T!P ještě žije aneb jak se volá s analogem

V posledních dnech je stále častěji řeč o sítích třetí generace a o tom, jaké výhody nám přinesou oproti sítím GSM. Zatím však poněkud v ústraní dožívají sítě generace první, které stále ještě mají co nabídnout. Jaké je volání v síti NMT? Na kolik vás přijde a jaké má výhody a nevýhody? To se dozvíte v našem článku.
 

K čemu je NMT?!

NMT je jeden ze standardů analogových mobilních sítí někdy také nazývaných jako sítě první generace. Na rozdíl od GSM telefonu nemá NMT telefon SIM kartu. To znamená, že vaše telefonní číslo je vztažené k vašemu telefonnímu přístroji. Při změně telefonu si musíte nechat telefonní číslo „přehrát“ na nový přístroj.

Další, poněkud závažnější, nevýhodou je to, že kvalita hovoru je přímo úměrná kvalitě signálu. Když se nacházíte v místě, kde máte silný signál, tak je hovor zhruba stejně kvalitní jako kdybyste volali z GSM telefonu bez podpory EFR. Když je ale signál slabý, tak se kvalita hovoru podobá spíše vysílačce, tedy alespoň u vás. Pokud totiž voláte na GSM telefon či na pevnou digitální telefonní linku, tak vás druhá strana slyší obvykle dobře. Platí tu ale ještě jedna zásada – kvalita signálu je přímo úměrná anténě. Pokud si tedy pořídíte velkou anténu, například do auta, pak budete mít velmi dobré pokrytí téměř po celém našem území.

Hlavní výhodou, která vás může vést k rozhodnutí pro NMT je to, že v některých oblastech, kde nemá žádná naše GSM síť pokrytí, můžete s NMT běžně telefonovat. Jedná se zejména o některé pohraniční či horské oblasti, jejichž pokrytí by pro GSM operátory bylo finančně náročné a nerentabilní, protože by bylo potřeba vybudovat mnoho vysílačů. Oproti tomu síti NMT může na stejné území stačit pouhopouhý jeden vysílač. Její signál má totiž podstatně lepší podmínky šíření než signál sítí GSM.

NMT se může hodit také těm, kteří často pobývají v pohraničních oblastech na druhé straně hranice. Pokud máte dobrou anténu (respektive máte telefon instalován v automobilu), pak můžete telefonovat přes českou síť i více než 30 km od hranic (to se samozřejmě liší podle oblasti).

Každopádně, pokud zvažujete nákup mobilního telefonu v síti T!P, tak bych vám doporučil využít nabídky Eurotelu a telefon si na 3 dny bezplatně půjčit. Služba se jmenuje T!P Test a spočívá v tom, že po složení zálohy ve výši 4500 Kč dostanete bezplatně zapůjčený telefon Nokia 540, který je bez čísla a lze z něj volat pouze na *11. Můžete si tak vyzkoušet, zda má síť T!P v požadovaném místě pokrytí a jaká bude kvalita případných hovorů.

Textovky na T!Pu?!

Síť T!P umožňuje ve spojení s telefony Nokia 550, Nokia 640 a Nokia 650 odesílat a přijímat SMS. Na rozdíl od sítě GSM se však v místech se slabším signálem může stát, že textovka bude naúčtována a nebude doručena. Důvod, proč tomu tak je, je prostý – SMS byla služba, se kterou analogové sítě nikdy nepočítaly a vůbec k ní nebyly uzpůsobeny. Textovka se v síti NMT musí přenášet jako analogový signál (podobně jako se připojuje modem přes pevnou telefonní linku), a tak se může občas stát, že díky nějakému šumu se nepodaří celý analogový signál „rekonstruovat“ zpět do jeho původní podoby. Pokud se něco podobného stane v případě modemu, tak modem pošle celou sekvenci informací znovu a nebo spojení spadne. U textovky na T!Pu je to podobné – buď se jí nepodaří odeslat a nebo se sice odešle, ale nepodaří se ji „rekonstruovat“ a je nutné ji poslat a zaplatit znovu (platba totiž probíhá za přenos potřebných dat; zatížíte síť a tudíž zaplatíte, ať se SMS podaří rekonstruovat a nebo ne).

Co nabízí T!P za telefony

V síti T!P si můžete v současné době zakoupit de facto tři dotované telefony: Nokia 540, Nokia 640 a Nokia 650. První z nich je v podstatě analogovou alternativou Nokie 3110 s tím, že nepodporuje SMS. Prostřední z nich je v podstatě identickou kopií Nokie 5110 akorát bez výměnných krytů a s teleskopickou anténou. A poslední z řady aktuálně nabízených NMT telefonů zase vychází z modelu Nokia 6110 s tím, že nabízí navíc ještě FM rádio.

 

Nokii 540 můžete získat pouze v předplacené sadě Go Felicia za 3995 Kč včetně DPH. Podobně jako u sítě GSM však můžete z předplacené karty bezplatně přejít na tarifní program. V případě, že se rozhodnete pro Nokii 640 (3995 Kč s DPH) či Nokii 650 (4995 Kč s DPH), si budete muset aktivovat jeden z tarifních programů sítě T!P po dobu nejméně 24 měsíců. Přechod mezi tarifními programy je zdarma a aktivace vás přijde na 2100 Kč s DPH.

Co nabízí T!P za služby

V síti T!P máte na výběr mezi předplacenou sadou Go Felicia a dvěma tarifními programy: T!P Relax a T!P Business. U Go Felicia je špička ve všední dny od 7 do 19 hodin a u tarifních programů je to od 8 do 20. K tarifnímu programu T!P Business můžete navíc zdarma získat až 2 karty Tandem II, které fungují v síti Eurotel GSM Global.

Go Felicia T!P Relax T!P Business Tandem II**
Eurotel/špička 3,30 Kč 5,67 Kč 4,41 Kč 5,67 Kč
Ostatní mobilní sítě/špička 7,70 Kč 5,67 Kč 4,41 Kč 6,93 Kč
Pevné sítě/špička 7,70 Kč 5,67 Kč 4,41 Kč 6,93 Kč
Eurotel/mimo špičku 3,30 Kč 3,15 Kč 1,05 Kč 3,15 Kč
Ostatní mobilní sítě/mimo špičku 7,70 Kč 3,15 Kč 1,05 Kč 5,04 Kč
Pevné sítě/mimo špičku 5,50 Kč 3,15 Kč 1,05 Kč 5,04 Kč
Záznamová služba 1,50 Kč 0,00 Kč 0,00 Kč 2,63 Kč
SMS - 1,79 Kč 1,79 Kč 2,10 Kč
*všechny ceny jsou uvedeny včetně DPH
**při volání a posílání SMS z karty Tandem na mateřskou či sesterskou kartu se platí o 25% nižší ceny.

Je T!P pro vás ten správný typ?

Ačkoliv žijeme v digitální době, tak i analogové sítě si v ní mohou najít určitou skulinku na přežití. Tou skulinkou jsou místa nepokrytá signálem sítí GSM či některá jiná, úzce specifická, využití. Pokud se rozhodnete pro síť T!P, pak určitě využijte nabídky T!P Test a vyzkoušejte si, zda vám bude síť T!P v daném místě fungovat a vyhovovat. Pokud si pak vyberete tarif T!P Business, tak budete moci používat zároveň NMT i GSM (pokud si koupíte kromě NMT telefonu také nějaký telefon pro GSM).

Diskuze (23) Další článek: Na Štědrý den je telefonování zdarma

Témata článku: , , Nokia 6110 Navigator, Go Felicia, Složení zálohy, Analogový signál, Analog, Jak, Případný hovor, Zapůjčený telefon