TomTom Mobile: navigace pro mobilní telefony (recenze)

Pro mobilní telefony se Symbianem existují v současné době tři navigační programy, Route 66, Wayfinder a TomTom Mobile. První dva jsme již testovali, na poslední se podíváme nyní. Nespornou výhodou TomToma je dostupnost i pro Nokii 9300, 9500 a 7710, tedy platformy S80 a S90.

Připravte si maxikartu

Mapy TomToma jsou rozděleny do několika částí. Země západní Evropy jsou dodávány jak samostatně, tak ve velkém balíku. Menší státy jsou spojeny v region, např. země Benelux (Nizozemsko, Belgie, Lucembursko) jsou společně, stejně jako Skandinávie (Norsko, Švédsko, Finsko). Portugalsko je dohromady se Španělskem, Česko a Polsko je dohromady s Německem, Rakouskem a Švýcarskem. Nejvíce místa zabírá samostatná mapa Francie (cca 350 MB); balíček Česka a spol. pak z karty ukousne více než 400 MB. Zkrátka mapy nejsou žádní prckové, pokud jich chcete mít na kartě více, je vhodné pořídit si velkou kartu, ideálně s velikostí 1 GB.

Map můžete mít na kartě uloženo libovolné množství, lze mezi nimi snadno přepínat. Vzhledem k tomu, že mapy států západní Evropy jsou napojeny na hlavní tahy okolních států, postačí mít na kartě jedinou mapu –TomTom vás po hlavních tazích navedete do cílového státu, kde už využijete podrobnou navigaci. Samotný TomTom Mobile je malá aplikace, která zabere na „disku“ jen několik málo megabajtů. Dále je tu ještě několik datových souborů s nastavením a soubory s hlasovým výstupem. Těch podporuje TomTom několik desítek vč. češtiny. U některých hlasových verzí jako němčina nebo angličtina si můžete vybrat, zda chcete mužský nebo ženský hlas, česky však mluví jenom chlápek – Miroslav. Hlasový výstup je čistý a srozumitelný, ani při jízdě vysokou rychlostí nebudete mít problémy s rozpoznáním instrukcí. Zvukový výstup je na 7710 výrazně lepší a má lepší prokreslení středů – je tedy o něco srozumitelnější a tolik neskřehotá jako na 6681.

Tip: O instalaci mobilní navigace si můžete přečíst v testu Route 66

Vypadá hezky

Po instalaci a spuštění programu si nejprve přečtete upozornění, že byste se měli při jízdě věnovat sledování dopravní situace a ne ovládání navigace. Následně provedete několik základních voleb jako nastavení způsobu zobrazení času (18:00, 6:00 pm) a jednotek vzdálenosti (km, míle). Následně zvolíte jazyk, v kterém bude program zobrazovat nabídky, čeština nechybí. Pak už jen vyberete mapu, pokud jich máte na kartě více, a můžete vyrazit. Pokud je GPS přijímač spárovaný s mobilem a je zapnutý, začne TomTom rovnou „sosat“ data a zobrazí na mapě aktuální pozici. TomTom umí spolupracovat i s jinými GPS přijímači než jen s dodávaným modelem, je to však nutno nastavit v menu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Třístránková hlavní nabídka aplikace

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Předvolby nastavení • předvolby výpočtu trasy

Standardně je nastaven 3D pohled na mapu, dvourozměrné zobrazení shora si můžete zapnout v předvolbách. Mapa se nachází v horní části displeje a zabírá zhruba tři čtvrtiny plochy obrazovky. V dolní části je pak stavový řádek, který zobrazuje aktuální rychlost, vzdálenost do cílového místa, dobu, za kterou dorazíte do cíle a čas, kdy budete v cíli, dále „sílu“ GPS signálu a název ulice. V nastavení je možné ovlivnit, co všechno má být vidět. Zatímco na 7710 je místa dost a je tedy možné zobrazit veškeré informace, na S60 je to horší a je vhodné něco vypnout – třeba aktuální rychlost nebo hodiny (stejně jsou zobrazeny titěrným písmem). Důležitou funkcí je zobrazení stavu akumulátoru GPS – když dochází šťáva, začne na displeji blikat ikona. TomTom bohužel nezobrazuje nadmořskou výšku, což třeba Route66 ano. Docela mne to mrzí, protože třeba při jízdě po horách se to hodí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Některé informace na displeji jsou zobrazovány velmi malým písmem

7710 hraje prim

Ovládání je na 7710 velmi jednoduché a přímočaré – dotykový displej je pro navigaci parádní; prostě jen klepete nehtem na displej. U S60 musíte používat klávesnici, což je o poznání méně ergonomické a při jízdě hlavně nebezpečné; musíte ovládání věnovat o mnoho více pozornosti (více na konci článku). Obrazovka 7710 je rozdělena na několik citlivých částí. Pokud klepnete na mapu, dostanete se do menu. Když klepnete na levou část stavového řádku, zobrazí se ovládání hlasitosti a současně se zopakuje poslední hlasová instrukce. Pravá část stavového řádku vyvolá mapu aktuální trasy s tím, že si můžete nechat zobrazit i textové instrukce či ukázku průjezdu trasou pomocí třírozměrného dema. Prohlížeč tras umí současně ukázat obrázky všech křižovatek, přes které pojedete, což je ideální např. před průjezdem města; můžete se dopředu připravit na to, co vás čeká. Vlevo a vpravo nahoře jsou pak tlačítka „+“ a „–“, která zoomují mapu. Když si ale mapu přiblížíte nebo oddálíte, vždy se po chvilce nastaví do ideálního zobrazení, kdy dobře vidíte názvy ulic i trasu. Nikde v menu jsem bohužel nenašel možnost, jak tuto vlastnost vypnout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní nabídka programu na Nokii 7710

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Předvolby nastavení


V další kapitole
se budeme zabývat praktickým využíváním navigačního programu

Témata článku: , , , , , Nokia 6681, T Mobil, Mobilní telefon, Telefon, Malá aplikace, Skandinávie, T - Mobil, MOBI, Mobil, Bezpečné zadávání, Bluetooth komunikace, Tom, Pro +, Kanárské ostrovy