TOP 10 smartphonů u operátorů v lednu

V lednu kralovaly prodejům chytrých telefonů u operátorů hlavně levné smartphony. Navrch má Samsung, zahanbit se nenechalo ani HTC a Huawei.

Na MobilManii vám pravidelně přinášíme nejrůznější statistiky související s prodeji smartphonů nebo rozšířením mobilních platforem. Obvykle jde o globální ukazatele, které nedávají tak úplně jasnou představu o rozložení sil na domácím trhu. Proto jsme oslovili trojici českých operátorů, aby se s námi podělili o čísla prodejnosti telefonů z jejich nabídek za uplynulý měsíc. Konkrétní počty prodaných modelů ani jeden z operátorů neuvádí, tato data jsou součástí obchodního tajemství.

Nabídli nám však alespoň žebříček (v případě T-Mobilu neseřazený seznam) deseti neprodávanějších smartphonů za uplynulý měsíc. Podíl telefonů prodávaných přes operátory se sice postupně zmenšuje ve prospěch volného trhu, stále však představuje jeden z nejvýznamnějších prodejních kanálů. Je ale potřeba mít na paměti, že nabídky operátorů obvykle zahrnují 20 až 30 vybraných modelů, proto si nelze následující data vykládat jako univerzální přehled nejprodávanějších mobilů na celém trhu.

Vodafone: přibývá LTE smartphonů

První místo u Vodafonu hájí iPhone 5s. Je to docela překvapivá pozice, protože základní cena 16GB verze byla v lednu docela vysoká (18 177 Kč), operátor ještě na iPhone nenabízel dvoutisícovou slevu jako aktuálně v únoru. Na dalších místech už se objevují smartphony nižší a střední třídy, včetně vlastního brandovaného Vodafonu Smart III. Operátor se snaží zařazovat do nabídky levné LTE smartphony, aby jeho zákazníci mohli využívat rychlá data v oblastech pokrytých LTE na frekvenci 900 MHz. Do první desítky se tak dostal i Samsung Galaxy Express 2.

TOP 10 smartphonů Vodafone (leden):

  1. Apple iPhone 5s
  2. Huawei Ascend G510
  3. HTC Desire 500
  4. Samsung Galaxy S4 mini
  5. Vodafone Smart III
  6. HTC Desire X
  7. Sony Xperia L
  8. Samsung Galaxy Trend
  9. Samsung Galaxy Express 2
  10. HTC Desire 601

O2: bašta Windows Phone?

V žebříčku Top 10 neprodávanějších smartphonů za leden se u O2 jako u jediného operátora objevuje alespoň nějaký Windows Phone. Na druhém místě je to levná Nokia Lumia 520. Jinak jde vesměs o přehlídku levnějších androidů, O2 jako jediné v první desítce nemá žádný iPhone. Z telefonů nad 10 tisíc korun je zastoupen jediný model, Samsung Galaxy S4.

TOP 10 smartphonů O2 (leden):

  1. Samsung Galaxy Trend
  2. Nokia Lumia 520
  3. Samsung Galaxy S III Mini
  4. Huawei Ascend Y300
  5. Samsung Galaxy S4 Mini
  6. HTC Desire 500
  7. Samsung Galaxy Young
  8. Sony Xperia Miro
  9. Samsung Galaxy S4
  10. Sony Xperia M

T-Mobile: nejvíc táhnou Samsungy

T-Mobile neposkytuje přímo žebříček prodaných smartphonů, souhlasil pouze se zveřejněním prvních deseti nejprodávanějších modelů bez určení pořadí. My jsme seznam pro přehlednost seřadili podle abecedy. O to více je patrné, že jasnou převahu mezi prodávanými smartphony má u největšího českého operátora podle počtu aktivních SIM karet Samsung. I v magentovém žebříčku figuruje HTC Desire 500 a levné Huawei Ascend Y300. Sice neznáme pořadí, ale troufneme si tipnout, že iPhone 5s patří na špičku žebříčku.

TOP 10 smartphonů T-Mobile (leden):

  • Apple iPhone 4S 8GB
  • Apple iPhone 5S 16GB
  • HTC Desire 500
  • Huawei Ascend Y300
  • Samsung Galaxy Fame
  • Samsung Galaxy S III mini
  • Samsung Galaxy S4
  • Samsung Galaxy S4 mini
  • Samsung Galaxy Xcover2
  • Samsung Galaxy Young
Diskuze (14) Další článek: Samsung nebude aktualizovat Galaxy S III na KitKat [oživeno]

Témata článku: , , , , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 4S, Apple iPhone 4S 16GB, Apple iPhone 4S 32GB, Apple iPhone 4S 64GB, Apple iPhone 5s, Apple iPhone 5s 32GB, Apple iPhone 5s 64GB, HTC Desire, HTC Desire 500, HTC Desire 500 Dual SIM, HTC Desire 601, HTC Desire X, Huawei Ascend G510, Huawei Ascend Y300, Nokia Lumia 520, Samsung Galaxy,