ThinkDB - malá databáze pro váš Palm

Nyní se objevila ve vodách databázových programů pro PalmOS další ryba. Patří do líhně firmy ThinkingBytes a jmenuje se ThinkDB.
Jste-li obyčejný uživatel PDA, který potřebuje mít vždy sebou seznam kontaktů, naplánovaných schůzek, přehled svých úkolů, sem tam si něco poznamenat, načrtnout či spočítat, pak si jistě vystačíte s vestavěnými aplikacemi vašeho kapesního přítele. Pakliže jste manažerem, obchodníkem, technikem nebo i úředníkem, rádi byste na svých cestách měli sebou i jiná data, která jste doposud nosili uložená v notebooku, nebo v horším případě jako otřepanou složku plnou papíru. A tak vaše ceníky, obchodní smlouvy, servisní záznamy nebo úřední seznamy putovaly vždy s vámi, ale v poněkud objemné formě. Jak tedy taková data dostat do mého Palm/Pilota ?

Tvůrci aplikací pro platformu PalmOS si již na začátku rozvoje Palmů uvědomovali, že právě naplňování vize "Kde jste vy, tam jsou i vaše data", bude jedním z vůdčích směrů využívání kapesních počítačů. Proto dnes máme k dispozici hned několik databázových systémů pro PalmOS. I zde si můžeme pomyslně rozdělit jednotlivé systémy podle analogie ze světa velkých PC na databáze "malé a velké" nebo chcete-li na "desktopové a serverové". Další skupinu mohou tvořit i tabulkové kalkulátory, které jsou ve své podstatě také kontejnery na data, se kterými dovedou efektivně pracovat. Z té pomyslně první skupiny jmenujme například nejpopulárnější JFile a HandDBase, z druhé pak systémy založené na databázích Oracle a Sybase. S těmi jsme se například mohli seznámit na první vývojářské konferenci 3COM Palm, která se konala v rámci letošního Invexu. Z tabulkových procesorů nelze nejmenovat oblíbený Quicksheet.

A právě nyní se objevila ve vodách databázových programů pro PalmOS další ryba. Patří do líhně firmy ThinkingBytes a jmenuje se ThinkDB. Je zástupcem čeledi "desktopových" osobních databází a chtěla by právem zápasit o místo vedle již zmíněných JFile, HanDBase a jiných. ThinkDB se skládá z programu pro PalmOS a aplikace pro Windows. V obou lze data prohlížet a editovat. V aplikaci na PC můžete importovat/exportovat data do formátu CSV pro další zpracování. Automatická synchronizace dat z databází mezi PDA a PC je samozřejmostí. Samotný program pro PalmOS oplývá mnoha příjemnými funkcemi. Data se zadávají do vlastních formulářů, prohlížení se děje v příjemném a praktickém pohledu, nechybí možnost filtrování dat podle zadaných kritérií, přepočítávaní polí, vyhledávání nebo tvorba statistických reportů např. sumarizace. Data lze propojit i jednoduchou relací. Databáze jsou komprimovány, lze je zabezpečit heslem a přiřadit k max. 50 zvoleným kategoriím. Podporované typy jednotlivých položek databáze jsou následující: Text, Integer, Long, Float, List, Expression, Date, Time, Checkbox, Memo, Key, External Join, External lookup. Maximální počet položek v databázi je stanoven na 36. Cena je zatím stanovena na $19,99.

Váš názor Další článek: Helio - opět nový PalmPC?

Témata článku: Palm, , , MALA, Vaš, Pro +, Databáze, Data