Toshiba bude vyrábět displeje pro Microsoft

Projekt Microsoftu e-book, kterým je počítač s obrazovkou velikosti knihy pro zobrazování elektronických knih, se dostává blíže k realizaci.
Projekt Microsoftu e-book, kterým je počítač s obrazovkou velikosti knihy pro zobrazování elektronických knih, se dostává blíže k realizaci. Již na CeBITu jsme si hráli s prototypem e-booku, který obsahoval Windows CE s technologií ClearType a byla na něm ke čtení Alenka v říši divů. Ž říše divů se ale začíná e-book dostávat pořádně až nyní. Microsoft se dohodl s Toshibou na vývoji a výrobě levného TFT displeje s úhlopříškou 7,7 palců, který najde své místo právě v elektronických knihách. Důraz je kladen na jednoduchost a nízkou cenu (měl by mít o 40 procent méně součástek než dnešní obrazovky) a optimalizaci pro technologii ClearType. Tu si nyní přisoudil především Microsoft, i když její princip je poměrně starý. Vtip je v tom, že bod na klasickém TFT displeji tvoří tři sloupečky pro RGB složky. Antialiasing je tedy možný na subpixelové úrovni, kdy ze sousedního pixelu je použita jen přímo sousedící barevná složka (B u levého a R u pravého). I když by se mohlo zdát, že černobílý text tak bude hýřit barvami, výsledkem je jemnější a lépe čitelný antialiasing textů. Pod optimalizací pro ClearType si lze tedy zřejmě představit displej od začátku konstruovaný v provedení na výšku (e-book používá displej vyšší než širší). Tradiční displej totiž jen tak otočit nejde, pořadí RGB složek by bylo shora dolů místo zleva doprava.

Důraz na nízkou cenu by mohl pomoci lepší dostupnosti těchto velmi jednoúčelových zařízení; je možné, že budou dostupná i v určité podobě dotované nabídky. Při práci vypadal e-book velmi příjemně, texty byly dobře čitelné a i elektronické funkce jako vyhledávání a poznámky přímo do textu vypadaly využitelně. Prototyp prvního displeje Toshiby má spatřit světlo světa koncem roku, takže příští rok by již mohl být k dispozici komerční produkty.

Váš názor Další článek: Tynux – Linux v mobilních telefonech

Témata článku: Microsoft, Toshiba, , , , , Pro +, Micro, ? Displej, Mic, Displej, Alenka