Textové editory pro Symbian: pište pohodlně a zdarma

Ne vždy má člověk po ruce počítač s plnohodnotným editorem. S dokumenty lze však pohodlně pracovat i v mobilu.

Zajisté jste již zažili situaci, kdy potřebujete v telefonu něco urgentního napsat, nebo přečíst. Psát delší texty do zpráv nebo poznámek zajisté není nijak pohodlné, čtení již napsaných textových souborů není možné vůbec. Pokud tedy potřebujete takové soubory zpracovávat, nezbude vám nic jiného než nainstalovat nějakou aplikaci. Ne všichni používají komunikátory nebo kapesní PC s Windows Mobile, kde je práce s dokumenty snadná. Naopak Symbian je platforma hojně rozšířená, proto se pojďme podívat na možná řešení.

Kvalitní freeware řešení existuje!

Někdo by zajisté mohl namítnout, že například některé utility primárně sloužící například ke správě souborů umožňují i editaci textu. Já osobně jsem vyzkoušel X-Plore. Vše fungovalo jak má, ovšem při větším množství slov se program znatelně zpomalil, takže jsem byl nucen text rozdělit do několika souborů. To je jistě nepohodlné a jak si ukážeme i zbytečné. Představím vám dvě aplikace stejného zaměření, freewareové textové editory, Light Notepad a DEdit.

Základ je důležitý

Oba nástroje vám umožňují základní práci s textem (soubory *.txt), oba nabízejí práci v celoobrazovkovém zobrazení, možnost změnit velikost písma dále lze soubory vytvářet, ukládat i otevírat. Přičemž Light Notepad opravdu dostojí svému jménu (volně přeloženo jako „Jednoduchý poznámkový blok“), jeho funkce by se tedy daly označit jako základní. Možnosti nastavení jsou poměrně malé, konkrétně můžete nastavit zobrazení na celou stránku, na výšku nebo na šířku a zalamování řádků. Nicméně vše co program nabízí, zvládá poměrně dobře. Nemohu však nezmínit, že soubory větší než 200kb nedokáže aplikace editovat, umožněno je pouze jejich čtení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Čtyři různé velikosti písma
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
O programu – Možnosti nastavení – Možnosti soubor – Program se před ukončením zeptá na uložení

Proč nechtít víc?

Naproti tomu DEdit se může pyšnit celou řadou užitečných funkcí. Ty základní, které již popisuji u předchozího programu, fungují také bez potíží, tak jak mají. Blíže se tedy zastavím u těch pokročilejších. Mohu jmenovat například možnost mít otevřeno několik souborů najednou, přizpůsobení barev prostředí programu a typu písma, funkci hledání a nahrazení, tvorbu záložek v textu a rozsáhlé možnosti nastavení. Při práci s programem jsem se nesetkal s žádnými většími problémy, dá se říct, že vše opět funguje jak má. Některá řešení možná nejsou úplně intuitivní a absolvoval jsem několik pokusů, než jsem pochopil jak postupovat.

Jedním z těchto případů jsou klávesové zkratky. Nakonec jsem použil metodu pokusu a omylu a pochopil jak na ně. U každé volby místo které lze použít klávesovou zkratku si můžete všimnout písmenek v hranatých závorkách. Například „[g9]” kde g vyjadřuje stisk klávesy pro příjem hovoru (stiskem se rozumí jen „stisknou a pustit“) a 9 značí stisk klávesy 9. Obě klávesy je tedy potřeba stisknout zvlášť, ne zároveň jak bývá zvykem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Možnost mít otevřeno několik souborů najednou – procházení složek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní menu – Info o souboru
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Menu „Selection“ – nastavení vzledu aplikace
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Možnosti při uložení souboru – Funkce najít a nahradit
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní nastavení programu – I tento program se před ukončením zeptá na uložení souboru
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dva z několika možných typů písma

Hezky česky

Je poměrně zajímavé, že ani jeden z programů si neporadil se souborem, který měl za úkol otestovat čtení češtiny. Výhodou DEditu je, že stačí zvolit vhodné kódování (windows-1250) a to jak přímo v nastavení, tak při případném ukládání souboru. U Light Notepadu bohužel kódování nastavit nelze, takže tady se musíte s češtinou rozloučit úplně. Českou lokalizaci uživatelského rozhraní nenabízí ani jeden z programů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Nekorektní zobrazení při špatně zvoleném kódování (DEdit)
Klepněte pro větší obrázek 
Taktéž špatné zobrazení češtiny (Light Notepad) – nakonec se češtinu podařilo přečíst jen v DEditu

Shrnutí

Light Notepad opravdu nenabízí mnoho a bez správného kódování češtiny je v našich zeměpisných šířkách více méně nepoužitelný. Naproti tomu DEdit se může ve vašem telefonu stát velmi dobře použitelným nástrojem, který vám dokáže ulehčit už tak dost nepohodlnou práci, jakou editace delších textů v telefonu zajisté je.

Light Notepad

+ Rychlý a jednoduchý
+ Cena

- Malé možnosti nastavení
- Chybí kódování češtiny i česká lokalizace
- Soubory nad 200kb nelze editovat

DEdit

+ Rozsáhlé možnosti nastavení
+ Mnoho užitečných funkcí
+ Cena

- Chybí česká lokalizace
- Některé postupy nejsou intuitivní

Diskuze (8) Další článek: T-Mobile přináší soutěž o originální puzzle

Témata článku: , , , , EDI, Použitelný nástroj, Žďár, Funkce najít, Text, Pro +, Editor, Špatné zobrazení, Notepad