TomTom FM držák: z navigace do rádia (test)

Vyzkoušeli jsme nový držák pro navigace TomTom, který v pásmu FM vysílá a přenáší hudbu do autorádia. Přenosné navigace mají opět kousek blíž k pevným drahým systémům.
Kapitoly článku
TomTom v lednu představil a v únoru začal prodávat nový držák pro své přenosné navigace řady Go x10. Je chytřejší než držák, co se dá najít přímo v krabici s přístrojem, obsahuje totiž FM přijímač. Veškerý zvukový výstup z TomTomu lze přesměrovat na tento vysílač a poslouchat na autorádiu, kde je nastavena stejná frekvence. Vše bude hned slyšet z jeho kvalitních reproduktorů: hudba v MP3, hlasová navigace i telefonní hovory.

Klepněte pro větší obrázek
Držák TomTom s FM vysílačem

Oficiální cena TomTom upevnění s FM vysílačem (to byl oficiální název) je 1 430 Kč. O víkendu jsem s tímto zařízením jezdil a zde jsou mé zkušenosti.

Ještě před rokem byl zákaz

Malé FM vysílače ještě před rokem nebyly v České republice povoleny. Nikdo bez licence nesměl v tomto pásmu nic vysílat. Až po několika měsících se hnuly ledy a tyto malé vysílače už lze používat. Kromě Česka s nimi lze jezdit i v Bulharsku, Dánsku, Finsku, na Kypru, v Lichtenštejnsku, Lucembursku, Německu, Polsku, Portugalsku, Rakousku, Švýcarsku a v USA. Tento seznam zřejmě není kompletní, u těchto zemí ale můžete mít jistotu, že nebudete překračovat zákon.

Nemám podrobnosti o technických parametrech vysílače vestavěného v držáku TomTom. Výrobce je nikde neudává. Když jsem si ale s přístrojem hrál doma, kdy mezi ním a anténou radiopřijímače nebyly žádné překážky, dokázal zvuk přenést asi na desetimetrovou vzdálenost. Velmi se tady už ale začal projevovat vliv natočení držáku vůči anténě rádia a objevilo se i nepříjemné rušení.

Zatracený Faraday

Přestože je anténa autorádia od držáku navigačního přístroje vzdálena necelé dva metry, tedy výrazně méně než u domácího testu, tyto podmínky nelze srovnávat. Automobil je totiž do určité míry tzv. Faradayova klec, která stíní elektrické nebo elektromagnetické pole. Fyzik Michael Faraday v roce 1845 objevil, že elektrický náboj se šíří pouze na povrchu vodiče, nikoli v jeho objemu. Signál, který je vně automobilu, se tak nesnadno dostává dovnitř – a týká se to FM rádia, mobilních telefonů i samotných GPS přijímačů.

Aby se tento jev odstranil, anténa bývá na střeše nebo jinde na vnější straně automobilu. Drátem pak vede signál k autorádiu uvnitř. V případech, kdy je anténa vně a držák TomTom s FM vysílačem uvnitř vozu, ale mohou nastat problémy s příjmem.

Se zařízením podobného typu mám už určité zkušenosti. Před časem jsem si totiž koupil k MP3 přehrávači Apple iPod modul s FM vysílačem. Tuto sestavu jsem se chystal využívat v novém autě, kde nebylo autorádio s podporou MP3. Zkušenosti s FM vysílačem Griffin ale nebyly dobré. Zkusil jsem to v podstatě párkrát, a potom kvůli špatné zvukové kvalitě zanechal zařízení hluboko v zásuvce stolu.

Byl jsem proto velmi zvědavý, jak si s přenosem zvuku do autorádia poradí TomTom. Zvlášť když jsem už před tím v diskuzích četl pozitivní ohlasy.

Nasadit a jet, nic složitého

Držák vypadá úplně stejně jako originál ze standardní výbavy. Liší se jen mírně průhledným tělem patky a nápisem FM Transmitter. Zprůhlednění plastu zřejmě ale nemá příčinu v lepší propustnosti rádiového signálu. Tipuji, že jde jen o estetické odlišení. Dál je vše opravdu úplně stejné: počet a rozložení postranních konektorů, systémový konektor i přísavka. Prohlédněte si na videu, jak se pracuje s držákem TomTomu řady Go x10.

V TomTomu Go musí být nainstalovaná nová verze firmwaru. Napřed jsem tedy prostřednictvím programu TomTom Home provedl upgrade na aktuální verzi 6.524. Okamžitě po připojení přístroje k držáku se v levé části objevila nová ikonka: stylizovaný TomTom s nápisem FM. Není potřeba zvláštní napájení, držák si bere energii přímo z TomTomu. Výrobce ale doporučuje používat autonabíječku.

 
Aktuální firmware v TomTomu • nová ikona na displeji

Klepnutím na zmíněnou ikonu se provádí nastavení vysílače. Napřed zvolíte, jestli se vůbec má přenášet zvuk z TomTomu do autorádia. Při potvrzení buď nastavíte, anebo jen potvrdíte frekvenci mezi 87,9 a 107,9 MHz. Ladit lze po desetinách megahertzů. Pokud je stejná frekvence nastavena na autorádiu, po potvrzení uslyšíte z jeho reproduktorů testovací opakovanou hlášku pana Miloslava.


Napřed se zeptá • zadání frekvence • kontrola

K TomTomu lze prostřednictvím speciálního kabelu připojit i MP3 přehrávač Apple iPod. Ovládá se potom přes displej navigace, a pokud je připojený držák, lze takhle MP3 dostat do autorádia.

 
Pro připojení iPodu je potřeba zvláštní kabel


Článek pokračuje v další kapitole: praktické zkušenosti s FM držákem

Témata článku: , Tom, Telefonický hovor, Nová ikona, Držák, Radiopřijímač, Dobrý příjem, Stejná frekvence, Test, Nová ikonka, Kmitočet, F +