Testujeme iPhone 6 Plus: super displej, ale... [2/4]

Vzali jsme sondu na měření jasu, mikroskop a zevrubně jsme prozkoumali displej nového iPhonu 6 Plus. Opravdu patří k tomu nejlepšímu, ale...

Displej je pochopitelně hlavním důvodem růstu nových iPhonů. Může se vám to líbit nebo ne, ale takový je trend a veze se na něm i Apple. Steve Jobs kdysi rozpoutal závod o jemnost tím, že zavedl pojem Retina (= sítnice), tedy displej, u kterého při běžné provozní vzdálenosti oka a displeje nelze rozeznat jednotlivé pixely. S růstem fyzických rozměrů si tak Apple nemohl dovolit zachovat rozlišení a ztratit tím hustotu pixelů. Rozlišení tedy vyrostlo z původního 640 × 1 136 pix (iPhone 5s) na 750 × 1 334 (iPhone 6), což při růstu úhlopříčky ze 4" na 4,7" znamená stejných 326 pixelů na palec.

Tady Apple pouze zachoval tvář, jemnostní posun kupředu se nekoná a vývojáři mají další rozlišení, na které budou optimalizovat své aplikace. Zlepšení v jemnosti displeje vidíme až u iPhonu 6 Plus: úhlopříčka 5,5", rozlišení 1 080 × 1 920 a tedy jemnost 401 PPI. Apple se tedy konečně dostal na rozlišení FullHD – téměř dva roky po konkurenci, půl roku poté, co konkurence poskočila na QHD (1 440 × 2 560 pixelů). To už se ale znovu dostáváme k obehrané debatě, jestli to není jen zbytečné zatěžování procesoru, jestli zrovna tahle inovace má smysl…

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek 
Srovnání loňského 5s a nového 6 Plus, resp. jejich displejů pod mikroskopem.

Kvalita displeje ale není jen o rozměrech a rozlišení. My jsme změřili také svítivost, pod mikroskopem jsme prohlédli novou matici subpixelů a ke slovu přišla i takzvaná „dojmologie“. Tedy to, co je nakonec úplně nejdůležitější – jak se daný displej líbí obyčejnému lidskému oku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Zaoblené okraje tvrzeného skla působí velmi elegantně.

Skvělý, nikoliv výjimečný

Abych to shrnul, displej na iPhonu 6 Plus je skvělý, na současném trhu patří k tomu úplně nejlepšímu. „Problém“ ale je, že časy zcela výjimečné Retiny a velkého náskoku před konkurencí jsou pryč, dnes už si špičkový IPS displej dovolí i bezejmenný čínský Android s pětinovou cenou. Zatímco iPhone 6 Plus dorovnal konkurenci, iPhone 6 stále ztrácí, při jeho 4,7" je nejeden konkurenční smartphone na Full HD rozlišení.

Odolnost

Společnost SquareTrade zašla tam, kam my jsme s naším telefonem zajít nechtěli, otestovala odolnost obou modelů. Nové iPhony odírali, otloukali a namáčeli a tady je výsledek.

Klepněte pro větší obrázek 
A ještě legenda k číselnému hodnocení: 1 znamená nízké riziko, 10 velké riziko.
Něco málo o metodice napoví níže přiložené video. Testy provádí roboti, aby byly dodrženy rovnocenné podmínky.

Mě osobně nejvíc překvapila deklarovaná odolnost proti vodě. Apple přece o svých telefonech neříká, že by byly vodotěsné. Na druhou stranu namočení bylo jen do malé hloubky a na pár sekund, ale hlavně lidé z SquareTrade říkají, že na telefonech nepozorovali žádné okamžité poškození. I přes kladné hodnocení odolnosti proti vodě se v dlouhodobém horizontu můžete dočkat koroze a nevratného poškození. Zkrátka se svým telefonem bych tohle nezkoušel.

Pojďme ale zpět k displeji a mechanické odolnosti. Kompaktnější iPhone 6 si v nárazovém testu vedl velmi dobře, po šesti pádech z výšky 1,2 metru měl jen několik oděrek. Větší iPhone 6 Plus také odešel s nerozbitým displejem, ale konstrukce prokázala slabiny, když se čelní strana začala oddělovat od zbytku těla.

Klepněte pro větší obrázek 
Cím to, že je nový iPhone (vpravo) lépe chráněný než ten starý? Mohou za to hlavně kulaté bočnice. Při pádu je tak displej dál od země, má větší deformační zóny, je lépe chráněný.

Více se o testech hodnocených výše v tabulce dozvíte v následujícím videu:

Diskuze (153) Další článek: Testujeme iPhone 6 Plus: VELIKOST a design [1/4]

Témata článku: Apple, , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 5s, Apple iPhone 5s 32GB, Apple iPhone 5s 64GB, Apple iPhone 6, Apple iPhone 6 128GB, Apple iPhone 6 64GB, Apple iPhone 6 Plus, Apple iPhone 6 Plus 128GB, Apple iPhone 6 Plus 64GB, Apple iPhone 7, Rozlišení fullhd, Plus, ? Displej, SquareTrade, Test, Super displej, Fyzický rozměr, Namočení,