Testujeme Samsung Galaxy Xcover 5, kompaktního obrněnce do dlaně

  • Testujeme dalšího zástupce odolné řady Xcover od Samsungu
  • Mezigeneračně se příliš nezměnilo, odolnost je i nadále skvělá
  • Do výbavy se dostal pouze IPS displej, čipset výkonové rekordy netrhá

Do redakce nám dorazila další letošní smartphone od Samsungu, tentokrát odolný Galaxy Xcover 5, který se od ostatních letošních novinek dost výrazně odlišuje. Zaprvé se jedná o jedno z mála „kompaktnějších“ zařízení, které není svázáno žádnými módními trendy. Displej má velké rámečky, telefon dostal vyztužený rám, zvýšenou odolnost, akční tlačítko nebo vyměnitelnou baterii. A ta se u novodobých smartphonů už tak moc často nevidí...

Jeden ústupek tu ale přeci jenom je. Xcovery měly tradičně systémové ovladače v ryze tlačítkové podobě, jenže nový model už přešel na dotyková tlačítka, které jsou součástí displeje. Alespoň, že jim nechybí vibrační odezva. A když už jsme nakousli samotný panel, je třeba dodat, že se nejedná o Super AMOLED, ale o 5,3" IPS LCD panel, který se vyznačuje o něco vyššíí odolností než ztenčené AMOLED panely.

To však telefon rozhodně neobhajuje, panel má hroší pozorovací úhly a maximální jas nedosahuje hodnot, jako u AMOLEDů. Čitelnost displeje na slunci může být problém, a to i tehdy, když automatika nastaví jeho jas na maximum. Nevyhnete se tak stínění displeje vlastní dlaní.

Redakční představení Samsungu Galaxy Xcover 5:

Rozlišení panelu je 1 480 × 720 pixelů, a všímáme si v něj i vcelku velké odrazivosti okolních objektů. Z bonusových funkcí novějších Samsungů je připraven filtr modrého světla Pohodlí pro oči. Displej obklopují široké rámečky, vyztužené boky však nepatrně vyčnívají nad přední plochu, aby při případném pádu telefonu na zem schytaly co největší náraz. Vpravo najdete regulátory hlasitosti a zamykací klávesu, která dovjklikem spustí libovolnou aplikaci. Oranžovou klávesu Xcover na levé hraně můžete na stisk a podržení naučit spuštění dalších dvou aplikací či aktivaci funkcí telefonu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Xcover 5 se v Česku nabízí jen v jedné barevné variantě

Telefon se pyšní zvýšenou odolností IP68 a také americkým armádním standardem MIL-STD810H. Pády z běžné výšky tedy nejsou žádný velký problém, a to ani voda. Vnitřní bateriová část, ke které se dostanete odcvaknutím zadního krytu, má nepropustnou membránu. Vyměnitelná baterie má kapacitu 3 000 mAh, a až po jejím vyjmutí se zpřístupní dvě pozice pro nanoSIM a slot pro microSD. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
3 000mAh baterie je uživatelsky vyměnitelná, uvnitř jsou umístěny i dva sloty pro nanoSIM a pozice pro microSD

Na zádech je připraven 16MPx foťák (F1.8) s PDAF ostřením a dvojitou přisvětlovací diodou, 5MPx selfe (F2.2) zaostřovat nedokáže. O nabíjení se stará USB-C (maximální dobíjecí výkon je 15W), do sluchátkového jacku na horní hraně si můžete zapojit sluchátka, která poslouží např. pro příjem FM rádia. V základní krabici žádná nenajdete. Mimo telefonu je tu pouze nabíječka, USB-C kabel a základní uživatelské příručky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tlačítko Xcover na levém boku dokáže na stisk a podržení spustit libovolnou aplikaci či funkci telefonu, např. aktivovat svítilnu

Maximem mobilní konektivity jsou sítě LTE, ve výbavě potěší podpora Dual SIM i NFC, což otevírá dveře mobilním platbám. Výpočetní výkon zajišťuje 8nm osmijádro Exynos 850, které je však čipsetem nižší třídy. V Antutu telefon získal jen 147 tisíc bodů, a to ještě s dovětkem, že se grafika testovala v „Lite“ verzi testu. Operační paměť je 4GB, interní paměť má kapacitu 64 GB. 

Samsung Galaxy Xcover 5
rozměry a hmotnost: 147 × 72 × 9,2 mm
displej: 5,3", kapacitní TFT LCD, 720 × 1 600, 331 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 5, Bluetooth 5, GPS
paměť: 64 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 4 GB, baterie: 3 000 mAh
procesor: Samsung Exynos 850 (8× Cortex-A55, 2 GHz, 8nm)
operační systém: Google Android 11
fotoaparát: 16MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
51 %
vybavenost
cena: 5 769 Kč7 645 Kč

V prostředí je k dispozici Android 11 s nejnovější verzí grafické nadstavby One UI 3.1. Reakce systému jsou občas pomalejší, na druhou stranu chválíme Samsung za to, že nadstavba není ořezaná. Máte tak před sebou víceméně plnohodnotnou sadu funkcí, dotykové ovladače vibrují, chybět bude snad pouze čtečka otisků prstů. K zabezpečení telefonu budete muset použít znak, PIN kód, heslo nebo ne zrovna dvakrát zabezpečený 2D sken obličeje. Telefon se v Česku prodává za 7 499 Kč.

Samsung Galaxy Xcover 5 začínáme v redakci aktuálně testovat. Vaše případné dotazy můžete směřovat do diskuse pod článkem.

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->
Diskuze (15) Další článek: Nový iPad Pro zamotá hlavu hned dvakrát. Prvně výkonem, pak cenou

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , , , Samsung Galaxy Xcover 5, Česká republika, Čipset, Displej, Rekord, Pohodlí pro oči, Panel, Xcover, Dual Sim, Dlaň, PDAF, Telefon,