Tiskové zprávy už se valí. Které české banky a firmy podporují Apple Pay?

Apple opravdu dusil své partnery až do poslední sekundy a nenechal je pustit sebemenší informaci. Až s dnešní šestou hodinou ranní, kdy proběhlo oficiální spuštění Apple Pay, začínají se hrnout tiskové zprávy. Apple Pay není úplně ten typ služby, ke kterému lze vymýšlet bonusy a doplňkové informace, takže tento článek bude spíše postupně aktualizovaný seznam oficiálně podporovaných bank (a „nebanků), které Apple Pay podporují.

• První tisková zpráva přišla od Twisto, což je fintech, díky kterému mohou Apple Pay používat také zákazníci bank, které Apple Pay nenabízí.

• Druhá byla AirBank a na svém webu přidává pěkný návod, jak na věc.
    Aktualizováno v poledne: Za pouhý půlden AirBank hlásí, že si Apple Play aktivovalo již 15 tisíc klientů a stihli zaplatit tři tisíce nákupů v celkové hodnotě 570 tisíc korun.

• Další jistotou je Edenred, poskytovatel stravenek a firemních benefirních programů, světová jednička ve svém oboru. Na webu společnosti už jsou informace a uživatelé hlásí úspěšné přidání karet do systému. Tisková zpráva potvrzuje podporu Apple Pay jak na kartách Ticket Restaurant, tak Edenred Benefits.

• Od mBank ještě zprávu nemáme, ale povedlo se nám přidat její kartu do Apple Pay. Zajímavé je, že mají trochu jinak udělané ověření, souhlas je potřeba zakliknout na jejich webu.

• V J&T Bance si uvědomili, že kromě prostého faktu „spustili jsme Apple Pay“ vlastně není co oznamovat, takže místo košaté tiskové uprávy přišlo pouze stručné oznámení.

• Moneta Money Bank se chlubí, že je momentálně jediná banka, která umožňuje pohodlnou aktivaci karty pro Apple Pay prostřednictvím mobilního bankovnictví. Díky tomu ani není potřeba mít u sebe plastovou kartu (stejný trik umí i Twisto, ale to není banka).
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
  • Služba Apple Pay dostala svou českou microsite, mimo jiné na ní najdeme také seznam partnerů, který by měl být pro dnešek kompletní, další partneři se začnou přidávat až v následujících týdnech/měsících.
Klepněte pro větší obrázek
  • ...a nejde pouze o banky a jiné vydavatele karet, podporu Apple Pay začnou oznamovat také vývojáři aplikací. Jedním z prvních je T-Mobile, který slíbil, že na přelomu února a března integruje do aplikace Můj T-Mobile jak Apple Pay, tak Google Pay. Zjednoduší se tak placení faktur nebo dobíjení kreditu na předplacených kartách.

• Další, kdo je v ekosystému Apple Pay zapojený, jsou prodejci. Alza oznámila, že službu spustí v nejbližších dnech, prvně v aplikaci pro Apple iOS. „Platbu přes Apple Pay půjde jednoduše zvolit v košíku e-shopu. Největším benefitem je rychlost a bezpečnost – díky uložené kartě v iPhonu, iPadu či Macu zákazník objednávku uhradí na jeden klik a transakci autorizuje přes Touch ID, Face ID nebo PIN,“ uvádí zelený skřítek v tiskové zprávě.

• Česká Spořitelna oznámila, že během prvních šesti hodin aktivovala 13 tisíc klientů, což je každý šestý klient s iPhonem, iPadem, resp. Apple Watch. Ve stejném časovém úseku proběhlo 3 128 transakčí v celkové hodnotě 642 tisíc korun.

Článek průběžně aktualizujeme

Diskuze (20) Další článek: Tokio 2020: Všechno zlato na olympijské medaile vytěží Japonci z vysloužilých mobilů

Témata článku: Apple, Apple Pay, Bezkontaktní platby, Komerční banka, Edenred, Česká spořitelna, ČSOB, Moneta, Equa bank, Fintech, AirBank, Oficiální spuštění, Karta, Tisková zpráva, Banka, Česká banka, Článek

RECENZE: Huawei P20 Lite — odlehčená verze letošní špičky láká vzhledem i cenou

** Osvědčený recept Huawei v trochu modernějším střihu ** Výřez v displeji neruší ani zdaleka, jak by se mohlo zdát ** Odemykání obličejem je návykové a překvapivě dobře funguje

RECENZE: Garmin Forerunner 945 jsou hodinky nabušené k dokonalosti. Umí téměř vše!

** Tohle je vrchol mezi sportovními hodinkami. ** Forerunner 945 umí prakticky vše, co se sportovního měření týká. ** Navíc jsou lehké a potěší i výdrž kolem 30 hodin při zapnuté GPS.

Pavel Tomek | 21