Tohle je 10 nejprodávanějších 5G smartphonů. O prvenství se přetahují dvě značky

Prodeje smartphonů s konektivitou pro 5G sítě vytrvale rostou, v příštím roce očekávají analytici další výraznou expanzi. Výzkumná agentura Counterpoint Research vypracovala žebříček deseti nejprodávanějších konkrétních 5G modelů chytrých telefonů za září 2020.

Na první místo se vyhoupl Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G s podílem pět procent na všech distribuovaných 5G smartphonů v daném měsíci. Předstihl tak konkurenční Huawei P40 Pro, který byl nejprodávanější v srpnu. Také na dalších příčkách jde o přetahovanou těchto dvou největších mobilních značek a pouze tři místa v Top 10 obsadili jiní výrobci (Oppo a Vivo).

Klepněte pro větší obrázek
Top 10 nejprodávanějších 5G smartphonů v září 2020 na globálním trhu (Zdroj: Counterpoint Research)

Statistika odráží výsledky v měsíci, kdy ještě nebyly představeny a tudíž ani uvedeny do prodeje nové iPhony 12, které jsou taktéž vybaveny 5G konektivitou. Dosud bylo 60 % všech světových prodejů 5G telefonů realizováno v Číně. To se ale s nástupem telefonů Applu a také dalším rozšiřování 5G sítí v Evropě i Spojených státech bude v následujících měsících měnit. Agentura aktuálně na globálním trhu eviduje zhruba 200 různých modelů 5G telefonů.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (6) Další článek: Pokémon Home komunikuje i s Pokémon Go. Za první přenos získáte odměnu

Témata článku: Huawei, Oppo, Samsung, Vivo, , , , , , , , , Counterpoint Research, Globální trh, Značka, Evropa, Prvenství, SMA