Test Samsung i600: velmi vydařená premiéra

Samsung na náš trh uvedl tenký komunikátor s Windows Mobile a špičkovou výbavou. Povedl se a navíc se nabízí za rozumnou cenu.

Mobilní telefony Samsung jsou u nás vnímány především jako stylové telefony s prvotřídním zpracováním. Samsung je ale velmi významným výrobcem mobilních telefonů se silným zázemím technologického vývoje. Už minulý rok prodával na domácím jihokorejském trhu mobil s 10MPx fotoaparátem a v Evropě začal jako jeden z prvních prodávat mobilní telefon s podporou HSDPA.

Ve své nabídce má i několik smarpthonů jak se Symbianem S60, tak především s operačním systémem Windows Mobile. Tyto přístroje jsme zatím jen obdivovali na mezinárodních výstavách za jejich eleganci, kompaktnost a nadčasovou výbavu. Některé se na náš trh dostaly ze sousedních zemí, ale nyní si jeden takový můžete zakoupit dokonce i u operátora a samozřejmě s plnou českou lokalizací. Seznamte se – Samsung i600, tenký komunikátor s QWERTY klávesnicí, QVGA displejem, podporou Wi-Fi a sítí třetí generace včetně HSDPA.

005.jpg 006.jpg 010.jpg 011.jpg

Klíčové vlastnosti

  • velmi atraktivní design
  • kvalitní zpracování
  • povedená QWERTY klávesnice
  • QVGA displej orientovaný na šířku
  • Wi-Fi, Bluetooth, EDGE, UMTS, HSDPA
  • ovládací kolečko JogDial
  • nadstandardní softwarová výbava
  • paměťové karty microSD

Hlavní nedostatky

  • Windows Mobile není ve verzi 6
  • chybí editor souborů Office
  • starší procesor TI OMAP na 220 MHz
  • pomalé USB 1.1
  • nepraktické rozložení znaků na klávesnici
  • nepíše diakritické znaky

Parametry telefonu v katalogu mobilů

K testu zapůjčil Sunnysoft:

Kingston_partner_small.jpg

Přístroj jsme měli zapůjčený jen na velmi krátkou dobu. Test jsem proto přeložil od slovenských kolegů, kteří získali možnost zapůjčení Samsungu i600 dříve, a text jsem doplnil o své postřehy, poznatky a zkušenosti. Původní test najdete na MobilManii.sk.

Černá placatice

Samsung i600 je komunikátor plný zvláštních tvarů. V podstatě je to přístroj klasické konstrukce, na kterém nenajdete žádné významnější pohyblivé části. Hrany jsou příjemně zaobleny a za jediný designový prohřešek považuji výstupek na zadní straně, do kterého je zasazen fotoaparát a reproduktor.

Samsung i600 je vyrobený z matného černého plastu. Je pevný, nevrže a po konstrukční stránce není vůbec co vytknout. Jeho rozměry jsou 113 × 59 × 12 milimetrů. I navzdory větší šířce se v ruce drží dobře a rozhodně netrpíte pocitem cihly u ucha. Hmotnost přístroje je 110 gramů, čímž se řadí mezi nejlehčí smartphony na trhu. Fyzickými rozměry je Samsung i600 velkým konkurentem pro připravovanou Motorolu Q q9, jejíž příchod na evropské trhy se zatím teprve očekává.

Na levé straně zařízení se nachází kolébkové tlačítko ovládání hlasitosti, pod ním je systémový konektor. Je to klasický konektor výrobce, který najdete prakticky ve všech jeho současných modelech. Prostřednictvím tohoto konektoru se připojuje nabíječka, datový kabel i handsfree. Konektor je chráněný plastovou krytkou, která se dá snadno vyjmout i bez dlouhých nehtů.

024.jpg 026.jpg 027.jpg 
Dvojtlačítko slouží ke změně hlasitosti • klasický konektor ala Samsung

Horní část pravé strany je domovem paměťové karty MicroSD, chráněné plastovou krytkou. Níže na téže straně najdeme kolečko JogDial, které se v poslední době stává stále oblíbenějším. Je nestandardně posazené na pravý bok, ovšem to nijak nesnižuje jeho přínos k pohodlí ovládání telefonu. Pro navrácení se v nabídce o krok zpět slouží speciální tlačítko umístěné pod JogDialem. Jsem velkým zastáncem tohoto způsobu ovládání a Samsung mě velmi překvapil jeho integrací. Na horní hraně najdeme pouze hlavní vypínač. Spodní hrana je prázdná.

021.jpg 022.jpg 023.jpg 030.jpg
JogDial se Samsugu skutečně povedl, elegantně řeší některé nedostatky v ovládání Windows Mobile

Dominantou zadní části je optika fotoaparátu obohacená chromovaným lemem. Vedle se nachází zrcátko pro autoportréty a mřížka reproduktoru. I přes umístění membrány na zadní straně se zde nepotkáme s efektem „zakrytí“ a vyzvánění je vždy dobře slyšet.

025.jpg 032.jpg 033.jpg 034.jpg
Kvůli čočce integrovaného fotoaparátu se musel Samsung i600 nahrbit

Za velkým plastovým krytem se skrývá malá baterie. Má kapacitu 1100 mAh a vyjímá se velmi lehce. To stejné platí i o kartě SIM. Notorickým měničům čísel ovšem tento komunikátor doporučit nemohu, protože start jeho systému je velmi dlouhý. Výrobce udává hodnoty 130 hodin v pohotovosti, nebo 240 minut hovoru. V praxi telefon vydrží pracovat jeden celý den v sítích třetí generace s neustálým připojováním na Exchange Server. Pokud se budete s datovými přenosy trochu krotit, vydržíte s nabitým telefonem až dva dny.

001.jpg 002.jpg 008.jpg 007.jpg 
Druhá baterie v základním balení potěší

Výrobce myslel na to, že Samsung i600 bude pracovní nástroj pro náročné, kteří se na svoji mobilní databanku potřebují spolehnout. A není nic horšího, když se v nejméně vhodnou dobu vybije baterie. Proto v balení najdete rovnou dvě. Tu druhou máte jako rezervu pro stavy nouze.

Témata článku: Samsung, , , HTC S710, Nokia E61i, Samsung i600, Nepřekonatelný problém, Druhá baterie, Praktické řešení, Základní bod, Elita, Bluetooth či wi-fi, Široké tělo, Dobrý procesor, Velký konkurent, Premiér, Prvotřídní zpracování, Nepsaný standard, Malá baterie, Domácí kino, Samsun, Pře, Kvalitní systém, Test, Týdenní přehled