Textovky trhají rekordy: 30 milionů během Štědrého dne

Letošní Štědrý den byl rekordním nejen co se počtu odeslaných textovek týče, ale také počtem uskutečněných hovorů. Ovšem to se dalo předpokládat, letos je totiž oproti loňsku více než o polovinu uživatelů mobilních telefonů než loni.

Na Štědrý den byl letos odeslán opravdu rekordní počet SMS. Ze sítě Eurotelu jich odešlo 15 milionů, z Paegasu 12,5 a z Oskara necelé tři. Celkem tedy něco přes třicet milionů zpráviček.

Eurotel kromě celkového počtu 15 milionů odeslaných zpráv za celý den, což je třikrát více než běžný den, zveřejnil také další zajímavá čísla: „Ve chvílích nejsilnějšího provozu (okolo 11 hodiny dopoledne) se odeslalo více než 54 tisíc SMS za minutu, což je historicky největší množství textových zpráv,“ říká Terrence Valeski, generální ředitel společnosti Eurotel.

Následuje výňatek z tiskové zprávy Eurotelu: „Největší podíl na vysokém SMS provozu tvořily vánoční přání, část zpráv tvořily první SMS těch, kteří mobil nalezli pod stromečkem. Hlavně vánoční Go sady patřily k letošním nejpopulárnějším dárkům. Nápor tak zaznamenal i aktivační systém společnosti Eurotel, když se do sítě během 24. a 25. prosince přihlásilo poprvé více než 70 tisíc nových zákazníků. Přitom naprostá většina nových uživatelů se připojí do sítě okamžitě po nákupu předvánoční sady a jen menšina si poprvé zavolá až během vánočních svátků.“

„I přes obrovský nárůst počtu zákazníků v předvánočním období naše síť, díky průběžným masivním investicím do pokrytí a kapacity, prošla zatěžkávací zkouškou Vánoc bez problémů,“ hodnotí letošní Vánoce Terrence Valeski. „Nezaznamenali jsme žádné vážnější výpadky naší sítě.“

Zákazníci Paegasu odeslali zpráv o něco méně než zákazníci Eurotelu; sítí Paegasu totiž prošlo „jen“ 12 milionů SMS. Za jednu hodinu (ovšem Paegas nesdělil za jakou) bylo odesláno 790 tisíc textových zpráv. Škoda, že neznáme počet odeslaných zpráv v nejfrekventovanější minutě, abychom mohli porovnat s Eurotelem. Podrobnější údaje bohužel nemáme k dispozici.

Oskara bohužel postihl na Štědrý den výpadek SMS centra, což počet odeslaných textovek samozřejmě snížilo. Celkem tedy ze sítě Oskara odešly jen tři miliony zpráv. Nejvíce hovorů a textovek bylo posláno mezi 17. a 18. hodinou a poté mezi 20. a 23. hodinou. Oproti běžnému dni vzrostl počet hovorů o 30 procent a počet textovek dokonce o 300 procent, přičemž ve špičkách bylo posláno až 120 textových zpráv za sekundu. V celkovém součtu tak provoz v síti oproti loňskému Štědrému dni vzrostl dvojnásobně.

A co vy? Kolik jste odeslali na Štědrý den textovek?

 

Diskuze (18) Další článek: Pár vánočních tipů: nepište nudné textovky!

Témata článku: , , , , , Rekord, Trh, Mil, Běh, Text,