Texas Instruments nařídí dietu nenažraným smartphonům

Společnost Texas Instruments ohlásila na rok 2013 příchod nové generace čipů, které budou vyráběny 20nm technologií. Co to v praxi bude znamenat? Nic menšího, než další krůček kupředu ve snižování „rozežranosti“ dnešních mobilních telefonů, resp. smartphonů. V současné době je otázka výdrže baterie asi nejpalčivější problém, se kterým se potýkají mobilní smartphony napříč celým spektrem výrobců. Procesor, který při zvýšené zátěži vydrží celý den „na příjmu“ je tak velmi vítaným zlepšovákem. V tomto případě se hovoří o tzv. „true all-day computing“.

Před nějakým časem na veřejnost pronikly zvěsti o možném prodeji celé produktové řady OMAP po vydání procesorů páté generace této architektury v roce 2012. Dnešní ohlášení tedy může zajímavě zamíchat kartami v boji o zisk takto cenného technologického řešení a hlavně může vynést jeho cenu do astronomických výšin.


Čtrvtá generace této platformy pohání některé současné špičkové smartphony, s nástupem výše zmiňované generace páté můžeme očekávat čtyřjádrové procesory, které budou mít polovinu jader taktovaných až na 2 GHz, přičemž tyto budou doplňovat dva slabší „pomocníci“ právě z důvodu plánovaných úspor energie. Aby toho nebylo málo, tak vězte, že TI se zároveň nezapomnělo pochlubit slibovaným trojnásobným nárůstem výpočetního výkonu a až pětinásobným nárůstem grafického výkonu oproti stávající generaci čipů. Na to, jak to celé v praxi bude fungovat a jestli se opravdu vyplní sliby o snížené energetické spotřebě takových zařízení, si budeme muset ještě rok počkat.

Diskuze (13) Další článek: Samsung v potížích: soud zakázal prodej Tabů v EU

Témata článku: , INS, Nen, SMA, Technologické řešení, Texas, Nena, Die