Testujeme horkou novinku. Realme má první mobil, který se s 5G a 120Hz displejem vejde do 10 tisíc

Vyzkoušeli jsme čerstvě představený Realme X50 5G, aktuálně nejlevnější telefon s podporou sítí páté generace. Ale rozhodně to není jen o 5G, je tu řadu dalších trumfů. Zaujme 120Hz displej, což dosud byla doména drahých herních telefonů. Designu X50 5G jako by z oka vypadla vyššímu modelu X50 Pro. Hlavním poznávacím znakem je lesklá úprava, vyšší model Pro je matný, což je praktičtější.

Zaoblené tělo dobře padne do ruky, kovový rám a skleněné plochy působí solidním dojmem. Na čelní straně oceníte velký 6,6" IPS displej s Full HD+ rozlišením, který láká hlavně na zmíněnou obnovovací frekvenci 120Hz. Díky ní se obraz znatelně rychleji překresluje a pohyby jsou plynulejší. Chválíme, že se tato návyková funkce dostává i do nižších cenových pater. Nepřehlédnete výrazný průstřel, který skrývá dvojitou selfie kamerku.

Výkon obstarává osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 765G. Nejde tedy o nejvýkonnější řadu čipsetů, nicméně nedostatkem výkonu trpět rozhodně nebudete. Jen pro srovnání: v benchmarcích se téměř vyrovná předloni nejvýkonnějšímu Snapdragonu 845.

Procházení systémem je plynulé a telefon si hravě poradí i s nejnáročnějšími hrami. Podpora 5G nabízí solidní základ do budoucna. Nechybí zde ani 6 GB RAM a 128GB úložiště, jen pozor na absenci paměťových karet. Pochválit však musím baterii s kapacitou 4 200mAh, která bez problému zvládá dva dny středně náročného používání. Rychlé 30W dobíjení baterku plně nabije za cca hodinu, bezdrátové dobíjení chybí.

Realme X50 5G dostalo do vínku také čtyřnásobný fotoaparát. Najdete zde 48Mpx primární snímač, 8Mpx ultraširokáč, 2Mpx makro objektiv a 2 Mpx černobílý objektiv pro portrétní snímky. Na optický zoom zapomeňte. Přesto telefon zaujme za denního světla živými, ostrými snímky a povedeným HDR. V noci už je to s kvalitou a šumem horší, nicméně i zde telefon umí překvapit.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázkové snímky z hlavního fotoaparátu
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V kvalitě hlavního a ultraširokého objektivu je propastný rozdíl, a to hlavně v noci.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázkové selfie

Makroobjektiv nezaujal, nedokáže zaostřit z takové blízkosti, jako byste u makra čekali, často stvoří rozmazanou fotkou s nedostatkem detailů a silným šumem. To už je lepší použít hlavní objektiv a pak digitálně zazoomovat. Spokojeni budete s čelní 16Mpx kamerkou s dobrými detaily, ovšem přídavný 2Mpx senzor hloubky ostrosti moc velkou parádu neudělá. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Realme X50 5G přináší Android 10 s množství zbytečného bloatwaru.

Operačním systémem je zda Android 10, který je dobře optimalizovaný. Graficky působí spíše čistějším dojmem, ale velmi to kazí předinstalovaný bloatware jako TikTok a další. Celkově je ale Realme X50 5G velmi zajímavý telefon, zvláště pokud budeme uvažovat skvělou cenovku 9 690 Kč.

Realme X50 5G
rozměry a hmotnost: 164 × 76 × 8,9 mm, 194 g
displej: 6,6", kapacitní IPS LCD, 1 080 × 2 400, 399 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE, 5G
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 5, Bluetooth 5, GPS
paměť: 128 GB, RAM: 6 GB, baterie: 4 200 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 765G (8× Kryo 475, 7nm)
operační systém: Google Android 10
fotoaparát: 48MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
59 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Diskuze (24) Další článek: Nová Realme X50 5G a Realme C11: Parametry, ceny a start prodeje

Témata článku: Realme, , , , , , , , , , , , , Realme X50 5G, Displej, Telefon, #realme, Full HD, Horká novinka, Qualcomm Snapdragon, ? Displej, Objektiv,