To bude jízda: kompletní přehled 3G telefonů

Do konce roku nás čeká reálný provoz UMTS. Abyste mohli všech slastí 3G využívat, je potřeba vlastnit telefon, který si s takovými sítěmi rozumí. Podívejte se na přehled těch, které u nás jsou, anebo v brzké době budou k dostání.

Eurotel překvapil rychlostí. Do konce tohoto roku by měl oficiálně spustit komerční hlasový i datový provoz v síti UMTS. Přitom od ČTÚ si v minulosti vydobyl oddálení lhůty pro spuštění sítě třetí generace. S novými službami začne tedy o celý rok dříve.

Aby toho nebylo málo, velmi pravděpodobně bude operátor i mezi prvními na světě, kteří svým zákazníkům nabídnou extrémně rychlé mobilní připojení HSDPA (High Speed Downlink Pocket Access). Rychlost datových toků by se měla pohybovat kolem 1,8 Mbit/s, po nějakém čase možná stoupne až na 14,4 Mbit/s.

Další informace o nabídce Eurotelu najdete v tomto dnešním článku

Připravili jsme pro vás přehled telefonů, které jsou v současné době připravené pro sítě třetí generace. V prodeji jich je zatím opravdu jen pár, takže přidáváme i ty, které předběhly dobu a u nás se neprodávaly. Nebylo tu pro ně jednoduše využití. Podíváme se samozřejmě také na chystané 3G telefony pro český trh, se kterými můžeme stoprocentně počítat. A poslední skupinou jsou zajímavé 3G mobily, se kterými bychom se při troše štěstí mohli rovněž za čas setkat.


U nás dostupné telefony pro 3G

Nokia 6630

Kromě podpory sítí třetí generace nabízí tato Nokia rychlé GPRS a EDGE třídy 10. Velmi spolehlivě probíhá synchronizace s počítačem. Model 6630 má slot pro paměťové karty typu RS-MMC, které můžete vyměňovat bez vypínání telefonu. Při rychlých datech se bude velmi hodit slušný prohlížeč webu. Na zadní straně je fotoaparát s rozlišením 1,3 megapixelu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 6630

Kdo si bude na paměťových kartách uchovávat hudební soubory, ocení stereofonní přehrávání MP3. Pro připojení kvalitních sluchátek bude potřeba dokoupit redukci pro klasický jack, kterou má Nokia v nabídce. Když jsme telefon testovali, objektivně jsme mu toho mohli vyčíst jen málo, drobnosti. Ve své době byla tato Nokia na špici Series 60. U nás pak převzal trůn model 6681.

Tip: přečtěte si rozsáhlou recenzi Nokie 6630, podrobné parametry telefonu najdete v katalogu mobilů


Nokia N90

Druhým u nás dostupným telefonem kategorie 3G je Nokia N90. Jeho zásadní předností je rozlišení vnitřního displeje. Rozlišení 352 × 416 obrazových bodů na tak malé ploše je opravdu skvostné. Ani vnější displej ovšem nezahálí a na poměry véček je docela velký a rozhodně kvalitní. Nokia se nejvíce chlubila optikou Carl Zeiss dvoumegapixelového vestavěného fotoaparátu. Zkušenosti a přímá srovnání s konkurencí však byly důkazem, že nejlepší fotomobil na trhu v ruce nedržíme.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia N90

Stejně jako do výše zmíněného modelu 6630 i do N90 vsunete paměťové karty typu RS-MMC a rovněž nechybí ani přehrávač hudebních MP3 souborů. Za hlavní negativa jsme při testování označili nadměrné rozměry a hmotnost, zkracovaní SMS zpráv, velmi pomalý náběh při startování systému a absenci vibračního motorku.

Tip: přečtěte si rozsáhlou recenzi Nokie N90, podrobné parametry telefonu najdete v katalogu mobilů


Nokia 7600

Již před celými dvěma lety byl představen model 7600. V katalogu byste našli u položky „konstrukce“ označení „klasická“. O klasice tu ovšem může být řeč opravdu pouze z konstrukčního pohledu. Tvar této Nokie je velmi nevšední, připomíná list.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 7600

I když je telefon na trhu již opravdu dlouho, jeho cena se stále drží vysoko. Ve volném prodeji jej seženete jen těžko a u Eurotelu, který jej má stále v nabídce, je nedotovaná cena nastavena na 17 495 korun. Kdo ale žádá extravaganci, bude rozhodně spokojený. Jen je třeba si zvyknout na klávesnici ve stylu Siemensu SX1. A to také všichni nepřekousnou. Celkově velmi kontroverzní model – slušná výbava versus prazvláštní balení.

Tip: přečtěte si rozsáhlou recenzi Nokie 7600, podrobné parametry telefonu najdete v katalogu mobilů


V další kapitole se podíváme na mobilní telefony, které předběhly svou dobu a pak i na ty, se kterými můžeme na našem trhu v budoucnu počítat

Témata článku: , , , Nokia 6280, Nokia 6630, Nokia 6680, Nokia 7600, Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Nokia N90, Nokia N91, Nokia N91 8GB, Samsung Z300, Siemens SXG75, Sony Ericsson K600i, Sony Ericsson Z1010, Kompletní přehled, Komplet, Masivní kloub, Jízda, Stejný důvod, Telefon, Apple iTunes, Jumbo, Komp