Test výdrže baterie: Apple vs. Intel, ARM vs. x86

Porovnali jsme výdrž moderních smartphonů odlišných platforem. Jak dopadl souboj procesorů ARM od Applu a x86 od Intelu?
Kapitoly článku

Do redakce nám dorazil velmi zajímavý kousek mobilního hardwaru, Motorola Razr i. Bystřejší čtenáři možná už začínají tušit, ostatním to prozradíme teď. Razr i je bratříček Razru M, oba modely jsou prakticky stejné krom jedné zásadní věci, procesoru. Razr M pohání dvoujádrová klasika od Qualcommu, model MSM8960 s taktem 1,5GHz na každém jádře, kdežto Razr i ve svých útrobách třímá srdce od Intelu (jednojádrový Atom Z2460 na úctyhodné frekvenci 2 GHz). Ještě než se pustíme do celkové recenze "Intel inside" Razru, srovnali jsme výdrž obou telefonů, abychom se podívali na zoubek fámám o delší výdrži telefonů postavených na platformě x86.

 Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Motorola Razr i v jednom rohu ringu...

Největší vypovídací schopnost by měl test mezi výše zmiňovanou dvojicí telefonů. Mkový Razr je ale v našich končinách nedostatkové zboží, ostatně ani varianta s Intelem se u nás oficiálně neprodává. Takže jsme zvolili náhradní řešení v podobě iPhonu 4S. Je hardware od Applu opravdu tak skvěle optimalizovaný, jak se traduje? 

Tabulkové porovnání obou telefonů v katalogu mobilů

Je jasné, že se jedná o telefony rozdílné hned v několika ohledech a jedním z těch hlavních je kapacita baterie. Razr se chlubí Li-Ion baterií s kapacitou velmi pěkných 2 000 mAh, kdežto předposlední iPhone si musí vystačit s pouhými 1 432 mAh. I přes tento handicap na straně jablečňáku jsme v testu narazili na zajímavé výsledky, nicméně na tuto odlišnost jsme pamatovali a výsledky jsme interpretovali jak z hlediska naměřených hodnot, tak i těch teoretických, za předpokladu přepočtu výsledku na stejné hodnoty kapacity.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
... a iPhone 4S ve druhém

Baterie Razru má zhruba 1,4 násobně větší kapacitu než ta v iPhonu, v řeči procent reprezentuje baterie Applu 71,6% kapacitu baterie Motoroly. Výrobci udávají u svých modelů maximální dobu hovoru na 840 minut v případě Applu a 1 200 minut v případě Razru. Maximální udávaná pohotovostní doba činí v případě Applu 200 hodin (zhruba 8,3 dne), u Razru je to rovných 14 dní. Pakliže bychom tedy vše velmi zjednodušili a použili triviální matematiku, tak by nám vyšlo, že v ideálním případě absolutně stejného vybíjení bychom výslednou výdrž iPhonu znásobili výše popsaným koeficientem a dostali bychom výdrž Razru. Jak tomu ale bylo ve skutečnosti?

MotoRazr s procesorem od Intelu v Honzově videopreview

Je jasné, že se tabulkové hodnoty výdrže liší od těch reálných. Mnohé ale možná překvapí, že v případě testovací zátěže, kterou telefony podstoupily a kterou si popíšeme dále, se reálné hodnoty od těch tabulkových neliší až tak výrazně.

Témata článku: Apple, Motorola, , , , , , , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 4S, Apple iPhone 4S 16GB, Apple iPhone 4S 32GB, Apple iPhone 4S 64GB, Motorola Razr, Motorola Razr i, Motorola Razr M, DLP, Pohotovostní doba, Koeficient, IPC, Pokoření,