek. Každá záložka je nějak tématicky zaměřená – vyzváněcí profily, zprávy, rychlá volba, přehrávání hudby, hudební knihovna, obrázky, kalendář. Karty se přepínají vertikálními směry a jedná se o pěkně animovaný proces. V rámci jedné záložky se lze pohybovat horizontálními směry navigační klávesy. Osobně mi zde chybí ještě záložka se zkratkami k oblíbeným programům.

Samsung_i600_01.jpg Samsung_i600_02.jpg Samsung_i600_03.jpg Samsung_i600_04.jpg
Samsung_i600_05.jpg Samsung_i600_06.jpg Samsung_i600_07.jpg Samsung_i600_08.jpg
Tématicky dělené záložky jsou velkým kladem úprav operačního systému, které Samsung učinil
Samsung_i600_20.jpg Samsung_i600_23.jpg Samsung_i600_21.jpg Samsung_i600_22.jpg  
Domovská obrazovka může mít vícero podob 

Pokud by se vám snad záložkový homescreen nelíbil, na výběr máte ještě další tři z produkce Samsungu, které jsou nejen praktické, ale i designově velmi atraktivní. K dispozici jsou i výchozí podoby systému Windows Mobile. Kromě homescreenu si můžete změnit i grafické téma nebo třeba obrázek na pozadí.

Hlavní nabídku najdete pod tlačítkem Strat. Může být buď ve formě matice nebo v podobě seznamu. Ve druhém případě máte na začátku každého řádku předepsané číslo, které je zkratkou k dané volbě. Stačí jej stisknout na klávesnici.

Samsung_i600_19.jpg Samsung_i600_24.jpg Samsung_i600_09.jpg 
Nabídka Start jako matice, nebo klasický seznam

Témata článku: Samsung, , , HTC S710, Nokia E61i, Samsung i600, Základní bod, Špatný zvuk, Dobrý procesor, Pře, Bluetooth či wi-fi, Premiér, Nepřekonatelný problém, Mobilní protějšek, Elita, Originální kabel, Test, Týdenní přehled, Povedené prostředí, Praktické řešení, Sam, Samsun, Malá baterie, Druhá baterie, Velký konkurent