Testujeme Samsung Gear VR pro Galaxy S6 [video]

Do redakce nám dorazily brýle virtuální reality Samsung Gear VR pro Galaxy S6 a S6 Edge. Jaké jsou naše první dojmy?

Samsung si svou premiéru virtuální reality odbyl již na konci loňského roku, kdy uvedl do prodeje brýle Gear VR pro Galaxy Note 4. Jejich představení proběhlo na loňském veletrhu IFA v Berlíně, kde jsme si brýle poprvé vyzkoušeli, detailně jsme je pak rozebrali v naší redakční recenzi, která se ukázala jako vůbec první internetová recenze Gear VR na světě. Příslušenství se však u nás bohužel nedostalo do oficálního prodeje, takže, pokud jste si Gear VR nedovezli ze zahraničí, nemohli jste je spolu s tabletofonem Galaxy Note 4 používat.

Další krůček na poli virtuální reality proběhl u Samsungu na letošním veletrhu MWC, kdy jihokorejský výrobce představil Gear VR pro Galaxy S6 a Galaxy S6 Edge. Vůbec poprvé se tak myslí i na podporu zahnuté varianty, protože např. loňský Galaxy Note Edge podporován nebyl. Brýle Gear VR for S6 (jak zní oficiální název) se sice trochu opozdily, ale nakonec se přeci jenom dostaly koncem června na náš trh. Do redakce nám nové brýle dorazily teprve před pár dny, takže se podíváme na to, jaké jsou změny oproti první generaci, a co vůbec můžete očekávat od základního balení a od brýlí jako takových. Popisek Innovator Edition, tedy známka toho, že brýle ještě stále nejsou ve finální fází vývoje, stále zůstává.

Menší, bez krytu a s větráčkem

Nové brýle dělané na míru pro Galaxy S6 a Galaxy S6 Edge jsou tabulkově i pocitově menší, na hlavě nám sedí lépe, a zapracovalo se i na hmotnosti. Příslušenství při delším hraní už tolik netíží na hlavě. Tělo je opět plastové a vevedené v bílo-černé kombinaci. Tentokrát však ze zadní strany chybí plastový kryt, který „zajišťoval“ Galaxy Note 4 proti vypadnutí, Samsung se nyní spoléhá ryze na poměrně masivní zámek, do kterého váš telefon zacvaknete displejem dovnitř. Telefon vložený do Gear VR má trochu utlumen zvukový výstup (reproduktor je přímo proti plastu), na druhou stranu máte volně přístupný konektor jack, do kterého zapojíte jakákoliv sluchátka. Samotný zážitek z virtuální reality je s nimi daleko výraznější.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Brýle Samsung Gear VR for S6, pohled na optiku z vnější a vnitřní strany. U pravé čočky ze zevnitř ukrývá čidlo přiblížení, z levé strany pak má foukat větráček, aby se čočky nezamlžovaly. Zatím nás ale moc nepřesvědčil

Pravý bok příslušenství je vyhrazen ovladačům. Tím hlavním je touchpad, který podporuje gesta tažením prstu a dotyk, jak procházet nabídky se dozvíte již v samotném tutoriálu. Ten následuje hned poté, jakmile se ukončí instalace základního softwaru. A abyste se k tomuto kroku dostali, stačí poprvé vložit S6 nebo S6 Edge do Gear VR. Hlasová syntéza v češtině vám poté poradí, jak dál postupovat. Nad touchpadem je umístěna zpětná šipka, která vás stisknutím ukončuje běžící tituly, resp. spuštěním vyvolává nabídku, ve které vidíte stavové informace z telefonu a můžete si v ní nastavit přeorientování Gear VR, upravit barvy, nastavit jas, apod. V černé části poblíž zpětné šipky se ještě nacházejí regulátory hlasitosti.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Blok ovladačů na pravé straně je stejný jako u první generace. Výrazné novinky jsou však dvě - větráček na levém boku a microUSB na spodní hraně

Na druhé straně se za logem Gear VR skrývá miniaturní větráček, který má zamezit tomu, aby se zamlžovala vnitřní část čoček. Brýle jsme zatím používali pouze krátce, přičemž větráček se vůbec nespustil, ale je možné, že se aktivuje až po delším hraní. Dalším poměrně důležitým přídavkem je vyvedení microUSB konektoru na spodní hranu. Při hraní v domácím prostředí tak můžete vložený telefon i nabíjet, ovšem jen tehdy, když Gear VR nezobrazuje nic náročného. V opačném případě je napájeno přímo ze sítě. Problémem není ani délka kabelu, stačí USB kabel ke čtečce Kindle a při hraní nejste nijak omezováni. Horní hrana je tradičně domovem pro kolečko, kterým doostřujete optiku tak, abyste obraz viděli ostře. Samsung ale opět nemyslí na uživatele s různými očními vadami, takže doostřujete vždy obě oči najednou.

Prostředí v angličtině, nový placený obsah

Samotné prostředí Gear VR jev angličtině, čeština mezi podporovanými jazyky chybí. Jakmile si vytvoříte účet, můžete do něj přidat i platební kartu. Při registraci je na výběr i Česká republika, takže i u nás můžete využít platební karty k nákupu placeného herního a aplikačního obsahu. Ceny se pohybují od tří do deseti dolarů (cca 72 - 240 Kč), na výběr je samozřejmě i bezplatný obsah. Část her, aplikací a tzv. Experiences je často dostupná i v demo verzi. Před koupí si tedy můžete ověřit, že nekupujete zajíce v pytli.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zdrojem aplikací pro Gear VR je Oculus Store. Obsah z Google Play podporován není

Při nákupu her je třeba dávat si pozor na to, zdali hra nevyžaduje pro své ovládání Samsung Gamepad. Ten bohužel součástí základního balení není, takže jej musíte dokoupit. Některé hry ale umožňují Gamepad suplovat i jiným zařízením, např. tabletem, záleží ale vždy na individuálním titulu. Součástí základního balení je mimo Gear VR také čistící hadřík a cestovní pouzdro, koncová cena příslušenství je stanovena na 6 990 Kč.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Základní balení Samsung Gear VR Innovator Edition for S6

Samsung Gear VR for S6 aktuálně začínáme testovat, vaše případné dotazy můžete směřovat do diskuse pod článkem.

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->
Váš názor Další článek: Největší síla iPhonu? Apple bere drtivou část zisku celého odvětví

Témata článku: Samsung, , , , , , , , Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 4, Samsung Galaxy Note Edge, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Vnitřní část, Samsung Galaxy s, Domácí prostředí, Samsun, Oficiální název, Hlasová syntéza,