Toshiba TS10: děrovaná jako ementál (první pohled)

Díky vstupu globálních operátorů na český trh se budeme čím dál častěji setkávat s mobilními telefony méně známých značek. Jedním z nich může být i Toshiba. Už nyní máte možnost prohlédnout si její véčkový model TS10 určený pro evropský trh.

S netradičními modely mobilních telefonů jsme se na našem trhu zatím příliš nesetkávali. Díky vstupu skupiny Vodafone do českého Oskara se ale dá velmi brzy předpokládat změna. Dnes vám představíme netradiční véčkový telefon Toshiba TS10. Je určen do mobilních sítí postavených na standardu GSM a frekvenčních pásmech 900/1 800/1 900 MHz. Bude prodáván ve dvou barevných provedeních – stříbrné a bílé.

 
Obě barevné varianty

Neotřelý vzhled

Toshiba zaujme svým velmi netradičním vzhledem. Kdybyste TS10 viděli poprvé v zavřeném stavu, možná byste ani neuhodli, že jde o mobil. Kovový design stříbrné verze nenechává nikoho na pochybách, že tentokráte půjde Toshibě především o styl. Ve srovnání s tím, na co jsme v současné době u nás zvyklí, překvapí také svými rozměry 97 × 46 × 17 mm – není to žádné malé véčko. Hmotnost je něco málo nad 95 g.

 
TS10 v otevřeném stavu

Tlačítka jsou zapuštěna prakticky až na úroveň okolní plochy, takže až praktická zkušenost řekne, jak se na Toshibě píše. Dominantním ovládacím prvkem klávesnice je pak čtyřsměrná kruhová klávesa umístěna v horní části hned pod displejem. V jejím středu najdete další, zřejmě potvrzovací tlačítko. Po stranách jsou další dvě klávesy tak, jak je tomu v dnešní době u většiny mobilů zvykem.

Při pohledu na funkční výbavu mobilní nadšenec jen smutně sklopí oči. TS10 do vínku dostala spíše průměrnou sadu funkcí.

Je to stylovka

Toshiba TS10 je vybavena dvěma barevnými displeji. Vnější displej je pasivní, používá pasivní technologii FSTN, která je známá spíše ze starších laptopů; na mobilních telefonech není obvyklá. Rozlišení vnějšího displeje je 96 × 64 bodů. Ani vnitřní displej nepatří k tomu nejlepšímu, s čím se dnes můžeme na trhu setkat. Za pomoci aktivní technologie TFT dokáže zobrazit až pětašedesát tisíc barev na ploše o rozlišení 128 × 160 bodů.

  
Oficiální fotografie výrobce

Chybět samozřejmě nemohou, i když v omezené míře, ani multimediální funkce. Stejně jako většina dnešních modelů je i Toshiba TS10 vybavena integrovaným fotoaparátem. Ke snímání je využívána technologie CMOS a maximální rozlišení 640 × 480 bodů. Pro přiblížení můžete při fotografování využít čtyřnásobný digitální zoom. Z dalších spíše zábavných funkcí stojí za zmínku dvě integrované hry, nástroj pro tvorbu vyzváněcích melodií nebo podpora šestnáctihlasé polyfonie.

Ani data neoslní

Čekáte-li nějaké vyspělejší funkce alespoň v datové kategorii, pak vás opět budu muset zklamat. Telefon není pro komunikaci s dalšími zařízeními vybaven ani infračerveným, ani Bluetooth rozhraním. Jediný způsob připojení k počítači je tak konektor typu miniUSB. Se světem se Toshiba TS10 dokáže spojit s pomocí paketových přenosů GPRS třídy osm. Nedosáhnete tak sice absolutního přenosového maxima, ale pro běžnou potřebu třída osm postačí.


Boční strana s konektorem miniUSB

Ačkoli Toshiba TS10 opravdu neoplývá funkční výbavou, pro příznivce atypických tvarů a stylového designu půjde o zajímavý kousek. Na evropské trhy se TS10 chystá vyrazit v říjnu letošního roku. Bude nejspíš především v nabídkách mobilních operátorů. Podrobnější informace o dostupnosti v jednotlivých zemích včetně České republiky však zatím ještě nejsou známy a budou zveřejněny později.


Ve zkratce

  • Rozměry a hmotnost: 97 × 46 × 17mm, 95 g
  • Konstrukce: véčko
  • GMS sítě: 900/1 800/1 900 MHz
  • Displeje:
    vnější: pasivní FSTN, 96 × 64 obrazových bodů
    vnitřní: aktivní TFT, 128 × 160 obrazových bodů, 65 tisíc barev
  • Datová komunikace: podpora GPRS třídy 8
  • Integrovaný fotoaparát: CMOS, VGA rozlišení (640 × 480 bodů), 4× digitální zoom
  • Multimédia: podpora souborů JPEG, šestnáctihlasá polyfonie
  • Připojitelnost: miniUSB
  • Ostatní: SMS, MMS, prediktivní vkládání textu – slovník T9
  • Baterie: Li-Ion 700 mAh
  • Udávaná výdrž: 150 hodin v pohotovosti a 150 minut hovoru
Diskuze (9) Další článek: Chcete vědět více o Philu Blitzovi?

Témata článku: Toshiba, První pohled, Jak, Praktická zkušenost, Netradiční model, GMS, Boční strana, Pohled